Medvedev'in hedefi savunma sanayi

Güncelleme Tarihi:

Medvedevin hedefi savunma sanayi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2010 16:48

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, beklenen Hindistan gezisine bugün başladı. Terörle mücadele ve bölgesel güvenlikte işbirliğinin artırılmasını amaçlayan Medvedev’in en büyük hedefi bir zamanlar Hindistan’ın ana silah tedarikçisi olma unvanını geri almak.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor
Haberin Devamı

 

Başkent Yeni Delhi’de Başbakan Manmohan Singh ile bir araya gelen Medvedev, yapılacak anlaşmalarla ikili ticareti 2015 yılına kadar 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

 

İki lider aynı zamanda, beşinci nesil radara yakalanmayan savaş uçağının tasarım ve geliştirme aşamasında işbirliği yapılmasını öngören bir anlaşma imzaladı. Anlaşmanın yaklaşık değerinin 30 milyar dolar olduğu tahmin edilirken, Hindistan, geliştirilecek savaş jetinden 300 tane almayı planlıyor.

 

Enerji alanında ise Rusya’nın iki nükleer reaktör inşa ettiği Tamil Nadu eyaletindeki nükleer santrale iki adet ek jeneratör birimi yapma planı bulunuyor. Enerji ihtiyacını karşılamak için nükleer teknolojiye ihtiyaç duyan Hindistan, mevcut 4 bin 560 MW olan nükleer güç kapasitesini 2032 itibariyle 63 bin MW seviyesine yükseltmek istiyor.

Haberin Devamı

 

HEDEF SAVUNMA SANAYİSİ

Medvedev, son altı ay içinde Hindistan’ı ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi daimi üyeleri liderlerinin sonuncusu oldu.

 

İngiltere Başbakanı David Cameron, Hindistan’ı Temmuz ayında ziyaret etmiş, son altı hafta içinde de ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Çin Başbakanı Wen Jiabao Yeni Delhi’ye ziyarette bulunmuştu.

 

Hindistan’ın askeri donanımını çeşitlendirmesi ve fiyat ile kalitede daha seçici olmaya başlaması, Yeni Delhi’nin geleneksel silah tedarikçisi Rusya’nın, ABD ve Avrupa ile büyük bir mücadeleye gireceğine işaret ediyor.

 

Medvedev’in lobi temaslarında bulunarak Hindistan’ın 126 adet Rus yapımı MiG-35 içeren 12 milyar dolarlık teklifini kabul etmesi için çaba gösterecek. Aynı teklif için aralarında Dassault Aviation, Boeing ve Lockheed Martin’in bulunduğu Avrupa ve ABD’nin havacılık devleri de yarışacak.

Haberin Devamı

 

Küresel danışmanlık şirketi KPMG’nin en son yayımladığı rapora göre, 2016 yılına kadar Hindistan savunma sanayisinin harcamayı planladığı para 112 milyar dolar.

 

Analistler, Rusya ve Hindistan’ın 1950’lere dek uzanan iyi ilişkileri dolayısıyla, Yeni Delhi’nin kuracağı geniş stratejik ilişkilerde Rusya’nın bir adım önde olduğunu düşünüyor.

 

GÜVENLİK KONSEYİ İÇİN DESTEK

Medvedev, ziyaretinde bir jestte bulunarak Hindistan’ın Güvenlik Konseyi’nde “güçlü ve sandalyeyi hak eden bir aday” olduğunu belirtti ve Moskova’nın arkalarında olduğunu söyledi.

 

Medvedev’den önce aynı desteği gösteren Çin Başbakanı Wen, Hindistan’ın BM’de daha büyük bir rol oynamak istediğini sadece Pekin’in anladığını söylemişti.

Haberin Devamı

 

Medvedev ve Singh, yaptıkları ortak açıklamada enerji, ticaret, iklim değişikliği alanlarında görüştüklerini belirtti. Açıklamada, Hindistan’ın, Rus petrol ve doğalgaz yataklarında yatırım yapmak istediği, aynı zamanda iki ülkenin nükleer ve uzay araştırmalarında işbirliği yapmak istediği ifade edildi.

 

İki lider, İran’ın nükleer programı üzerinde diyalog yoluyla çözüme ulaşılması gerektiği konusunda ortak görüş beyan etti. Ayrıca, NATO askerlerinin Afganistan’da uyuşturucu ticaretinin engellemesinde ve eroin üretiminin azaltılmasında daha fazla çaba göstermesi gerektiği ifade edildi.

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!