MEMLEKET ZAMANI

Güncelleme Tarihi:

MEMLEKET ZAMANI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2016 14:15

Avrupa’dan gidenler Türkiye’ye altı kapıdan giriş ve çıkış yapabilir. Bulgaristan sınırındaki kapılar; Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy. Yunanistan sınırındaki kapılar; İpsala, Pazarkule ve Uzunköprü.

Haberin Devamı

MEMLEKET ZAMANI

UZUN ve yorucu bir yolculuktan sonra Türk gümrüklerine girdiğinizde sizleri Türk bayrağı ve “Türkiye’ye hoş geldiniz” tabelası karşılıyor. Şimdi memleket ile hasret giderme zamanı. Serhat şehri Edirne, tarihi ve turistik yapısıyla gurbetçilere vatan hasretini gidermek için güzel olanaklar sunuyor. Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçtikten 20 km. sonra Edirne şehir merkezine ulaşıyorsunuz. Sizi bütün ihtişamıyla Selimiye Camisi karşılıyor. Selimiye Camisi’ni ve hemen yanı başındaki Arasta Çarsısı’nı mutlaka ziyaret edin. Cami çevresindeki lokantalarda meşhur Edirne ciğerinin tadına bakmadan sakın yola devam etmeyin.

Haberin Devamı

İKİNCİ DURAK ÇANAKKALE
Edirne’den giriş yaparak, Ege, Batı Anadolu ve Akdeniz bölgelerine devam edecek gurbetçilerin ikinci durağı mutlaka Çanakkale olmalı. Gelibolu Yarımadası, Türk tarihinin unutulmaz sayfalarından biri olan Çanakkale savaşlarının eşsiz tarihi dokusunu barındırmaktadır. Eceabat ilçesinden başlayarak yapacağınız turda, Şehitler Abidesi, Kabatepe tanıtım merkezi, 57. Alay Şehitliği ve diğer anıt abidelerle şehitlikleri ziyaret edebilirsiniz.

EVRAKLARINIZI KONTROL EDİN
Geçersiz veya süresi dolmuş evrak sınırlardaki en büyük problem. Evraklarınızı önceden hazırlayın ve eksiksiz olarak memura verin. Aracınızın yeşil sigorta kağıdında Türkiye bölümünün açık olmasına özellikle dikkat edin. ‘TR’ işaretinin önünde çarpı işareti varsa, aracın Türkiye’de sigortası yok demektir. Bu durumda gümrükte ek sigorta yaptırmak zorundasınız. Ek sigorta ücreti 250-300 TL arasında değişiyor ve kaza durumunda sadece karşı tarafın zararını karşılıyor.

MEMLEKET ZAMANI

ÖNEMLİ BİLGİLER
* Avrupalı Türklerin (emekliler dahil) aracıyla birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 730 gündür.
* Araç bu süre içinde yasada öngörülen kişiler tarafından da Türkiye’de kullanılabilir.
* Türkiye’de 6 ay kaldıktan sonra yurt dışına çıkan kişi taşıtıyla tekrar yurda giriş yapabilmek için çıkış tarihinden kesintisiz en az 185 gün yurt dışında bulunması gerekir.
* Bir yıl hesabı yapılırken kişinin Türkiye’ye giriş tarihinden bir yıl geriye doğru gidilerek, giriş-çıkış kayıtlarına bakılır. (Örneğin kişi 10.06.2016 tarihinde Türkiye’ye giriş için başvurmuş ise 10.06.2015 ile 10.06.2016 arasında yurt dışında kalış süresine bakılır.
* Götürülecek aracın ikâmet edilen ülkede kayıtlı olması gerekir.
* Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç olmak üzere, Mavi Kart’lı Türkiye Gümrük Bölgesi dışında yerleşik kişilerden, Türkiye’de belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak için gelenler, ikâmet yerlerinde adlarına kayıtlı araçları için ‘Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi’ alabilirler.
* Çifte uyruklu vatandaşların ‘Yabancı Araçlar Geçici Giriş Karnesi’ kapsamında araç getirme hakkı bulunmamaktadır.
* Götürülen araçlar Türkiye’de araç sahibinin yanı sıra, Türkiye gümrük bölgesi dışında ikamet eden eşi, çocukları, anne ve babası tarafından kullanılabilir.
* Acil durumlarda araç sahiplerinin araçta bulunması koşuluyla diğer üçüncü şahıslar da aracı kullanabilir.
* Gümrük idaresi denetimine bırakmadan, araçsız olarak yurt dışına çıkış yapılması halinde taşıtın süresi işlemeye devam eder.
* Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtı ile birlikte römork ya da motorsuz karavan getirilebilir.
* Aracın mülkiyeti yurt dışında yerleşik başka bir şahıs ya da şirket adına ise giriş esnasında gümrük idaresine geçerli bir vekâletname ibraz edilmesi gerekmektedir.
* Götürülen araçların Türkiye’de yerleşik kişilerce kullanılması mümkün değildir. Bu durumun tespiti halinde araç sahibiyle hak sahibi olmayan kişiler hakkında ayrı ayrı ceza kesilir.

Haberin Devamı

GÜMRÜK KAPILARINI CANLI İZLEYİN
www.trakya.gtb.gov.tr/saha-canli-goruntu/kapikule internet adresinden Trakya gümrüklerindeki yoğunluğu canlı olarak takip edebilirsiniz. Türkiye’ye girişlerde cumartesi ve pazar günleri, çıkışlarda ise perşembe ve cuma günleri bekleme süreleri artabiliyor. Bu günlerin dışında giriş ve çıkışlar daha rahat yapılıyor.

MEMLEKET ZAMANI

HGS ALMAYI UNUTMAYIN
Türkiye’ye girdikten sonra otoyolları kullanmak ve köprülerden geçmek için mutlaka Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kartını almak gerekiyor. HGS’yi sınır kapılarındaki postanelerden veya otoyola girmeden kenardaki satış kulübelerinden temin edebilirsiniz. Girişte alma imkanınız olmadıysa 15 gün içinde HGS alırsanız ceza ödemiyorsunuz

Haberin Devamı

AVRUPA’YA AÇILAN ALTI KAPI VAR
Bulgaristan sınırındaki kapılar: Kapıkule, Hamzabeyli (Edirne) -Dereköy (Kırklareli)
Yunanistan sınırındaki kapılar: İpsala, Pazarkule ve Uzunköprü.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!