Meme kanserine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Meme kanserine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2008 10:57

Kadınlar için dünya genelinde en yaygın ve öldürücü kanser türü olan meme kanserinden en az zararla kurtulmanın yolu, erken tanı ve düzenli kontrolden geçiyor.

Kadınlar arasında yaygın görülen ve hızlı yayılım göstererek uzak dokulara kadar sıçraması nedeniyle kimi durumlarda tedavi şansını yok eden meme kanserinin nedenleri çok iyi bilinmemekle birlikte, son araştırmalar, erken yaşlarda oluşan tümörün daha hızlı yayıldığını teyit ediyor ve erken tanının önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Norveç'in Oslo kentinde bulunan Kanser Enstitüsünde Dr. Harald Weedon-Fekjaer başkanlığında yaşları 50-59 ile 60-69 arasında değişen iki grupta toplam 395 bin 188 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, birinci gruba dahil olan kadınlarda tümörler, ikinci gruba oranla daha hızlı büyüyor.

10 ila 20 milimetre çapında bir tümörün iki katı büyüklüğüne ulaşması, birinci grupta 1.4 yıl sürerken, ikinci grupta bu süre 2.1 yıla kadar uzuyor.

Uzmanlar, dünya genelinde geçen yıl 465 bin kadının yaşamını yitirmesine neden olan ve 1.3 milyon yeni tanının konulduğu meme kanserine yenik düşmemek için 40 yaşına gelen her kadının düzenli olarak mamografi yaptırmasının öneminin altını çiziyor.

“Memede muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmi” olarak tanımlanan mamografi, oluşum aşamasında tümörü yakalayarak tedavi şansını artırıyor.

Genel Cerrahi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Ertuğrul Yıldırım, bu kapsamlı araştırmanın özellikle 40 yaş ve üstü kadınlar için uyarı niteliği taşıdığını söyledi.

Meme kanseri taramasının 40 yaş üzerinde mutlaka mamografi ile yapılmasının Kasım 2006'daki 1. Ulusal Meme Kanseri Konsensus Toplantısı sonucunda yayımlanan ortak kitapta yer aldığını hatırlatan Yıldırım, aynı kanser türü söz konusu olduğunda, bir tümörü küçükken yakalamanın, büyükken tespit etmeye oranla yaşam şansını artırdığını kaydetti.

RİSK ALTINDA OLANLAR DAHA ERKEN BAŞLAMALI”

Mamografi ile tarama için başlangıç yaşının 40 olarak gösterilmesine karşın, risk altında olan kişilerin yıllık kontrollere daha erken başlaması gerektiğini ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:

“Ailede hastalığın geçmişi olanlar, evlenmemiş, doğum yapmamış ve çeşitli nedenlerden ötürü radyasyona maruz kalanlar, bu kanser türü için risk altındaki kadınlardır. Bu kişilere, 35 yaşını geçmeden mamografi kontrollerine başlamasını öneriyoruz.

Bir de özel durum söz konusu. Eğer hastalığa daha önce yakalanan akraba, kişinin annesi ise o zaman kişi, annenin hastalığa yakalandığı yaştan 10 yıl öncesinden başlayarak kontrol edilmeli. Örneğin, kişinin annesi 35 yaşında meme kanserine yakalanmışsa, biz o kişiye 25 yaşından itibaren mamografi öneriyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!