Medyumluğun da vergisi var mı?

SORU: Medyumluk yapıyor ve iyi de para kazanıyorum. Geçenlerde bir müşterim, “bu kadar para aldığına göre, herhalde vergi rekortmenisindir” dedi. Bu işin vergisi var mı?

Haberin Devamı

YANIT: Tabii ki var. Elde ettiğiniz gelirin serbest meslek kazancı olarak vergilendirilmesi gerekiyor. Defter tutacak ve her müşterinize, KDV dahil serbest meslek makbuzu vereceksiniz.

Eşinin telefonunu kullanan avukat

SORU: Eşimin adına kayıtlı iki telefonu, işyerimde sadece işimle ilgili kullanıyorum. Faturalarını gider yazıp, KDV’sini düşebilir miyim?
Hakan Gölgeci - BURSA

YANIT: Kendi adınıza kayıtlı olmayan cep telefonunun faturalarını gider yazamaz ve KDV’sini de indiremezsiniz.

Zarar ziyan bedeli aldım vergisi var mı?

SORU: Bir şirket iş yaparken meydana gelen kayma sonucu arazimde zarar ziyan oluştu. Bilirkişi tespiti sonucu karşı tarafla anlaştım ve 200 bin lira aldım. Bunun vergisi var mı?
Adil Öncel- KONYA

YANIT: Belirttiğiniz tazminat, Gelir Vergisi Kanunu’nda yer alan 7 gelir unsurunun konusuna girmediğinden, gelir vergisi ödemeniz gerekmiyor.

Haberin Devamı

Memur emeklisi dul kadına, SSK emeklisi babasından aylık bağlanır mı?

SORU: TC Emekli Sandığı’na tabi bir kurumdan emekli aylığı alan dul bir kadınım. SSK emeklisi babam, geçenlerde vefat etti. Babamdan da bana aylık bağlanır mı?
Feriha Arkman - İSTANBUL

YANIT: Maalesef bağlanamaz. Maalesef diyorum çünkü tersi olsaydı yani siz SSK’lı çalışan veya SSK emeklisi, ölen babanız da TC Emekli Sandığı emeklisi olsaydı aylık bağlanırdı. Sosyal güvenlik tek çatıda birleşti ama çatıda böyle delikler var.

Evde çocuk bakımı

SORU: Evde 4-5 yaşlarında üç çocuğa bakıyorum. Aracımla, çocukları sabah evlerinden alıp, akşamüzeri evlerine bırakıyorum. Aldığım ücret nedeniyle, gelir vergisi ödemem gerekir mi?
Ayla Düzyol - MUĞLA

YANIT:
Aldığınız ücret Gelir Vergisi Kanunu’nun 23/6 maddesi uyarınca gelir vergisinden istisna tutulmaktadır. Ancak kreş veya çocuk bakımevi gibi ticari organizasyon şeklinde faaliyette bulunursanız, bu istisnadan yararlana-mazsınız.

Sanatçılar kıyafet harcamalarını vergiden düşebilirler mi?

SORU: Sanatçı olduğum için kıyafete çok param gidiyor. Bunları vergiden düşebilir miyim? Bir arkadaşım “Ayol tabii ki düşersin” dedi ama ben yine de size soruyorum, düşebilir miyim?

YANIT: “Vergiden düşme” diye bir olay yok. Ancak mesleki faaliyetinizin genişliği ile orantılı olarak, faaliyetinizin icrasında kullandığınız, kendinize ait “dış giyim” harcamalarınızı, gider olarak indirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Kapıcının kıdem tazminatı kiracıdan istenir mi?

SORU: Oturduğum evdeki kapıcıyı işten çıkartıyorlarmış. Adam 15 yıldır bu apartmanda kapıcıymış. Ben ise 4 yıllık kiracıyım. Mal sahibi “kıdem tazminatını sen ödeyeceksin, bana değil sana hizmet etti” diyor. Bu durumda kıdem tazminatından ben mi sorumluyum?
Tolga Taşkın - ESKİŞEHİR

YANIT: Mal sahibi kapıcının kıdem tazminatını sizden isteyemez. Bu anlamda yasal bir hakkı yok.

Yazarın Tüm Yazıları