Merkel G-20 liderler zirvesinde konuştu

Güncelleme Tarihi:

Merkel G-20 liderler zirvesinde konuştu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2015 15:36

Almanya Başbakanı Angela Merkel, G-20 ülkeleri olarak terörizmden daha güçlü oldukları yönünde bir sinyal verdiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Merkel, Antalya'da gerçekleştirilen G-20 Liderler Zirvesi kapsamında düzenlediği basın toplantısında, zirvede Paris'teki terör saldırılarından dolayı terörizmle ilgili yoğun görüşmeler yaptıklarını belirtti.

"G-20 ülkeleri olarak terörizmden daha güçlü olduğumuz yönünde kararlı bir sinyal veriyoruz" diyen Merkel, Paris'teki saldırılarla ilgili faillerin yakalanması ve bunların bağlantılarının ortaya çıkarılması konusunda yardım etmeye konsantre olduklarını kaydetti.

Terörden birçok ülkenin farklı şekillerde etkilendiğine işaret eden Merkel, bu konuda kapsamlı uluslararası işbirliği ve istihbarat alanında birlikte çalışmanın gerekli olduğunu dile getirdi.

Sığınmacı konusunun da zirvede yoğun şekilde tartışıldığını ifade eden Merkel, düzensiz göçü düzenli hale getirmek için Avrupa'nın dış sınırlarının etkili bir şekilde korunması gerektiğini, bu konuda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştüğünü anlattı.

Yasa dışı göçün sonlandırılması için yükün paylaşılması konusunda Türkiye ile görüşeceklerini anımsatan Merkel "Türkiye'ye hangi mali yardımlar yapılabilir? Avrupa genelinde dağıtılması için hangi sayıda sığınmacı alınabilir ? Yasa dışı göç olduğu sürece dış sınırlarının korunması merkezi konu olacak. Bu konuda Türkiye ile müzakere yapmak lazım. AB içinde de yoğun tartışmalar bizi bekliyor" şeklinde konuştu.

4 Şubat'ta Londra'da "Suriye-Mülteciler Konferansı" düzenleneceğini belirten Merkel, burada insani yardımların ulaşması, sığınmacıları barından ülkelere destek verilmesi ve sığınmacıların hızlı bir şekilde ülkelerine geri dönmelerinin ele alınacağını ifade etti.

Suriye'ye müdahale konusunda BM'de karar alınmasını destekleyip desteklemeyeceği yönündeki bir soruya karşılık Merkel, Viyana'da bir sürecin başladığını, bu süreçte BM'nin de bir rol oynadığını ve bu konuda kapsamlı şeyler söyleyemeyeceğini belirtti.

Merkel, DEAŞ ile mücadelenin mümkün olduğunca eş zamanlı ve ortaklaşa yapılmasını talep etti.

Suudi Arabistan'ın Suriye'deki çeşitli gruplarla görüşme yapmaya hazır olmasını önemli bulduğunu vurgulayan Merkel, bunun ateşkesin sağlanması yolunda önem taşıdığını söyledi.

TEŞEKKÜR ETTİ

Haberin Devamı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Antalya'da gerçekleşen G20 Lider Zirvesi'ne ev sahipliği yapan Türkiye'ye başarılı organizasyondan dolayı teşekkür etti.

Haberin Devamı

Merkel, G20 Lider Zirvesi kapsamında yaptığı açıklamada, G20 toplantısının gelecek yıl Çin'in Hangzou kentinde yapılacağını hatırlatarak, bugün de 2017'de Almanya'nın G20 başkanlığını üstleneceği yönünde bir karar alınacağını bildirdi.

Söz konusu toplantının, Almanya'nın hangi kentinde ve hangi tarihlerde düzenleneceğine daha sonra karar verileceğini belirten Merkel, ülkesinin, hazırlıklar için Türkiye ve Çin'le çalışacağını kaydetti.

Angela Merkel, Antalya'nın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin çok güzel geçtiğini dile getirerek, "Ev sahipliği yapan Türkiye'ye burada her şeyi çok güzel organize ettiği için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!