Meme başı akıntılarının tanısında ve tedavisinde yeni bir yöntem “duktoskopi”

Güncelleme Tarihi:

Meme başı akıntılarının tanısında ve tedavisinde yeni bir yöntem “duktoskopi”
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2016 13:25

Meme başı akıntıları, memede ağrı ve kitleden sonra üçüncü sıklıkta rastlanan meme şikayetidir. Çoğunlukla iyi huylu nedenlere bağlı olarak oluşmakla birlikte yaklaşık %10 oranında meme kanserinin erken bulgusu olarak da karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle meme başı akıntısı olan kadınlarda akıntının nedeninin kesin olarak saptanması gerekmektedir.     

Haberin Devamı

Genel Cerrahi Uzmanı, Prof. Dr. Ömer Bender meme başı akıntılarının tanı ve tedavisinde yeni uygulanan Duktoskopi yöntemini anlattı.

 

MEME BAŞI AKINTILARININ TEŞHİSİ NEDEN DAHA ZOR?

Meme başı akıntılarının nedenlerinin teşhis edilmesi diğer meme hastalıklarının teşhisine kıyasla daha zordur. Bunun nedeni meme başı akıntısı yapan lezyonların genellikle çok küçük olmaları ve süt kanalının içinde yerleşmiş olmalarıdır.

Meme hastalıklarının tanısında kullanılan mamografi, meme ultrasonografisi ve meme MR’ı gibi tanı yöntemlerinin görüntü kaliteleri, teknolojik gelişmelere paralel olarak sürekli artmaktadır. Ancak  yinede bu yöntemler meme başı akıntılarının nedenlerini saptamakda çoğu kez yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle meme başı akıntılı hastalara gerekli tedavi uygulanamamakta, hatalı tedaviler, gereksiz ameliyatlar uygulanabilmektedir.

Haberin Devamı

 

Meme başı akıntılarının tanısında ve tedavisinde yeni bir yöntem “duktoskopi”


DUKTOSKOPİ YÖNTEMİ NEDİR?                                                                                                                 

Fiber-optik teknolojisinde son yirmi yıldaki ilerlemeler sayesinde, çok ince çaplı ve yüksek görüntü kalitesine sahip mikro-endoskpolar geliştirilmiştir. Vücut içindeki çok ince kanalların içinin görülmesi amacıyla üretilen bu mikro-endoskoplardan, memenin süt kanallarının içini görüntülemek için üretilen endoskopi sistemine DUKTOSKOPİ adı verilmektedir. Duktoskopi sayesinde meme süt kanallarının içi gözle görülebilir. Meme başı akıntısının nedeni anlaşılır. Ameliyata gerek olup olmadığı belirlenebilir. Eğer ameliyat gerekecekse hastalığın bulunduğu yer işaretlenebilir. Akıntıya neden olan bazı lezyonlar endoskopik olarak ameliyatsız çıkartılarak tedavi edilebilir. En önemlisi de meme başı akıntısına neden olan meme kanserlerinin çok erken evrede teşhis edilmesini sağlar.    

 

Haberin Devamı

DUKTOSKOPİ'NİN AŞAMALARI:  

1- Duktoskop                         

2- İşlemin yapılışı                      

3- Normal süt kanallarının içinin görüntüsü

4- Meme başı akıntısına neden olan intraduktal papillomların süt kanalı içi görüntüleri

5- Meme başı akıntısına neden olan meme kanserinin süt kanalı içi görüntüleri

 

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!