GeriSeyahat Meğer her şey bir hayalmiş
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Meğer her şey bir hayalmiş

Meğer her şey bir hayalmiş

'Jurassic Park', 'Mumya', 'Shrek', 'Sapık', 'Terminatör'... ABD'de Universal Stüdyoları, gerçek hayattan uzaklaşıp film dünyasının içine dalmak ve ünlü filmlerin çekim mekanları görmek isteyenlere, hayal dünyasının kapılarını aralıyor.

Haftanın her günü Amerikalı ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Universal Stüdyoları, bir yandan birbirinden ünlü Hollywood filmlerinin çekildiği setleri ziyaretçilere sunarken, diğer yandan "Jurassic Park", "Mumya", "Shrek" ve "Terminatör" gibi filmlerden yola çıkarak hazırlanan eğlence parklarında, heyecan ve adrenalinin üst düzeye çıktığı değişik deneyim ve aktiviteler sunuyor.

Stüdyolara gelir gelmez, sinema perdesindeki filmlerin gerçek mekanlarını görmek isteyen ziyaretçiler, "Stüdyo Turları"na katılabilmek için, bazen 1 saati geçen sürelerde kuyruklarda beklemek zorunda kalıyor. Kuyruktan kurtulup da stüdyo trenine binenler ise beklemenin verdiği tüm stresi bir anda atıp, film yıldızlarının kaldığı kompartımanlardan geçerek, beyazperdenin büyülü dünyasına girmeye başlıyor.

Meğer her şey bir hayalmiş
Meğer her şey bir hayalmiş

Trenlerdeki ekranlarda bazı filmlerden sahneler izleyen ziyaretçiler, gözlerini ekrandan dışarı çevirdiğinde, birden filmin çekildiği gerçek mekanla karşı karşıya geliyor. Böylelikle köpekbalığının denizin ortasında bir insanı ısırdığı sahnenin, aslında küçücük bir gölette, maket bir köpekbalığıyla çekildiği ortaya çıkıyor ya da arabaların patlayıp uçması sahnelerinin, araçların, altlarına yerleştirilen mekanizma sayesinde döndürülmesiyle yaratıldığı görülüyor. ,

KING KONG'UN YAŞADIĞI ADADA...
Kendilerini bir anda Desperate Housewives'taki Wisteria Lane caddesinde, Steven Spielberg'in yönetmenliği yaptığı Dünyalar Savaşı filmindeki enkazın ortasında ya da King Kong'un yaşadığı Skull Adası'nda bulabilen ziyaretçiler, Jurassic Park filmindeki dinozorlarla karşılaşabiliyor veya Roma'dan Meksika caddelerine hızlı bir geçiş yapabiliyor.

Bunun yanı sıra ziyaretçiler, "Sapık" filmindeki Bates Motel'in önünden geçerken, bir figüran tarafından canlandırılan, filmin ana karakteri Norman'ın saldırısına uğrayabiliyor, bir metro durağının yaratıldığı sette "deprem" yaşayıp, yanlarına bir tırın düşmesiyle ürperebiliyor. Günlük güneşlik bir havada aniden bastıran şiddetli yağmurla ortalığı sellerin götürmesi sahnesini izleyen ziyaretçiler, "bir kaşık suda fırtına yaratma" deneyimine de açıkça şahit oluyor.

Meğer her şey bir hayalmiş
Meğer her şey bir hayalmiş

FİLMLERDEKİ HİLELER
Film hileleri ve dijital teknolojinin müthiş imkanları da setleri gezerken bir kez daha anlaşılıyor. Örneğin, sinema salonundaki seyircilerin yüreğini ağzına getiren bir geminin okyanusta fırtınaya yakalanması sahnesinin aslında yeşil renkteki bir fon önünde çekilip efektlerle montajlandığı görülüyor ya da denizin bir avuç su, geminin de küçük bir maketten ibaret olduğu ortaya çıkıyor.

HAYALİ ŞEHİR VE SOKAKLAR
Stüdyo turunun sonunda, ziyaretçilerin, bir filmi izlerken kafalarında uyanan, "acaba bu filmi hangi ülkede veya kasabada çekmişler, bu güzel sokak nerede" gibi soruların tüm cevapları da ortaya çıkmış oluyor. Böylece, çoğunluğu gerçek olmaktan öte, Universal Stüdyoları'nın sınırları içerisinde yapılmış hayali şehir ve sokaklardan ibaret ve çıplak gözle bakıldığında maket olduğu çok rahatlıkla algılanan tüm bu yapıların kamera objektifinden geçtiğinde gerçek dünyadakilerle tıpatıp aynı hale gelmesi, sinema dünyası ve teknolojinin gerçeklik algısıyla ne kadar oynadığını bir kez daha gözler önüne seriyor. Hatta bu stüdyoları gezerken "Matrix" filminde olduğu gibi "acaba şu anda ben de mi sanal bir dünyanın içindeki bir oyuncuyum" sorusu ister istemez ironik biçimde akıllardan geçiyor.

Stüdyoları gezerken Hollywood'un ünlüleriyle karşılaşmayı bekleyenler ise hayal kırıklığı yaşayabilir, ziyaretçilerin görebildiği kişiler ya turistler ya da figüranlar.

Universal Stüdyoları'nda, setleri gezdikten sonra, adrenalinin yükseldiği eğlencelere sıra geliyor, filmlere gönderme yapılarak kurulmuş parklar ziyaretçilerine heyecanlı anlar yaşatıyor.

Meğer her şey bir hayalmiş
Meğer her şey bir hayalmiş

JURASSIC PARK, PİRAMİTLER...
Örneğin, "Jurassic Park" filminden yola çıkılarak hazırlanan parkta, suni akarsuda bot-trenle seyahat edilerek, dinozorların dünyasına yolculuk yapılıyor. Dinozorların "akarsu"nun içinden çıkarak ziyaretçilerin üzerlerine su fışkırttığı parkta, konuklar, geziyi, küçük de olsa bir şelaleden aşağı düşmenin nasıl bir duygu olduğunu yaşayarak bitiriyor.

"Mumya" filminden alıntıların olduğu tünelde hızlı trenle gezinti yapılan parkta, bir yandan "piramit"lerin içine girebilmenin, diğer yandan da karanlıkta süratle yol almanın yarattığı adrenalini tatmak mümkün.

En çok ilgi çeken ve mutlaka görülmesi gerekenler arasında sırlanan bölümlerden biri de "Simpsonlar"... Bu gezide de yerlerinden hiç kıpırdamadıkları halde, etraflarını çeviren görüntüler sayesinde hız yapıp, yüksekten düştüklerini sanan konuklar, üç boyutlu görüntü dünyasının yarattığı yanılgıyla büyük heyecan yaşıyor.

Meğer her şey bir hayalmiş
Meğer her şey bir hayalmiş

KORKU FİLMİNİN İÇİNDE
Korku filmlerini sevenlerin de unutulmadığı stüdyolarda, ziyaretçiler, korku tünelinde yürüyüp hayaletler ya da kurt adamların saldırısına maruz kalabiliyor ve bir an kendilerini gerçekten bir korku filminin içindeymiş gibi hissedebiliyor.

Ünlü aktör Kevin Costner'in oynadığı "Su Dünyası" filminin canlandırıldığı bölümde ise küçük bir gölün etrafında çatışma, patlama ve kovalamacaların nasıl çekilebildiğini canlı izlemek mümkün. "Shrek", "Terminatör" gibi ünlü filmlerin canlandırmalarını dört boyutlu izlemenin yarattığı keyfi de yine Universal Stüdyoları'nda ziyaretçilere sunuluyor.

Stüdyolardan farklı hatıralarla dönmek isteyenlere, photoshop teknikleri sayesinde istedikleri film afişinde, hayranı oldukları oyuncularla yan yana durabilme ya da kendilerini filmin kahramanlarına dönüştürebilme imkanı sunuluyor.

Öte yandan, Los Angeles'ı ziyaret eden turistlerin en çok ilgisini çeken diğer bir yerse ünlü Hollywood Bulvarı....

Ünlü oyuncuların isimlerinin yazılı olduğu kaldırımın yoğun ilgi çektiği bulvarda, turistler, tanınmış film karakterlerinin kostümlerine bürünen kişilerle ve kaldırımdaki "yıldız"larla fotoğraf çektirmek için yarışıyor. Canlıdan farksız mumya heykellerin sergilendiği müze ile Oscar Ödüllerinin düzenlendiği Kodak Tiyatrosu da büyük ilgi gören mekanlar arasında.

False