Medreseleştirmek...

MİLLİ Eğitim Bakanlığı -özellikle bakanın kendisi- yeni bir projeden söz ettiği zaman ‘Bunun altından acaba ne çıkacak?’ diye düşünmeye şartlandık.

Buna rağmen itiraf edelim... ‘Meslek lisesi öğrencileri fark dersinden sınav verdikleri takdirde, düz lise diploması alabilecek’ içerikli habere sevindik.

Öyle ya... Çocuk meslek lisesini bitirmiş ama sonra fark etmiş ki ilgileri, olanakları değişik bir alanda üniversite öğrenimi görmesine uygun.

Neden önünü tıkayalım? Girer lise fark sınavına... Öteki lise mezunları hangi süzgeçten geçtiyse o da aynı bilgi süzgecinden başarıyla geçerse elbet düz lise diploması alır. O zaman da kimse ‘sen meslek lisesi mezunu olarak ÖSS sınavlarında genel lise mezunlarından farklı bir katsayıya tabi olacaksın’ diyemez.

Kaldı ki, belli bir dalda eğitim gören ama yaşamını tamamen farklı bir dalda geçiren sayısız insan var... Hatta özellikle Batı ülkelerinin üniversitelerinde ‘şu meslek’ için mezuniyet yerine ‘şu şu derslerden mezuniyet’ diploması yok mu? Demek ki şablonlara bağlı kalmak yerine konuya daha geniş bir açıdan yaklaşmak ve bir alandan diğerine geçişlere kolaylık sağlamak iyi olur... Hem de şu tatsız ‘katsayı’ tartışmasını bitirir.

Bunları düşündük ama iyi ki demedik. Çünkü bir gün sonra anlaşıldı ki Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in derdi ‘meslek liselerinin önünü açmak’ değil... Onun bir fikri sabiti var: ‘Madem ki koşullar düz liselerin hepsini imam hatip lisesine çevirme olanağı vermiyor, o halde ben imam hatip liselerini düz (genel) liseye dönüştürürüm. Böylece -aynen Kemal Gürüz’ün dediği gibi- Türkiye’yi imam doktor, imam öğretmen, imam avukat, imam mühendisler ülkesi yaparım.’

Bize sorsa ‘Boşuna deneme... Bu ülkenin iç dinamikleri senin onu yapmana izin vermez’ deriz. Ama belli ki o kafasını ‘imam hatiplere’ takmış... Bir zamanlar İsmet Paşa, devlet radyosunu partisinin malı gibi kullanan İçişleri Bakanı’na ‘Radyo Bakanı’ sıfatını takmıştı. Bugünkü Milli Eğitim Bakanı da bu gidişle ‘İmam Hatip Bakanı’ diye çağrılmaya aday görünüyor...

Bu arada belirtelim:

Milli Eğitim Bakanı’nın bu projeyi hazırlatmasının sebebi, imam hatip liselerinde okunan genel kültür dersleri ile düz liselerde okunanların aynı olması imiş. O nedenle imam hatipten mezun olan bir çocuk daha sonra düz liseden ‘sözel alan’ diploması almak isterse göstermelik bir sınava girip ikinci diplomayı alacakmış. Keza matematik, Türkçe, Türk dili edebiyatı derslerinden fark sınavı verirse bu defa Türkçe-Matematik alanından genel lise diploması almaya hak kazanacakmış. Ama asıl mesele şu:

imam hatipli öğrenciler öteki meslek liselerine göre avantajlı imişler; çünkü onların müfradatı zaten ‘İmam-Hatip’li olsunlar diye değil, ‘Üniversiteye girsinler’ diye hazırlanmış. Kısaca Sayın Bakan, imam hatipliği göstermelik yapıp, o okulu genel lise yapmış bile...

Anlaşılan, Sayın Bakan medreseleri geri getirmek istiyor da adını bir türlü söyleyemiyor.
Yazarın Tüm Yazıları