Menderes yangınının acı gerçeği: Bir kırık cam

Güncelleme Tarihi:

Menderes yangınının acı gerçeği: Bir kırık cam
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2017 23:55

İZMİR’in Menderes ilçesi 2017 yılının en büyük orman yangını yaşadı. Ormanlık alanda bırakılan kırık cam şişe parçasının 47 derece sıcaklıkta mercek görevi görmesi üzerine çıkan yangın, rüzgâr, sıcak hava, kötü arazi koşullarıyla mücadele eden ekiplerce 67 saatte kontrol altına alınabildi.

Haberin Devamı

1000 hektarlık orman alanı ile 200 dönüm tarım arazisi kül oldu. Kentin en gür ormanlarının bulunduğu, İzmir’in akciğerleri olan alan kara kabusa döndü. Menderes’teki yangının belirli bölümleri zaman zaman kısmen de olsa kontrol altına alınmıştı. Ancak gerek rüzgârın şiddetini arttırması, gerekse de farklı etkenler yüzünden yangın uzun süre söndürülemedi. Rüzgârdan sonraki en önemli etken ise özellikle büyük çam ağaçlarının toprak altında uzanan kökünün yanması ve ağacın gövdesinin içinden dışarıdan görünmeyecek şekilde ilerlemesi oldu. Ağacın gövdesindeki yanan kısım havadan yapılan müdahalede görülemediği için, karadan da arazinin yapısı gereği ulaşım olmadığından söndü sanılan yangın, bu alevlerin diğer ağaçlara sıçraması üzerine yayılmıştı. Bir kırık cam yüzünden çıkan yangının kontrol altına alınması için de, 14 helikopter, 5 uçak, 104 arazöz, 35 tanker, 25 iş makinası, bine yakın personel görev almıştı. 1 helikopter de düşmüştü.

İzmir’in en gür ormanlarının bulunduğu, içme suyu barajı havzasını oluşturan, kentin ciğerleri durumundaki alan, yerini kara kâbusa bıraktı. Doğal hayatın tamamen bittiği bölgede, yangının acı bilançosu da açıklandı. 2017 yılının en büyük yangınında, Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri bin hektar orman arazisinin zarar gördüğünü açıkladı. Menderes Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri de zarar gören arazide hasar tespit çalışması yaptı.

ZEYTİNLER, BADEMLER
Bu çalışmalar sonrasında başta zeytin, badem ve armut ağaçlarının bulunduğu 200 dönüm tarım arazisi zarar gördüğü tespit edildi. Arıca süs bitkileri üretiminin de yapıldığı bölgede bir sera kül oldu. Yangında bir traktör ve minibüsle tarımda kullanılan çok sayıda ekipman kullanılamaz hale geldi. Çok sayıda arı kovanı da zarar gördü, arılar telef oldu. Yangının tamamen söndürülmesinden sonra ağaçlandırma çalışmalarına da vakit kaybedilmeden başlandı. 

3 GÜNDE 147 YANGIN GÖRÜLMEMİŞ BİR ŞEY
ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 3 günde 147 orman yangını çıktığını ve yangınların tamamen söndürüldüğünü belirtti. Eroğlu, “3 günde 147 orman yangını gerçekten görülmemiş bir şey, orman teşkilatımız ve bütün kurumlar hepimiz teyakkuz durumunda kaldık” dedi. Eroğlu, düzenlediği basın toplantısında özetle şöyle konuştu: “500 eğitim görmüş yangın uzmanımız, 2500 teknik elamanımız var. 5 bin de memur olmak üzere 19 bin 718 personel görev alıyor. 281 su tankeri, 559 ilk müdahale aracı; bunu da ilk defa kurduk. Çünkü bu özel küçük araçlar belli noktalarda konuşlanıyor, yangına da en kısa zamanda müdahale edebiliyor. 2300 adet bizim bakanlığımıza ait iş makinesi ve araç var. Ama gerektiğinde belediyeler gibi diğer kurum kuruluşların araçlarından da istifade ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!