Mehmet Ağar’a soruyorum

DYP ile ANAVATAN birleşme kararı aldıklarında bu duruma en fazla sevinen insanlar arasındaydım.

Birleştikleri gün Ankara’ya koşmuş ve birleşme ardından Mehmet Ağar ile ilk röportajı ben yapmıştım. Ancak, sonradan yaşananlar beni çok ama çok üzdü. Zira, etrafa saçılan dedikodular çok kötüydü. Ben sürekli Mehmet Ağar’dan somut sorulara somut cevaplar bekledim. Maalesef, DP seçimlere bu sorulara cevap veremeden giriyor.

Ben yine de DP Genel Başkanı’na cevapsız kalan soruları hatırlatmak istiyorum:

* * *

İki parti arasındaki birleşme protokolü 5 Mayıs 2007’de imzalı olarak deklare edildi. Birleşmeyi onaylayacak genel kurullar için 15 gün önceden ilan mecburiyeti olduğuna göre DYP Genel Kurulu’nu 20 Mayıs’ta yapabilirdi. Aday listelerinin YSK’ya verilme tarihi ise 4 Haziran 2007 idi ve 1 ay süre vardı. Her nedense DYP kongresini ancak 2 Haziran 2007’de yaptı. Böylece, protokolde yer alan birleşmeye ilişkin eşit temsil-eşit ağırlık vs. gibi hususların yerine getirilmesi için vakit kalmadı!

Böylece; listeleri DYP içinden 5 kişinin kendi kendilerine yapması gibi garabet bir durum ortaya çıktı (Mehmet Ağar, Celal Adan, Mümtaz Yavuz, M. Nedim Bilgiç, Nevzat Ercan). Herhalde, birleşme gerçekleşse idi, Erkan Mumcu ve birkaç kurmayı da işin içinde olurdu. Bu andan itibaren de, zaten DYP’de aylardır konuşulan, listelerin oluşması ile ilgili akçeli dedikodular ayyuka çıktı.

* * *

Ayyuka çıkan dedikodulara rağmen şu sorular hálá cevap bulamıyor:

1) Bahattin Şeker Mehmet Ağar döneminin tümünde Mali İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmasına rağmen ve dahi listeleri yapan 5 kişilik ekiple birlikte çalışırken neden listelerin teslim edileceği gün aniden istifa edip görevlerinden ve partiden ayrıldı? Bu ayrılmada liste belirleme ile ilgili akçeli ithamların rolü var mı? Fiziksel darp dahi oldu mu?

2) Rıza Akçalı uzun yıllardır siyaset yaptığı, bakan olduğu memleketi Manisa’da liste başı iken, liste ilk ilan edildiğinde Genel İdare Kurulu’nda adaylığını neden çekti? Bu konuda önceden Genel Başkan Mehmet Ağar’a ilettiği tereddütleri nelerdi?

3) Mehmet Ağar’ın ısrarla arkasında durduğu Teşkilattan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mümtaz Yavuz önce Ankara 2. bölge 1. sıra adayı olarak yazıldı. Sonra neden liste geri çekildi? Ankara 2. bölge ile ilgili YSK’ya verilen listede 2. sırada Muzaffer Atılgan varken sonra neden aday yapılmadı?

4) Partinin 3. adamı konumundaki Mümtaz Yavuz sonuçta aday yapılmadı ama aday olamayacak bir durumu var idiyse neden hálá Genel Başkan Yardımcısı, Genel Başkan Yardımcısı ise neden aday değil? Siyasette bu bir tezat değil mi?

5) Parti binasının bodrum katında dövülen kimse oldu mu?

6) En önemli adaylıklardan olan Ankara 1. bölge 1. sıra adaylığı listelerin son teslim günü olan 8 Haziran 2007 günü saat 23.00’te mi Aydın Aydıncı’ya bildirildi?

7) Partide istifalar sebebi ile boşalan Genel Başkan Yardımcılıklarına yapılan atamalar yasal prosedüre ne kadar uygun?

8) İlhan Kesici neden CHP’ye gitti? Mehmet Ali Bayar neden aday olmadı? Deniz Ülke Arıboğan neden adaylıktan vazgeçti? Birkan Erdal neden cazip adaylık tekliflerinin hepsini geri çevirdi? "Birleşmenin mimarı" Sinan Aygün neden artık yok?

* * *

İki partinin birleşememesinin nedenleri bir türlü açıkça söylenmiyor!

Erkan Mumcu
nedenleri Mehmet Ağar ile açık-açık tartışmak istediğini defalarca belirtti. Bundan neden kaçınılıyor? Birleşme art niyet olmadan yapılamadı ise bunun açığa çıkması DP’ye sadece fayda getirmez mi?

DP gibi bir partiyi töhmet altında tutmak ne kadar doğru?
Yazarın Tüm Yazıları