Merak ettikleri laleye korkarak dokundular

Güncelleme Tarihi:

Merak ettikleri laleye korkarak dokundular
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 16:50

Merak ettikleri laleye korkarak dokundular

Haberin Devamı

Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA)- MANİSA Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen Manisa Lalesi, büyük ilgi görüyor. Milli Parka gelen ziyaretçiler, güzelliğiyle büyüleyen laleyi hem merak etti hem de zarar verilmesi halinde cezası nedeniyle korkuyla dokundu.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa Şubesi, Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen Manisa Lalesi için tanıtım seferberliği başlattı. Lalenin yetiştiği alanda düzenlenen tanıtım etkinliğine; Doğa Koruma ve Milli Parklar 4'üncü Bölge Müdürlüğü Yardımcısı Osman Malkoç, Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil, Spil Dağı Milli Park Müdürü Halil Ernalçaçı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Şık ve lise öğrencileri katıldı.
CEZAYI DUYAN DİKKATLİ OLDU
Manisa Lalesi'ne zarar verilmemesi için çitlerle çevrili alanı gezen veliler ve öğrenciler laleleri ilgiyle inceledi. Manisa Lalesi'ne zarar verilmesi halinde 42 bin lira ceza ile karşılaşacaklarını duyanlar da, laleye dokunurken dikkatli davrandı. Ziyaretçiler merak ettikleri laleye korkuyla dokundu, laleyi fotoğrafladı. Spil Dağı Milli Parkı Müdürü Halil Ernalçacı, vatandaşların sadece laleyi görmek için Spil Dağı'na geldiğini söyledi. Ernalçacı, bundan sonra da öğrencilerin laleyi görmeleri için Spil Dağı'na taşınacağını ifade etti.
Manisa Lalesi hakkında bilgi veren Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Botanik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Levent Şık, Manisa Lalesi'nin yetiştiği alanları saptamak için 2015'te Tür Eylem Planı hazırladıklarını ve yetişme alanlarını saptadıklarını açıkladı. Spil Dağında 1200 metrekarelik bir alanda ciddi bir lale popülasyonu olduğunu kaydeden Şık, "Yayılış alanları ve bitki sayıları rakamlarla tespit edildi. Oldukça zengin bir popülasyona sahibiz. Manisa Lalesi Osmanlı İmparatorluğu'nun ve Türklüğün önemli bir simgesidir. Ülkemizde 17 lale türü var. En önemli lale Manisa lalesidir. Bu tür eylem planı sırasında yaptığımız gözlemlerde Demirci, Alaşehir, Yunt Dağı ve Spil Dağı'nın önemli yayılış alanları olduğunu gördük. Daha detaylı çalışmalar yaparak Manisa için yeni lale türlerini tanımlayabileceğimizi düşünüyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin lalenin yetişme alanı olduğunu ancak diğer ülkelerin lalelerden gelir elde ettiğini dikkat çeken Doç. Dr. Şık, "Bizim için bu kadar kıymetli olan lalenin ekonomik anlamda da getirisi olan bir ürüne dönüşmesini istiyoruz. Hollanda'ya lalenin gidişi ile ilgili pek çok efsane var. Kanuni'nin imparatorluğu döneminde lalenin Hollanda'ya gittiğini biliyoruz. Bunun bir kaçırma şeklinde olmadığı kaynaklarda yazıyor. Biz bu konuyu da ele almaya çalışıyoruz. Bu güzelliğin kıymetini bilip, hem turistlik açıdan tanıtımını hem de bundan elde edebileceğimiz ekonomik geliri gün yüzüne çıkarmayı amaçlıyoruz" dedi.
BİYOKAÇAKÇILIĞA DİKKAT ÇEKTİ
Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil ise biyo-kaçakçılıkla mücadele anlamında lalelerin koparılması, soğanlarının alıp götürülmesinin 42 bin 479 bin liralık bir cezası olduğunu ve yakalanan kişilere bu para cezasının uygulanacağını söyledi. Bayil, "Lalelerin yetiştiği yerlerin etrafı çit çevrilerek koruma altına alındı ve tabelalar asıldı. Manisa Lalesi önemli bir türdür. Yurtdışından ve yurtiçinden bazı kişiler bitkilerin soğanlarını sökerek genetik biliminin çok ilerlemesi sayesinde aynı bitkiyi ve buna benzer bitkileri üretebiliyorlar. Buna engel olmak için orman muhafaza memurları, av koruma memurları ve arazide gezen elamanlarla koruma tedbirlerini alıyoruz" diye konuştu.

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!