Meme kanseri sonrası yeni çözüm: Onkoplastik

Güncelleme Tarihi:

Meme kanseri sonrası yeni çözüm: Onkoplastik
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2015 14:51

Meme kanseri nedeniyle uygulanan cerrahi müdahale sonrası doku kaybıyla karşı karşıya kalan kadınların yaşadığı estetik kaygı "Onkoplastik" yöntem ile son buluyor.

Haberin Devamı

Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, meme kanserinin cerrahi tedavisinde uygulanan "Onkoplastik yöntem" hakkında açıklamalarda bulundu.

GEÇ EVLENME, EMZİRMEME MEME KANSERİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Her 8 kadından birinin meme kanserine yakalanma riski bulunduğuna dikkati çeken Gülçelik, özellikle 50 yaş sonrasında bu kanser türüne daha fazla rastlandığını vurguladı. Gülçelik, geç evlenme, çocuk doğurma yaşının yükselmesi, emzirmeme ve obezite gibi faktörlerin riski artırdığına işaret etti.

MEME KANSERİNDE İKİ TÜR AMELİYAT VAR

Meme kanseri tedavisinde kemoteropi, radyoterapi ve cerrahi yönteme başvurulduğunu anlatan Gülçelik, "Bunların arasındaki en önemli basamak erken evre meme kanserinde cerrahi ameliyat. Ameliyat dediğimiz zaman iki teknik karşımıza çıkıyor. Birisi memenin tamamının alınması, diğeri de 'meme koruyucu cerrahi' dediğimiz tümorlü bölgeden sağlam bir sınırla çıkarılan ameliyatlar. İki ameliyatın birbirbine üstünlüğü yok. 'Memenin tamamının alınması çok iyi bir tedavi, bir kısmının alınması riskli bir tedavi' demek yanlış bir kavram. İkisinde de başarı aynıdır" diye konuştu.

Haberin Devamı

Meme kanseri sonrası yeni çözüm: Onkoplastik

İLK AŞAM TÜMÖRLÜ DOKU ÇIKARILMASI

Meme koruyucu cerrahide ilk aşamanın tümörlü dokunun çıkarılması olduğunu belirten Gülçelik, radyoterapi aşamasına geçilmediği durumlarda memenin tamamının alındığını söyledi.

Gülçelik, "Memenin bir kısmının alındığı ameliyatlarda, tümörün çıkarıldığı yerde bir boşluk kalıyor. Bu boşluğu doldurmazsanız radyoterapi aldıktan sonra o bölgede bir çekme başlıyor ve memenin şekli ciddi anlamda bozuluyor. Meme koruyucu cerrahi sonrasında estetik bir problem yok gibi görünürken radyoterapi aldıktan sonra ciddi kozmetik efektler ortaya çıkıyor" dedi.

"Onkoplastik CERRAHİ ESTETİK KAYGIYI AZALTIYOR"

Onkoplastik cerrahi tekniği ile ameliyat sonrasında ortaya çıkan meme boşluğunun giderildiğini bildiren Gülçelik, şu bilgileri aktardı:

"Yapılan işlem tam olarak meme tümörünü çıkartırken ortaya çıkan boşluğun, kendi meme dokuları ile ya da çevre dokuların kaydırılarak doldurulması işlemidir. Tümörü çıkarttığınızda ışın tedavisi alındığı zaman o çekintiler ortadan kalkıyor. Estetik problemin ciddi anlamda ortadan kalktığını söyleyebiliriz. Bir meme cerrahının plastik cerrahi teknikleri ile MEME KANSERİ tekniklerini birleştirerek aynı seansta en iyi kozmetik ve cerrahi başarısını sağlamasıdır."

Haberin Devamı

"SIRT YA DA GÖBEK ÇEVRESİNDEN ALINAN DOKU İLE DOLDURMA İŞLEMİ"

Mememin tamamının alındığı ameliyatlarda hastalar için estetik problemin daha fazla olduğunu dile getiren Gülçelik, "otolog" adı verilen yöntemin bu durumlarda devreye girdiğini söyledi.

Prof. Dr. Gülçelik, hastanın kendi dokusu ya da dışarıdan temin edilen dokuyla ameliyat sonrasında ortaya çıkan meme boşluğunun giderilmeye çalışıldığını kaydederek hastanın sırt dokusu ya da göbek çevresinde yer alan yağ dokusu ile yapılan doldurma işleminden sağlıklı sonuçlar alındığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!