Menemen'de tesis yapılacak alanda keşif

Güncelleme Tarihi:

Menemende tesis yapılacak alanda keşif
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2017 13:20

İZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından Menemen ilçesi, Ahıhıdır Mahallesi'ndeki atıl durumda bulunan 65 bin dönümlük arazinin 6 bin metrekarelik bölümüne yapılmak istenen 'Tıbbi atık sterilizasyon tesisi'ne karşı çıkan Menemen Sol Sahil Sulama Birliği dava açtı.

Haberin Devamı

Bu kapsamda bölgede bilirkişi heyeti ile belediye yetkililerinin de katılımıyla keşif yapıldı. Birlik Başkanı Recai Önal, yapılacak tesisin birinci sınıf tarım arazisi niteliğinde olan Gediz Ovası'nı olumsuz etkileyeceğini öne sürdü.
Menemen Sol Sahil Sulama Birliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılması düşünülen tıbbi atık sterilizasyon tesisinin iptali için bir süre önce İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, söz konusu tesisin kurulması düşünülen alanda keşif yapılmasına karar verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden bilirkişiler, Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, İzmir Büyükşehir Belediyesi avukat ve Fen işleri bürokratların katılımıyla  keşif yapıldı.

Haberin Devamı


İÇME SUYU KUYULARINA YAKIN
Menemen Sol Sahil Sulama Birliği Başkanı Recai Önal, dört tarafı sulama kanalları ile çevrili, birinci sınıf tarım toprağı vasfı taşıyan alanda tıbbi atık sterilizasyon tesisi yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Yapılması düşünülen tesisin bitişiğinde İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü'ne ait içme suyu kuyuları ile Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı bulunduğuna dikkati çeken Önal, "Bu kuyular vasıtasıyla Seyrek, Villakent, Tuzçullu, Süzbeyli, Günerli Mahalleleri içme suyunu buradan karşılamaktadır. Burada oluşabilecek herhangi bir tıbbi atık sızıntısı bölgeyi olumsuz etkileyecektir. Yerleşim yerlerine yakınlığı, kurulacak noktaya sağlıklı ulaşım ağının bulunmayışı sebebiyle nakil bölgede büyük tehdit oluşturacaktır. Bu bölge, tarımsal SİT alanı ilan edilmiştir. Her ne kadar Tıbbi Atık Bertaraf Tesisi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklik ile yasadan sulak arazi ibaresi çıkarılmış ise de adı geçen bölgenin 5403 sayılı Tarımsal Arazilerini Koruma Kanunu kapsamında mutlak tarım arazisi oluşu gözardı edilmiştir" dedi.


"OLASI TIBBİ ATIK SIZINTISI KUŞLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEKTİR"
Söz konusu tıbbi atık sterilizasyon tesisinin Bakırçay Üniversitesi'ne yakınlığının da gözönünde tutulması gerektiğinin altını çizen Önal, "Bu tesisin bitişiğindeki Devlet Su İşleri'ne (DSİ) ait sulama kanalından Kuş Cenneti'nin tatlı su ihtiyacı karşılanmaktadır. Olacak bir tıbbi atık sızıntısı kuşları olumsuz etkileyecektir. Proje sahibi Büyükşehir Belediyesi'nin tesis sahası imar planında 'Katı atık kompost tesisi' olarak belirlenmiştir. Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı istenilmesi durumunda, tarım alanları için İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden gerekli izinler alınacaktır yönünde taahhüdü bulunmaktadır. Bununla birlikte ÇED Yönetmeliği hükümlerine tabi projelere verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı, faaliyete başlanması için yeterli olmayıp, söz konusu proje ile ilgili verilen karar nihai izin ve onay niteliğinde değildir. Bu da iZMİR Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün vermiş olduğu dikkat çekici savunmadır" diye konuştu.

Haberin Devamı


"GEDİZ OVASI OLUMSUZ ETKİLENECEKTİR"
İmar planı yapımında kurum görüşleri olan bölge özelliği nedeniyle İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve DSİ Bölge Müdürlükleri'nden uygun görüş alınması gerektiğini vurgulayan Önal, "Tesis yapılması halinde, Türkiye'nin sayılı ovası konumunda, birinci sınıf tarım arazisi niteliğinde olan Gediz Ovası olumsuz olarak etkilenecektir. Buradaki mülkiyet, katı atık kompst tesisi kullanımındadır. Oysa şu an yapılmak istenen kullanım tamamen farklı bir yapılanma olan tıbbi atık tesisi için getirilmek istenmektedir. Bu konuyla ilgili imar planları henüz uygulanmamış olduğundan çalışmanın başında durdurulması gerektiği düşüncesindeyim. Söz konusu tesisin yapılabileceği kıraç ve atıl durumda olan pek çok alan bulunabilecekken tarım arazisini katlederek bu tesisin yapılmasının kararlaştırılması akla durgunluk vermektedir. Bu tıbbi atıkların çıktığı bölgeler tespit edilerek yeni yer arayışına gidilmesi daha doğru olacaktır. Sonuçta mahkemenin vereceği, kararı saygı ile karşılayacağım" dedi.

 

 


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!