Mel’un virüs H3N2’nin öğrettikleri

Her alanda elmaya armut denmesine, göz göre göre dezenformasyon yapılmasına alıştık ama insanlığımız baki, yine de çarpıklık toplum sağlığını ilgilendiren bir alana sıçrayınca şaşırabiliyoruz.

Haberin Devamı

Salgın varken, eczanelerde grip ilacı bulunmazken, Sağlık Bakanı’nın “Salgın yok, her türlü ilaç ülkemizde bulunmaktadır” açıklamasının maksadını anlamak mümkün değil.
“Yok artık, sağlık politikasında bu olmaz artık” diyorsun ama korktuğun başına geliyor.
Sadece belirli kişilerin hayatı belirli koşullarda değerli idi zaten, bu beyanın nesine hayret ediyoruz, onu da anlamak mümkün değil.
Neyse...
Ben de nasibimi aldım bu salgından. Perşembeden beri her ayağa kalkışım gerisingeriye yatış ile son buluyor.
Günlerce yatmak da her akşam saatlerce İstanbul trafiğinde kalınca yaşanan bezginlik gibi. Belli bir evreden sonra yapılabilecekler tükeniyor. Zaten parmak oynatmak bile yorucu, bir süre sonra ne kitap okumak, ne Twitter’a sarmak, ne televizyon izlemek para ediyor.
Ayağa kalkıp Heidi gibi bayır aşağı koşmak istiyorsun fakat bu arzun odanın kapısına kadar yürüdüğünde son buluyor.

* * *

Haberin Devamı

Hazır hayatı yatay düzlemde sürdürüyorken başına geleni merak ediyorsun tabii. “Nedir bu salgın” diye şöyle bir Google’layıveriyorsun meseleyi.
Merakla önüne çıkan haber linklerini tıklıyorsun. Bir anda Türkiye’de yaşadığını unutuyor ve sığ bir denize kafa üstü çakılacağını unutuyorsun tabii.
H3N2 virüsü ile ilgili yazılmış haberlerin çoğu çöp. Birçoğu birbirinin kopyası, her tür haberde olduğu gibi.
Arada bir iki “yeni” haber çıkıyor. Onlardan da kısaca yer alan “bilgiler” şunlar: Bu hastalık yatırıyor, korunmak için kış çayı için, Sağlık Bakanı suya limon sıkıp içtiği için hiç grip olmamış.
Bir tane araştırma, bir tane istatistik, bir tane sağlam bilgi yok.
Çöp okuyarak harcanan yarım saatten sonra omuzlar çöküyor. İnternette Türkçe içeriğe mecbur kalsaydık halimiz yamanmış.
Hoş, “yasaklardan” sonra H3N2 yazarız, “Suya limon sıkıp için, şifa olur inş” diye “resmi” bilgi olarak çıkarsa da şaşırmayız artık.

* * *

Bakanlık “Salgın yok, her türlü ilaç ülkemizde var” diyor...
Hastalıkla ilgili tüm haberler “hastalık magazini” kıvamında...
H3N2 salgını sadece hepimizi kırıp geçirmekle kalmadı, Türkiye’deki hayatımızın sığlığının ve toplumun algısında doğru işler yapıyor görünmek için dezenformasyon yaratanların altını çizdi.
Vaktiyle zulaladığım ilaçların desteğiyle, devlet büyüklerimin tavsiyesi neticesinde limon suyu içerek ve kendimi Allah’a havale ederek bu mel’un virüsten kurtulmayı bekliyorum.
Zannederim Türkiye’de bundan iyisini beklemek biraz saflık olur.

Yazarın Tüm Yazıları