Menderes son yolculuğuna uğurlandı

Güncelleme Tarihi:

Menderes son yolculuğuna uğurlandı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2011 10:55

Eski Başbakanlardan Adnan Menderes'in vefat eden oğlu Aydın Menderes İstanbul Fatih Camisi'nde kılınan cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise yanlış teşhis ve tedavi iddialarıyla ilgili olarak, “Ailenin talebi olursa inceleme yaparız” dedi.

Haberin Devamı

Ankara'da tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden eski başbakanlardan Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes için Fatih Camisi'nde cenaze töreni düzenlendi.

AYDIN MENDERES SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI / WEB TV

AYDIN MENDERES'İN CENAZESİ İSTANBUL'DA

AYDIN MENDERES'İN CENAZESİ İSTANBUL'DA / WEB TV

İŞTE MENDERES'İN CENAZESİNİN HAVADAN GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

Sabah saatlerinde Ankara'dan İstanbul'a getirilen Menderes'in cenazesi Atatürk Havalimanı'ndan alınarak, Fatih Camisine getirildi.

Menderes'in Türk bayrağına sarılı tabutu, cami avlusundaki musalla taşına konuldu. Önüne Menderes'in fotoğrafı yerleştirilen tabutun başında polisler nöbet tuttu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da saf tuttuğu cenaze namazını, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran kıldırdı.

Haberin Devamı

Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından bir konuşma yapan Yaran, dünya hayatının bir imtihan olduğunu, bu imtihanın hedefinin de iyi insan, iyi Müslüman olmak olduğunu belirterek, “Allah hepimize bu yolda yardımcı olsun. Aydın Menderes'in bu imtihanı başarmış olmasını umuyoruz” dedi.

Yaran, Aydın Menderes'in çok yönlü bir kişiliğe sahip olduğunu da kaydederek, şunları söyledi:

“Kendisi milletin geniş teveccühüne mazhar olmuş bir devlet adamımızın evladıydı. Bunun yanı sıra kendi şahsiyetiyle de bizim için değerli bir insan. Onu şu yönleriyle hatırlayacağız, yaşadığı zorluklara rağmen devletine küsmemiş, milletine darılmamıştır. Ayakta kalmayı ve siyaset yapmayı başarmıştır. Milletin değerlerine bağlı, karşı düşüncelere saygılı, hoşgörülü, felsefi derinliğe sahip bir fikir adamıydı. Düşüncelerini düzgün bir şekilde ifade eden bir hatip, iyi bir yazar.”

Yaran, Menderes'in ailesi ile Türk milletine sabır, Menderes'e de Allah'tan rahmet diledi.

Helallik alınmasının ardından Menderes'in cenazesi, musalla taşından alınarak, tekbirler eşliğinde omuzlarda cenaze aracına taşındı.

Törenin ardından cami çıkışında Başbakan Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte Menderes'in eşi Ümran Menderes'e taziyelerini iletti.

Haberin Devamı

Törene, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, DP Genel Başkanı Namık Kemal Zeybek, eski Cumhurbaşkanlarından merhum Celal Bayar'ın torunu Emine Gürsoy Naskali, askeri erkan, eski Başbakanlardan Tansu Çiller, Başbakan Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan'ın yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Törene Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek'in yanı sıra çok sayıda kişinin de çelenk gönderdiği görüldü.

Haberin Devamı

Tören boyunca geniş güvenlik önlemleri dikkati çekti.

SOYLU GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Bu arada, basın mensuplarına açıklama yapan Demokrat Parti (DP) eski  Genel Başkanı Süleyman Soylu, bir dostu kaybetmekten dolayı duyduğu üzüntüyü dile  getirdi.

Menderes'in ölümünün ani ve beklenmedik olduğunu ifade eden Soylu,  “Aydın bey hayatımızın her döneminin bir parçası oldu. Siyasi hayatta birlikte  olduğumuz bir insandı. Kendine has özellikleri vardı. Türkiye'nin en derinlikli  entelektüellerinden biriydi. Türkiye'nin önemli bir aydınıydı. Aynı zamanda mümin  bir insandı” diye konuştu.

Soylu, hastalık sürecinde Menderes'le görüşmediğini, ancak hastalık  öncesinde kendisiyle bazı paylaşımları olduğunu kaydetti. Açıklama sırasında  Soylu'nun duygulandığı görüldü.

Eski Cumhurbaşkanılarından merhum Celal Bayar'ın torunu Prof. Dr. Emine  Gürsoy Naskali de, çok değerli bir insanı kaybetmekten duyduğu üzüntüyü dile  getirdi. Naskali, şunları kaydetti: “Aydın Menderes, Adnan Menderes'in bir emanetiydi, ama bunun ötesinde  siyasi kimliği olan görüşleri ile bizi aydınlatan biriydi. Çok üzüntülüyüz.”

Haberin Devamı

HAMZAÇEBİ: "SİYASİ ÇİZGİSİNDE TUTARLIYDI"

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Aydın Menderes'in çok önemli ve değerli bir insan olduğunu belirterek, “Siyasi çizgisinde tutarlı olan ve bunda herhangi bir sapması olmayan, demokrasiye inanmış önemli bir kişiydi” dedi.

Hamzaçebi, eski Başbakanlardan merhum Adnan Menderes'in oğlu Aydın Menderes için cenaze töreninin düzenleneceği Fatih Camisi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Menderes'e Allah'tan rahmet diledi.

Hamzaçebi, “Kendisi çok önemli ve değerli bir insandı. Siyasi çizgisinde tutarlı olan ve bunda herhangi bir sapması olmayan, demokrasiye inanmış önemli bir kişiydi. Menderes ailesinin önemli bir temsilcisiydi. Türk siyasetinde ihtiyacımız olan bir insandı. Ailesine ve milletimizde başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, Menderes'in Türk siyasi hayatında önemli bir yeri olduğunu belirterek, “Entelektüel bir derinliğe sahipti. Hayatının son 15 yılında çok zahmet çekti. Allah rahmet eylesin” dedi.

TOPRAĞA VERİLDİ

Cenaze namazının ardından Aydın Menderes'in Türk bayrağına sarılı tabutu, musalla taşından alınarak tekbirler eşliğinde omuzlarda cenaze arabasına taşındı. Cenaze aracı daha sonra, Topkapı'daki Anıt Mezar'a gitti. Aydın Menderes, babası Adnan Menderes'in Anıt Mezarı'nın yanında toprağa verildi.

AKDAĞ: "AİLENİN TALEBİ OLURSA TALEP İNCELEME YAPARIZ" 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aydın Menderes'e yanlış teşhis konulduğu ve yanlış tedavi uygulandığı yönündeki iddialarla ilgili olarak, “Ailenin talebi olursa inceleme yaparız” dedi.

Erzurum'da düzenlenen “İnovasyona Dayalı Bölgesel Turizm Stratejisi ve Eylem Planı” kapanış konferansına katılan Bakan Akdağ, toplantı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Akdağ, bir gazetecinin, “Sayın Menderes'in eşinin 'yanlış teşhis konuldu, yanlış tedavi yapıldı' yönünde açıklaması oldu. Siz de tedavi hizmetleriyle yakından ilgilendiniz. Bu konuda soruşturma ya da inceleme yapılacak mı?” sorusu üzerine, ailenin talebi olursa inceleme yapacaklarını belirtti.

Bakan Akdağ, şunları kaydetti:

“Biliyorsunuz Sayın Aydın Menderes 34 gün Ankara Atatürk Araştırma Hastanesinde yattı. Oraya geldiği günden itibaren nakli sırasında eşi Ümran Hanım beni aramıştı. Naklini gerçekleştirdik. Oraya gelişinden itibaren arkadaşlarımız büyük bir itinayla tedavisini gerçekleştirdiler. Aile de yapılan hizmetten çok mutlu oldu. Rahmetli uzun süredir nörolojik açıdan bazı problemler yaşıyordu. Bunların tabii diğer hastalara göre tedavisi daha zordur. Kısa bir süre önce özel bir hastanede kalmıştı. Zannediyorum ifadeleri oradaki teşhisle alakalı. Ama o özel hastaneyle ilgili bir şey söylersem hastaneye haksızlık etmiş oluruz. Sonuçta çok iyi bir tedavi aldı, yoğun bakım hizmeti aldı.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!