Memurlara AB hakları

Güncelleme Tarihi:

Memurlara AB hakları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 2002 15:35

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda AB normlarına uygun değişiklikler içeren yasa tasarısı taslağı hazırlandı. Yeni yasaya göre, memurlar artık ikamet ettikleri ilin sınırlarını izinsiz terk edebilecek ve eğitim-öğretim alanlarında kazanç getirici faaliyetlerde bulunabilecek.

Haberin Devamı

Taslak, Bakanlar Kurulu kararıyla Maliye, Hazine, Devlet Personel Başkanlığı ile sendika temsilcilerinden, kamu çalışanlarının sosyal haklarının iyileştirilmesi için oluşturulan komisyonun çalışmalarına hazırlık amacıyla hazırlandı.

Taslakla öngörülen yeni düzenlemeler şöyle:

 Devlet memurlarının ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyette bulunma yasağına ilişkin hükümlere açıklık getirildi.
Buna göre, memurların, esas görevlerini etkilemeden eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmaları, kazanç getirici faaliyet yasağı kapsamından çıkarılıyor.

 Aday memur iken çekilen ve çekilmiş sayılanların, ayrıldığı kuruma geri dönmesi ve yeniden memuriyete alınmalarına ilişkin usule açıklık getirilerek, yasal dayanağa kavuşturuluyor. Ayrıca, 657 sayılıkanuna tabi olmayan personelin bu kanuna tabi görevlere atanmaları, önceki hizmetlerinin 2 yıl, yani en az azami adaylık süresi kadar olması şartına bağlanıyor.

Haberin Devamı

 Göreve devamsızlık suretiyle çekilmiş sayılanlarda esas alınan kesintisiz 10 günlük sürenin hesabında, iş günü esası benimseniyor. Buçerçevede, göreve devamsızlık nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına ilişkin uygulamada, özürsüz ve kesintisiz göreve devam edilmeyen günlerin hesabında da iş günlerinin esas alınması kuralı getiriliyor.

 İstisnai memuriyet kadrolarında bulunanların 657 sayılı kanuna tabi kurumlardaki bir göreve atanmalarında, azami adaylık süresi kadarçalışmış olma şartı getiriliyor. Bu memuriyetlere, memurlar arasından veya diğer personel kanunlarına tabi olanlar ile açıkta bulunanlar arsından yapılacak atamalara ilişkin usul ve esaslar, ayrıntılı olarakyeniden düzenleniyor.

Haberin Devamı

 Memurların ikamet ettikleri ilin sınırlarını izinsiz terk edemeyeceklerine ilişkin hüküm ile bu fiile bağlı olarak disiplin cezası öngören hükümler yürürlükten kaldırılarak, memurlarca çok şikayet edilen bu uygulamaya son veriliyor.

 Avrupa Sosyal Şartı'nın 4. maddesinin 3. fıkrası ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 188 ve 189. maddeleri çerçevesinde aile yardımıödeneğinin ödenmesi usulünde değişiklik yapılarak, kadın ve erkek çalışanlar arasında eşitsizliği ortadan kaldıran bir uygulama getiriliyor.

 Halen devlet memuru olarak çalışanlardan 2182 ve 2260 sayılı kanunlar ile 458 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerinden yararlanmamış olanların kazanılmış hak aylıkları, bir defaya mahsus olmak üzere, öğrenim durumlarına bakılmaksızın ve kadro şartı aranmaksızın bir üst derecenin aynı kademesine getirilerek, çalışan personel arasındaki eşitsizlik gideriliyor.

Haberin Devamı

Devlet Bakanı İçli, yapılan bu düzenlemelerin Türkiye'nin sosyal hukuk devleti olma anlayışının bir sonucu ve memurlara verilen önemin bir göstergesi olduğunu vurguladı.

İçli, özürlü memurların çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik bir çalışma yapmak üzere Devlet Personel Başkanlığı'na talimatverdiğini ve bu çalışmanın önümüzdeki günlerde tamamlanacağını da bildirdi.

İçli, daha önce de Bakanlar Kurulu'nca ilke olarak benimsenen ve memurların daha çok izin ve ödenek gibi hakları konusunda AB normlarını esas alan bir çalışma yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!