Merak ediyorum!

ANAYASA’nın değiştirilmesi teklif bile edilemeyecek olan ilk dört maddesini tartışmaya açanlar neyi değiştirecekler? Nedir onları rahatsız eden?

Türkiye Devleti’nin cumhuriyet olması mı?

Türkiye Cumhuriyeti’nin laik ve sosyal bir hukuk devleti olması mı?

Türkiye Devleti’nin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olması mı?

Devletin resmi dilinin Türkçe, bayrağının beyaz ay yıldızlı al bayrak oluşu mu?

Milli marşının "İstiklal Marşı", başkentinin Ankara olması mı huzursuz ediyor onları?

Anayasa’nın ilk 3 maddesinde bunlar var. 4’üncü maddede de, "Anayasa’nın 1’inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2’nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3’üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez" deniliyor.

Bu hükümler neden batıyor bu muhteremlere? Özellikle Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile onun raportörü Osman Can neden bunlardan rahatsızlık duyuyorlar?

* * *

Ankara’da, Bilkent Üniversitesi’ndeki bir panele katılan Haşim Kılıç ve Osman Can, çıkışta açıklama yaparken sözü "Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirilmesinin düşünülebileceğini" ihsas ediyorlar. Haşim Bey, "Ben de nisan ayında Anayasa’nın değiştirilemez hükümleri ile ilgili konferans düzenlemek isterim ama sizin kadar cesaretli olamam" diyor. Yani, "Bu maddelerin değiştirilmesini tartışmaya açmak gerekir ama konumum gereği ben buna cesaret edemem" demeye getiriyor.

Anayasa’yı korumakla, çıkarılan yasaların Anayasa’ya uygun olup olmadığını denetlemekle görevli olan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, bu maddeleri niçin diline doladı?

Haşim Kılıç ve onun en kritik davalarda görevlendirdiği raportörü Osman Can’ın, "Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirilmesinin düşünülebileceği" yolunda açtıkları tartışma tehlikelidir.

Daha ilginç olan bir durum da, Anayasa Mahkemesi üyelerinin, düşünce yapısı belli olan bir kişiyi "başkan" seçmeleridir. Üstelik bu kişi, hukukçu bile değildir!

* * *

Şimdi, bu iki muhteremin neyi değiştirmek istediklerini bir bir düşünelim?

Madde 1- Türkiye Devleti bir cumhuriyettir. (Yani cumhuriyet olmasın mı?)

Madde 2-
Türkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. (Haşim ve Osman beyler, bu hükümlerin hangisini, nasıl değiştirmek isterler?)

Madde 3-
Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Resmi dili Türkçe’dir. Bayrağı, şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Milli marşı "İstiklal Marşı"dır. Başkenti Ankara’dır.

Değişiklik isteyenleri, bu hükümlerden hangileri rahatsız ediyor? Atatürk’e mi karşılar? Başkenti İstanbul’a mı taşıyacaklar? Demokratik, sosyal, hukuk devleti ilkesini mi değiştirecekler? İstiklal Marşı’na mı bozuluyorlar? Ay yıldızlı al bayrağa mı kafayı taktılar? Dertleri laiklik mi, resmi dilin Türkçe olması mı? Hangisi?

Devletin dört temel direğini oluşturan bu maddelerle ne alıp veremedikleri var?

Atatürk ilkelerine gönülden bağlı olan Yekta Güngör Özden, bu tür tüm davranışları eleştirerek, "Bazı çevrelerin amaçlarının din yoluyla kendi devletlerini kurmak" olduğunu söylüyor. Haksız mı?
Yazarın Tüm Yazıları