Menüsküs savaşçısı

Güncelleme Tarihi:

Menüsküs savaşçısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2012 10:45

Yüz nakline de olanak sağlayan mevzuat değişikliği, menüsküs nakillerinin de yolunu açtı.

Haberin Devamı

İlk nakil de genç voleybolcu Dürdane Kökbudak’a yapıldı. Önüne bürokratik engeller çıksa da hiçbir zaman pes etmeyen genç sporcunun hikâyesini okuyacaksınız.

 

Sakatlığı nedeniyle sağ dizindeki menüsküsü alınan voleybolcu Dürdane Kökbudak’a (18) organları bağışlanan genç bir kadından alınan menüsküs nakledildi. Ankara Atatürk Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nde ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Murat Bozkurt tarafından gerçekleştirilen ameliyat, Ereğli Belediye Spor’da oynayan Budak’a spor hayatına devam etme şansı verdi.

 

TEK UMUT NAKİLDİ

 

Spora yüksek atlamayla başlayan, daha sonra voleybola geçen Dürdane Kökbudak, her iki sporu birlikte yürüttü. 2006’da sağ menüsküsü yırtılan genç sporcu, ameliyat oldu. Ameliyat sonrası 3 yıl spora devam etti. Derken dizi tekrar ağrımaya başladı. Bir yıl önce spora ara vermek zorunda kaldı. Yapılan muayene ve tetkiklerde geçirdiği ameliyatta menüsküsünün onarılmadığı, tümünün alındığı anlaşıldı. Tedavi olmasının tek yolu menüsküs nakli yapılmasıydı.

 

Haberin Devamı

MEVZUATA TAKILDI

 

Evinde çaresiz beklerken, milli takım seçmelerinde tanıştığı, beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen GS’li voleybolcu Ayşe Himmetoğlu’nun organlarını bağışladığını öğrenince ailesinden menüsküs istedi. Himmetoğlu ailesi kabul etti ancak mevzuat uygun olmadığı için menüsküs alınamadı.

 

Kökbudak pes etmedi. Kısa adı BİMER olan Başbakanlık İletişim Merkezi’ne ulaştı. BİMER konuyu Sağlık Bakanlığı’na iletti. Akdeniz Tıp Fakültesi’ndeki yüz nakline de olanak sağlayan mevzuat değişikliği, menüsküs nakillerinin de yolunu açtı. Böylece Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi’nde kemik, kıkırdak doku, menüsküs ve bağlarının saklandığı Doku Bankası kuruldu.

 

Haberin Devamı

'TAM GÜN' DE AŞILDI

 

Kökbudak, hastanenin ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet’e başvurdu. Ancak tam gün uygulaması nedeniyle Prof. Dr. Binnet, hastanede hasta bakamıyor, ameliyat yapamıyordu. Özel izin için Sağlık Bakanlığı’na yapılan başvurular sonuçsuz kaldı. Son çare olarak bankadaki menüsküs, Atatürk Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne ulaştırıldı ve ameliyatı da Prof. Dr. Murat Bozkurt yaptı. Kökbudak’a nakledilen menüsküsün red olasılığı çok az. Bu yüzden Kökbudak’ın bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanması gerekmiyor.

 

ARTIK BAĞIŞ LİSTESİNDE

 

Türkiye’de menüsküs nakilleri az da olsa yurtdışından getirilen menüsküslerle yapılıyordu. Şimdi organ bağışları listesine menüsküs de eklendi. Artık organlar gibi doku sınıfına giren menüsküs de bağışlanabiliyor.

 

Haberin Devamı

MENÜSKÜS NEDİR

 

UYLUK kemiği (femur) ve kaval kemiği (tibia) arasında yer alan yastıkçıklara menüsküs deniyor. Menüsküs her dizde bulunuyor ve biri içte, diğeri dışta olmak üzere iki adet sert kıkırdaktan oluşuyor. Menüsküsler uyluk kemiği ve kaval kemiği arasındaki uyumluluğu arttırır, vücut ağırlığının diz ekleminde dengeli olarak aktarılmasında ve darbe etkisinin azaltılmasında rol oynar. Menüsküs genç sporcularda travma sonucu yaralanır. Yaşlılarda ise kireçlenmeye bağlı yırtılır.

 

VOLEYBOLCU ARKADAŞINDAN ALAMAMIŞTI

 

Dürdane Kökbudak’ın voleybolcu arkadaşı Ayşe Himmetoğlu vefat etmiş, fakat o zaman bağış listesinde menüsküs olmadığı için nakil yapılamamıştı. Zamanla mevzuat değişti ve Dürdane’ye doku bankasından menüsküs bulundu.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!