Mehmet Görmez: Gönüller yapalım, gönüller inşa edelim, gönülleri Allah ile buluşturalım

Güncelleme Tarihi:

Mehmet Görmez: Gönüller yapalım, gönüller inşa edelim, gönülleri Allah ile buluşturalım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2016 16:17

Mehmet Görmez: Gönüller yapalım, gönüller inşa edelim, gönülleri Allah ile buluşturalım

Haberin Devamı

Gülseli KENARLI - Güven USTA / İSTANBUL, (DHA)  35. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılış töreni, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve İstanbul Valisi Vasip Şahin'in katılımıyla gerçekleştirildi. Açılış töreninde ilk olarak Kuran-ı Kerim okundu.
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez programda yaptığı konuşmasında, fuarda bu yıl tarih konusuna biraz ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyerek, "Bütün genç kardeşlerimize, dostlarımıza işgallerin ve sömürgelerin tarihini okutalım. Ama aynı zamanda 4-5 asır dünyanın bütün muhtelif akvamı beşeri ile birlikte bir imparatorluk kurduğumuz zamanlarda hiçbir milletin diline, dinine, inancına müdahale etmeden birlikte barış içerisinde yaşama ahlakını ve kültürünü, hukukunu nasıl genişlettiğimizi, nasıl yer yüzüne yaydığımızı genç kardeşlerimize daha fazla okutmamız gerektiğini düşünüyorum. Avrupa'da, batı dünyasında son ortaya çıkan gelişmeleri dikkate alarak tarih okuyalım. Gerçek tarihi okuyalım. Dünyanın birçok bölgesinin nasıl sömürgeleştirildiğini ve oralara nasıl zulmedildiğini, başka dünyaların servetleriyle müreffeh dünyaların nasıl kurulduğunu bilmemiz, okumamız ve genç kardeşlerimizin haberdar olması gerekiyor" dedi.

"HAKİKATİ, ŞAHISLARIN HAKİKATLERİ YERİNE ASLA İKAME ETMEYELİM"
"Genç kardeşlerimden bir istirhamım, şahıs merkezli okumalardan, evren ve düşünce merkezli, medeniyet merkezli okumalara doğru yol alalım" diye Mehmet Görmez, "Hakikati, şahısların hakikatleri yerine asla ikame etmeyelim. Çünkü Hz. Ali'nin ifadesi ile 'hakkı şahıslarla tanımayın, şahısları hakikatle tanıyın'. Baki hakikatler, fani hakikatler üzerine bina edilmez, edilmemeli. Sadece kendi aramızda değer verdiğimiz bir insanımızın, bir büyüğümüzün yahut bir hocamızın yazdıklarıyla dünyamızı sınırlı tutmayalım. Şahıs merkezli okumalardan, evren merkezli, kainat merkezli bütün insanlığı içine alan medeniyet merkezli okumalar içerisinde olalım. Zira şahıs merkezli okumalar bizde şahıs merkezli hakikat inşa eder. Şahısları hakikatin yerine ikame etmemiz gibi bir kötülüğe bizi sev eder" diye konuştu.

"SAKIZ ORUCU BOZAR MI?"
Görmez sözlerini şöyle sürdürdü:
"Artık her Ramazan geldiğinde 'sakız orucu bozar mı, bozma mı?' sorusundan, 'hak yemek orucu bozar mı, bozmaz mı?' sorusuna hep birlikte çıkalım, çıkabilelim. Gönüller yapalım, gönüller inşa edelim, gönülleri Allah ile buluşturalım, kırık gönülleri rabbi ile buluşturalım, kırık gönüllere sahip çıkalım."

"DÜNYAYA YENİ YENİ ESERLER SUNMAMIZ LAZIM"
"İnşallah bu Ramazan'da cenabı hak, rabbim coğrafyamızda, dünyamızda akan tüm gözyaşlarını, akan tüm kanları sona erdirir, durdurur, hepimizi sulha, sükuna ve barışa ulaştırır" diyen İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, "Bizim daha çok kitabımız dışarıya aktarılmalı, dile çevrilmeli. Biz 1970'lerde, 80'lerde o tercüme furyası içerisinde bir takım bilgilerle beslendik. Ama hamdolsun son dönemlerde artık telif eserler ülkemizin bilim adamları, aydınları tarafından üretiliyor. Ama bu bizim medeniyet birikimimize, üzerimizde taşıdığımız misyonumuza uygun seviyeye henüz yetişmiş değil. Bizler yönetenler olarak, üretenler olarak, münevverler ve ilim adamlarımız olarak sizler, bu işi el birliği ile bir daha ele alıp daha büyük bir gayretle, fedakarlıkla dünyaya yeni yeni eserler sunmamız lazım. Bunu yapabilecek birikimimiz ve insanımız var Allah'a şükür" şeklinde konuştu.
Açılışın ardından Görmez ve Şahin Beyazıt Meydanı'na kurulan fuarı gezdi.

(FOTOĞRAF)

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!