Menevşe: "Makine Sektörü Dış Ticarette Örnek Oldu"

Güncelleme Tarihi:

Menevşe: Makine Sektörü Dış Ticarette Örnek Oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2015 13:49

ADANA TİCARET ODASI (ATO) YÖNETİM KURULU BAŞKANI ATİLA MENEVŞE,“EKONOMİ BAKANLIĞI DESTEKLİ ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ (UR-GE) PROGRAMI’NDA MAKİNE SEKTÖRÜYLE ORTAYA KOYDUĞUMUZ POTANSİYELİN, DİĞER SEKTÖRLERDE DE GELİŞTİRİLEBİLMESİ MÜMKÜNDÜR” DEDİ.

Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın güçlü üretim potansiyelinin ihracata yansıtılabilmesi için, KOSGEB, TÜBİTAK, Ekonomi Bakanlığı ve Eximbank desteklerinden yararlanılabilmesi konusunda işbirliğine girilmesi gerektiğini belirterek, “Ekonomi Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Programı’nda makine sektörüyle ortaya koyduğumuz potansiyelin, diğer sektörlerde de geliştirilebilmesi mümkündür” diye konuştu.
ATO’nun makine sektöründe faaliyet gösteren üyelerinin yer aldığı 11. Grup Meslek Komitesi’nin katkılarıyla Yeni Metal Sanayi Sitesi’nde bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ziya Alim Koçer, makine sektöründe yakalanan ihracat ivmesinin diğer sektörleri de kapsaması gerektiğini belirterek, “Tüm firmalarımızı Adana Ticaret Odası’nın önderliğinde devlet desteklerinden yararlanmaya davet ediyorum” dedi.
ATO Başkanı Atila Menevşe de makine sektöründe yaşanan hareketliliğin ihracata daha fazla yansıtılabilmesi için gerek Oda, gerekse ilgili kurumların destek programlarının dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi. ATO’nun 2014 yılında başlattığı Meslek Komiteleri Destek Programı’nı, 2015 yılında finansman miktarını ve kapsamını genişleterek sürdürdüğünü ifade eden Menevşe, “Ekonominin büyümesi için dış pazarlara, özellikle ihracata yönelmenin kaçınılmaz olduğu düşüncesinden hareketle Komitelerimizi ve üyelerimizi dış pazarlara açılma noktasında desteklemekteyiz. Ayrıca Adana’nın bazı sektörlerini de öne çıkarmak suretiyle bölge ekonomisini büyütme çabası içindeyiz. Bu sektörlerimizden biri de makine sektörüdür. Makinenin yanında tekstil, ayakkabıcılık, mobilya gruplarında da özel çalışmalarımız devam etmektedir” dedi.
ATO’nun 2014 yılında hazırladığı, “Adana Dış Ticaret Mevcut Durum Analizi” başlıklı raporun ardından başlattığı, “İhracat Hamlesi Eylem Planı” çerçevesinde makine ve mobilya sektörleri için hazırlanan Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme projeleri ile üyelerini dış pazarlara taşıdığına işaret eden Menevşe konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ekonomi Bakanlığı destekli Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) Programı kapsamında Adana Makine Sektörü üyeleri, 2014 yılında Polonya gitti ve burada sektörel görüşmeler yaptı. Meslek Komitesi Destek Programımız kapsamında 2015 yılında Etiyopya’da Makine Fuarı’na, ardından da Tanzanya’nın Darüsselam kentinde düzenlenen Indusmach 2015 Makine Fuarı’na katıldılar. Yakın zamanda Arjantin ve Kanada’ya fuar ziyareti için Ekonomi Bakanlığı’na başvuruda bulunacaklar. Odamızın iki yıllık bu yeni atağında en aktif ve katılımcı grubumuz makine sektörü oldu. Yaptığımız bu atağa rağmen ilimizin teşvik ve desteklerden yararlanma oranları oldukça düşük. Bu nedenle geçtiğimiz mayıs ayını teşvik ve desteklere ilişkin bilgilendirme ayı ilan ettik ve KOSGEB, TÜBİTAK, Ekonomi Bakanlığı, Eximbank gibi teşvik ve destek sağlayan kurumlarla üyelerimizi bir araya getirdik. Oldukça yoğun katılımla gerçekleşen bu toplantılarımızı sonbaharda tekrarlamayı düşünüyoruz. Oda olarak hem kendi kaynaklarımızı hem de devlet teşviklerini kullanarak Adana’da bir sıçrama yapmak arzusundayız. Bu gruplar arasında yer alamayıp Odamız faaliyetlerine katılmak isteyen üyelerimiz için yeni çalışmalar yapmaya hazırız. Ekonomi Bakanlığı Pazar Araştırması Desteği kapsamında Sektörel Ticaret Heyeti desteği ile yeni gruplar oluşturarak yurtdışı fuarlara veya ikili işbirliği görüşmelerine katılım sağlayabiliriz. Bu desteğe her firmadan iki kişilik katılım sağlanabiliyor. En az 8 üyemizin bize başvurusu ile bu çalışmaları başlatabiliriz. 150 bin dolara kadar yüzde 50 destek alabiliriz. Üyelerimizden beklenti ve talebimiz, çalışmalarını aktif şekilde sürdürerek Adana makine sektörüne dünyanın her yanından yeni pazarlar ve müşteriler kazandırmalarıdır.”
Toplantının son bölümünde Meslek Komiteleri ve Ekonomik Araştırmalar Şefi Cenk Kadeş tarafından Adana Ticaret Odası’nın üyelerine sağladığı fuar destekleri hakkında bilgi verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!