Avusturya'dan o panoyla ilgili açıklama: Bu ülkede basın özgürlüğü var

Güncelleme Tarihi:

Avusturyadan o panoyla ilgili açıklama: Bu ülkede basın özgürlüğü var
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2016 10:24

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter'da Türkiye ile ilgili yanlış bilgiler paylaşan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström'e sert tepki gösterdi. Şimşek ile Wallström arasındaki gerginliğin nedeni olan Viyana havalimanındaki elektronik panoda yer alan haberle ilgili ise Avusturya Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Avusturya Dışişleri Bakanlığı, "Bu ülkede basın özgürlüğü var" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Viyana Uluslararası Havalimanı'nın yolcu salonunda, Kronen Zeitung gazetesine ait elektronik panoda Türkiye'de 15 yaşın altındaki çocukların istismarına izin verildiğinin iddia edilmesi nedeniyle yaşanan gerginlik sürüyor. Kriz, İsveç Dışişleri Bakanı Wallström'ün tweet'iyle yeni bir boyut kazandı.

Wallström, "Türkiye'nin 15 yaşın altındaki çocukların cinsel ilişkiye girmesine izin vermesine dair kararı iptal edilmeli. Çocukların şiddet ve cinsel istismara karşı daha az değil, daha fazla korunmaları lazım" diye tweet attı.

Şimşek ise İsveç Dışişleri Bakanı'na Twitter'dan şöyle yanıt verdi:

"Açıkça yanlış bilgilendirilmişsiniz. Türkiye'de böyle aptalca bir şey yok. Lütfen gerçekleri öğrenin."

TÜRKİYE'DEN DİPLOMATİK TEPKİ

Wallström'ün attığı tweet nedeniyle İsveç’in Ankara Büyükelçiliği geçici maslahatgüzarı Hedvig Klara Erika Hogg Lohm Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Haberin Devamı

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, İsveçli diplomatla, Wallström'ün "Türkiye'de 15 yaşından küçük çocuklara yönelik istismara izin verildiğine" yönelik sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya ilişkin, Türkiye'nin rahatsızlığı ve duyduğu hayal kırıklığı dile getirildi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Wallström'ün iddialarını, "Bir dışişleri bakanına yakışmayan, yalan ve yanlış bilgi üzerinden yapılmış bir açıklama" olarak değerlendirdi. Çocuk istismarını engelleme ve buna karşı mücadele için Türk hükümetinin son derece kararlı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "15 yaş altı çocuklara yönelik istismara verilecek cezayı artıran bir yasayı da Meclisimiz kabul etti" dedi.

AVUSTURYA: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VAR

DHA'nın haberine göre, Avusturya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Thomas Schnöll yaptığı yazılı açıklamada, "Bu konuda Türkiye'nin tepkisini anlayışla karşılıyoruz. Ancak Avusturya'da basın özgürlüğü var. Bu bağlamda bakmak da gerekir" dedi.

Konuyla ilgili olarak Schwechat Havalimanı Basın Sözcüsü Peter Kleemann ise, "Ülkenin en yüksek tirajlı günlük gazetesinin kiraladığı reklam panosuna yazdığı her şey kendilerini bağlar. Reklamların içeriğinden havalimanı yönetimi sorumlu değildir" açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Elektronik panodaki haber Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun girişimde bulunması sonrası kaldırılmıştı.

DIŞİŞLERİ’NDEN KINAMA

Türk Dışişleri Bakanlığı, Viyana havalimanındaki elektronik panoda yer alan habere dün yayımladığı yazılı açıklama ile tepki göstermişti. Açıklamada şöyle denilmişti

“Viyana Uluslararası Havaalanı’nın yolcu salonunda ‘Kronen Zeitung’ gazetesine ait elektronik panoda 13 Ağustos 2016 tarihinde Türkiye'de 15 yaşın altındaki çocukların istismarına izin verildiğini iddia eden, gerçeklerle hiçbir şekilde örtüşmeyen, çarpıtılmış bir haber başlığına yer verildiği görülmüştür. Bundan bir süre önce aynı panoda ‘Türkiye tatili sadece Erdoğan’ı destekler’ şeklinde yine maksatlı diğer bir başlık kullanılmıştı. Avrupa’nın merkezinde yer alan ve çeşitli milletlerden yolcuların yoğun şekilde kullandıkları bir uluslararası havaalanının, dost bir ülkeyi ve milleti karalamak amacıyla saygınlığı bulunmayan bir gazete tarafından yayınlanan bu tür sorumsuz, çarpık ve yanlış mesajların yayılmasına alet edilmesinden esef duyuyoruz ve şiddetle kınıyoruz. Bu konuda aynı gün Bakanlığımızca Ankara’daki Avusturya Büyükelçiliği nezdinde ve Viyana’da Büyükelçiliğimizce gerekli girişimlerde bulunulmuş, tepkimiz dile getirilmiştir. Türkiye evrensel insan haklarının korunup geliştirilmesini her daim kendine hedef edinmiş, uluslararası toplumun saygın bir üyesi olarak çocuk hakları alanındaki uluslararası sözleşmelere ve ek protokollerine lafzı ve ruhuyla bağlı bir devlettir. Ülkemiz bu alandaki sorumluluklarının ve ödevlerinin bilincindedir."

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Avrupa’da giderek artan ırkçılık ve yabancı düşmanlığının yükselen merkezi konumundaki bir ülkenin, siyaset dünyası, medyası ve toplumuyla bu hastalıkları iyileştirmeye odaklanması gerekmektedir. Bunun yerine burada bir kısım sorumsuz medyanın, başka ülkelerdeki yargı kararlarını dahi bir topluma karşı nefret ve düşmanlık söylemlerini beslemek amacıyla çarpıtarak yansıtabilmesini bu hastalıkların tezahürü olarak görüyoruz. Ne yazık ki son dönemde bazı Avusturyalı siyasetçilerin ve yetkililerin Türkiye ve Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı beyanları bu tür karalayıcı haberleri teşvik edici niteliktedir. Bu eğilim 300 binden fazla Türkiye kökenli insanın yaşadığı Avusturya’da sosyal uyumu ve huzuru da zedelemektedir” ifadesi kullanılmıştı.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!