Meraklı çocukların galaksi rehberi

Güncelleme Tarihi:

Meraklı çocukların galaksi rehberi
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2017 15:33

Gezegenleri tanıtan dev panolarla çevrili bir oda... Tam ortaya Sihirli Küre konmuş. Bu küre, bir tuşa basmanızla, Güneş Sistemimizdeki her gezegene dönüşebiliyor. Meraklı çocuklar bu kürenin etrafında oturmuş, ilgiyle eğitmenlerini dinliyor. Burası, İstanbul Hasköy’deki Rahmi M. Koç Müzesi’nin Astronomi Atölyesi.

Haberin Devamı

Uranüs ve Neptün'ün metan gazıyla dolu oldukları için mavi renk aldıklarını biliyor muydunuz? Peki ya Güneş Sistemi’ni dıştan saran Kuiper Kuşağı ile Oort Bulutu’nun özelliklerini? Astronomi Atölyesi’nde, Büyük Patlama’dan günümüze, 13.8 milyar yıllık sürecin öğrencilere aktarılması hedefleniyor. Çocuklara yıldızların, galaksilerin, diğer tüm gök cisimlerinin ve içinde bulunduğumuz Güneş Sistemi’nin evrendeki oluşum süreci anlatılıyor. Tabii, dünya dışı yaşam araştırmalarındaki gelişmeler, uzay çalışmaları ve astronotların uzay yürüyüşleri de...

Seren Caner (14), astronomiye pek ilgi duymasa da atölyeye katılmış ve sergilenen göktaşının içinde, kanımızda bulunan demirin bulunmasını ilginç bulmuş. Simge Biçer de atölye sayesinde astronomiye ilgi duymaya başladığını ve bundan sonra araştırmalarına devam edeceğini söylüyor. Emircan Başış ve Beyzanur Ercan ise astronomiye zaten meraklı iki öğrenci. En çok da İsveç’teki buzulların altında göktaşı bulunmasına şaşırmışlar.

Haberin Devamı

CUMARTESİ GÜNLERİ ÜCRETSİZ

Astronomi Atölyesi’nde 2014’ten bu yana 17 bin çocuğa eğitim verildi. Eğitimi verense, Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölümünü bitiren Dicle Kolukısa. Büyük Patlama teorisinin bizi birer yıldız tozu olduğumuz gerçeğine götürdüğünü söyleyen Kolukısa, astronomiyi evrene ve hayata bakış açınızı değiştiren bir bilim dalı olarak tanımlıyor: “Evren öylesine derin, engin ve bir taraftan da öylesine içimizde ki öğrendikleriniz sizi her an hayrete düşürüyor. 15 yaşındayken TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği’nde tanıştığım astronomi hocalarımın tevazuu beni çok etkilemişti. Evrende bir toz tanesi kadar bile yer kaplamıyor oluşumuzun farkındalığı, insanı bencilce tutumlarından uzaklaştırıyor ve paylaşmaya itiyor.”

Kolukısa, çocukların yetişkinlerden daha cesur sorular sorabildikleri görüşünde. En çok merak ettikleri konularsa, kara delik ve uzaylılarmış. “Bence çocukları astronomiyle tanıştırmak onların sorgulama yeteneklerini geliştiriyor” diyen Kolukısa, çocuklar sorularını cesurca sormaya devam ederse, geleceği kazanacağımız görüşünde.

Haberin Devamı

Astronomi Atölyesi’ne, cumartesi günleri saat 11.00, 12.00, 14.00 ve 15.00’te çocuklarınızla birlikte katılabilirsiniz. Seanslar 30 dakika ve ücretsiz. Üstelik gelmişken, ‘Muonionalusta’ adlı gerçek göktaşı kesitini görmek de mümkün.

MUONİONALUSTA HAKKINDA

Bir milyon yıl önce Dünya’ya düşen ve İsveç’te buzulların altında saklı kalan Muonionalusta göktaşının içinden özel olarak kesilip alınmış dilimi Rahmi M. Koç  Müzesi’nde sergileniyor. Üzerindeki desen, demir elementinin son derece yavaş bir soğuma süreci geçirdiğini -milyon yıl başına 1 derece kadar- ve eser miktardaki nikel elementiyle kristalize olduğunu gösteriyor. Kendi büyüklüğündeki bir başka taşa göre daha ağır olan Muonionalusta kesiti, demir-nikel alaşımıyla mıknatıs özelliği de göstermekte. Yaklaşık 4.5 milyar yıl yaşındaki bu göktaşı, Güneş Sistemimizin oluştuğu ilk zamanlara dair bize ışık tutuyor.

Haberin Devamı

(0212) 369 66 00 numaralı telefondan rezervasyon yaptırabilir veya bilgi alabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!