Medya yargı için de önemli

Güncelleme Tarihi:

Medya yargı için de önemli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2016 23:45

Cumhuriyet gazetesini ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Medya aynı zamanda yargı için de önemlidir. Baskıya direnmelidir yargı. 12 Eylül, 12 Mart askeri dönemlerinde bile yargıçlar daha bağımsızdı. Bugün de aynı tabloyu görmek isteriz” dedi. Kılıçdaroğlu, gazete önünde yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

HAVA KURŞUN GİBİ AĞIR
“Bir ülkede medya özgür değilse, medya üzerinde baskılar varsa, gazeteciler hapisteyse o toplumda demokrasiden, özgürlüklerden söz edilemez. Eğer bir toplumda medya özgürlüğü yoksa halkın haber alma kanalları tıkanmış demektir. Medyadan söz ederken, medyadaki çeşitliliğe özenle vurgu yapıyoruz. İktidarın yanında veya karşısında diye bir ayrımdan özenle kaçınmamız gerektiğini de biliyoruz. Hapiste gazeteci olmaz. Gazetecinin elinde kalemi, önünde kağıdı vardır. Dünyaya bakar, halka bakar, yorumlar ve yazısını yazar. Hapisteki gazetecilerin sayıları 142’ye ulaştığı söylenmektedir. Dünyada bizim kadar gazetecisi hapiste olan ikinci bir ülke yok. Şairin dediği gibi ‘Hava kurşun gibi ağır…’ Medya, demokrasi ve özgürlükler açısından hava kurşun gibi ağır. Bu ağırlık esnafı, turizmciyi, sanayiciyi ve taciri de vuruyor.

YARGIYA AÇIK VE NET ÇAĞRI
Medya sadece bizim için önemli değildir… Medya aynı zamanda yargı için de önemlidir. Yargı da kendi sorunlarını medya aracılığıyla geniş kitlelere aktarır. Dolayısıyla medyanın özgür olması, kendisine oto sansür uygulayabilecek bir konuma taşımaması, yargı açısından da çok önemlidir. Baskıya direnmelidir yargı. 12 Eylül, 12 Mart askeri dönemlerinde bile yargıçlar daha bağımsızdı. Hukukun üstünlüğüne daha fazla bağlıydılar. Bugün de aynı tabloyu görmek isteriz. Vicdanının sesini dinlemeli, hukukun üstünlüğüne bakmalı, demokratik kurallar içerisinde uluslararası sözleşmelere de bakarak kararını vermelidir. Yargıya açık ve net çağrımdır bu. Birçok yazara uygulanan baskıcı uygulamalar, yarın yargı için de geçerli olabilir. Herkes demokrasi ve özgürlükler konusunda duyarlığını korumalıdır.” 

DESTEK ZİYARETİ
CHP Lideri Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile CHP’li vekiller Barış Yarkadaş, Ali Şeker, eski milletvekili Kadir Gökmen Ögüt, Cumhuriyet gazetesinin Şişli’deki binasına dün öğle saatlerinde geldi. Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri, Cumhuriyet Gazetesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, yazar Hikmet Çetinkaya, spor müdürü Arif Kızılyalın ile tutuklanan Musa Kart’ın eşi Sevinç Kart karşıladı.

GAZETECİLERİN İSİMLERİNİ SAYDI
KILIÇDAROĞLU konuşmasında “Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Musa Kart, Hakan Kara, Güray Öz, Turhan Günay,  Nazlı Ilıcak, Murat Aksoy, Ahmet Altan, Mehmet Altan, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Atilla Taş... 142 kişi var. Eli kalem tutup alıp gazetecilik yapan herkese saygı gösteriyorum” dedi. Aynı saatlerde CHP’li milletvekilleri  Sezgin Tanrıkulu ve Şafak Pavey Silivri Cezaevi’nde Cumhuriyet soruşturmasından tutuklu 9 gazeteciyle görüştü. Tanrıkulu “Moralleri ve sağlıkları iyi” dedi.



BAKMADAN GEÇME!