Mengen’in tadı eski garajlarda

Ankara’nın iki saat uzağındaki lezzetli komşusu Bolu’nun Mengen ilçesinde yetişen ustalarının namını duymayan yoktur.

Haberin Devamı

Mengen’in lezzet efsanesi, doğru malzemeleri, gerekli sürede uygun tencerede buluşturabilme maharetinden kaynaklanır.
Eğer Mengen’in girişindeki Müdürün Yeri restorana yolunuz düştüyse, o tat eminim sizin de damağınızda kalmıştır.
Misal... Çoban kavurmasının tam kıvamında pişen eti, saatlerce demlenen sosu, hatta yanındaki iri kıyım patatesler ve bir dal yeşil biberi, aslında 45 yıllık bir ustalığın yalın bir örneğidir.
O tadı, geleneği 1958’den beri sürdüren bir mekan da Ankara’da var.
Bolu Akın Lokantası, birçok Ankaralı’nın kolay kolay yolunun düşmediği bir yerde... Eski garajlar olarak da anılan, Etlik Garajları’nda...
Restoranın kurucusu Hacı Hüseyin Durak’ın oğullarına tembihlediği prensipleri, masanıza ulaşan mönünün ilk sayfasında okuyabilirsiniz:
“Hiçbir kimyasal tatlandırıcı, koruyucu kullanılmayacak. Et, iyi yetiştirilen bölgeden alınacak. Mevsiminde yetiştirilen sebzelerin en iyisi seçilecek.”

Haberin Devamı

GÜN DOĞMADAN ÇORBA SERVİSİ

Günün sadece 5 saatinde kepenk kapatan Bolu Akın Lokantası’nda mönüdeki her ürünün keyifle tadına bakmak için belirli saatler var.
Örneğin henüz hava aydınlanmadan, erken saatlerde başlayan çorba seansına yetişebilmek için hızlı davranmak gerekiyor. 02.30’da mercimek, işkembe, tavuk suyu ve ayak paçadan oluşan dörtlüyü hazırlamaya başlayan ustalar 04.00 gibi çorbaları servise sunuyor.
Cuma gününün ilk saatlerinde Hacı Bayram’da sabah namazını kılanlar ise, caminin ardından restorana geliyor. Ritüele dönüşen organizasyonda yaklaşık 150 kişi mekana uğruyor. Çorba severlerin en çok tercih ettiği ürün ise ayak paça oluyor.

BÜYÜK PORSİYONA DİKKAT

Tencere yemekleri dışında döner, pide gibi ürünlerin de tadına bakmak isteyenler öğle saatlerinde restoranı yoğunlaştırıyor. Ki, et dönerinin de ayrı müdavimleri var.
Kapanış saati olan 21.30’a dek servise sunulan, bir gece önceden sabaha kadar kuzinede tadına, kıvamına ulaşan et yemekleri ise mekanın ziyaretçilerinin vazgeçemedikleri lezzetler arasında yer alıyor.
Özenle seçildiği belli olan domates, biber ve kuru soğandan oluşan söğüş tabağının masaya ulaşmasıyla şölen başlıyor.
Kuzu haşlama ve kızartma en favori yemekler. Suyunun içinde servis edilen büyük bir et parçasına, patates eşlik ediyor.
Porsiyonlar oldukça büyük. Masadan doymadan kalkmayı alışkanlık haline getirenlerin bitiremeyeceği kadar fazla...
Mekanın daimi ziyaretçileri, tel tel ayrılan kuzu etini “lokum” adıyla anıyor. Yemeğin yanında cacık sipariş etmenizi tavsiye ederim. Koyu kıvamıyla oldukça lezzetliydi.

Haberin Devamı

NAKİTSİZ YOLA ÇIKMAYIN

Misafirlerine karşı oldukça özenli davranan garsonlar, ilk defa gelip, ne yiyeceği konusunda kararsız kalanlara nazik bir şekilde yardımcı oluyor. Soru ardına soru yönelttiğim Yücel bey, sabırla tümüne yanıt verdi.
Restoranın mönüsünde biri sezonluk olmak üzere üç tür tatlı var. Sulu kıvamına karşı lezzeti yerinde olan fırın sütlaç ve fındıklı tel kadayıfı deneyebilirsiniz. Mekanda kabak tatlısı da yiyebilmek mümkün fakat lezzetli kabağın gelmesini beklediklerinden dolayı bu ara mutfakta bulunmuyor. Kredi kartının geçmediği, sadece nakit ödeme yapabileceğiniz restoranda fiyatlar görece yüksek gelebilir fakat ödediğiniz rakamın karşılığını lezzet olarak aldığınızda bunu pek dert etmeyeceğinizi düşünüyorum.

Haberin Devamı

Alışverişe balık arası

Zamanın büyük bölümünü alışveriş merkezlerinde geçirmeyi seven Ankaralılar, hafta sonları bu mekanlarda, cümbür cemaat birden fazla öğününü geçirebiliyor. Birkaç yıl öncesine kadar AVM’lerin food court katlarında sadece üretimi ve tüketimi hızlı olan gıdalar bulunuyordu. Son dönemde açılan AVM’ler ile durum biraz değişmeye başladı.
Kentpark AVM’nin alt katında sessiz, sedasız açılan Karaca da deniz ürünleri konusunda iddialı bir başlangıç yaptı. Türkiye ve Yunanistan’ın farklı sahil kentlerinden toplanan dekoratif unsurlarla süslenen mekanda beyaz mavi renklerin yoğunluğu konukları, Ankara’dan uzaklaştırıyor.
Esas mesleği balık toptancılığı olan işletmeci Süleyman Karaca, deniz ürünlerinin en önemli özelliği “tazelik” konusunda iddialı olduklarını söylüyor.

Haberin Devamı

BANDIRMA’DAN YAĞ RİZE’DEN BALKABAĞI

Yemeğe mazak, somon ve lagos balıklarının karışımı ile mısır katılarak yapılan balık çorbası ile başlayabilirsiniz. Güveçte dil sarma ve yengeç bacağı lokumu da keyifli başlangıçlar arasında...
Balık tercihi konusunda güleryüzlü servis görevlisi İbrahim, sezona göre tavsiyelerde bulunuyor. Denediğim mezgit, tazeliği ve lezzeti ile hafızamda yer edindi. Her masaya sunulan çavdar ekmeği, dikkat çeken bir ayrıntı. Yanında Bandırma’dan getirilen zeytinyağı ile lezzetlenen çoban salata olmazsa olmaz...
Tatlı bir kapanış yapmak istediğimde, Rize’den gelecek olan balkabağının henüz Ankara’ya ulaşmadığını öğrendim. İlk fırsatta onu da deneyeceğim. Restoranın fiyatları, AVM’lerde hızlı deniz mahsülleri sunan mekanların haliyle biraz üzerinde. Fakat balık konusunda titiz biriyseniz rahatsız etmeyecek seviyede. AVM’deki alışveriş koşturmacasına bir süreliğine “balık arası” vermek isteyenler deneyebilir.

Haberin Devamı

BİZİMLE PAYLAŞIN

Yemek kadar pişirmenin de keyfine, ritüeline tutkunsanız, kendi lezzet sırlarınızı, pratik önerilerinizi bizimle paylaşın, yayınlayalım. Bu sırlar, öneriler döküm tencerede yeni tatlar da olabilir, kuru fasulyeye lezzet katan bir çay kaşığı farklı bir malzeme, deneyiminizle ortaya çıkan bir yöntem de...
Bize yazın yayınlayalım: esevgi@hurriyet.com.tr

Yazarın Tüm Yazıları