Mediapart bu kez piskoposları suçladı

Güncelleme Tarihi:

Mediapart bu kez piskoposları suçladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2017 10:59

Fransa’da geçen yıl ortaya çıkan Katolik kilisesinde çocuklara cinsel taciz skandalında, istismarda bulunan 32 rahibin, bazıları hâlâ görevine devam eden piskoposlar tarafından korunduğu ileri sürüldü.

Haberin Devamı

FRANSA’da özel araştırmalarıyla bilinen Mediapart internet gazetesi, Katolik kilisesindeki cinsel taciz skandalına dair yeni belge ve iddialar ileri sürdü. Mediapart, Katolik kilisesinin, küçük yaşta çocukların hedef alındığı çok sayıda cinsel tacizin üstünü örttüğünü, kilise yöneticilerinin suçlardan haberdar olmalarına rağmen gerekeni yapmayarak rahipleri koruduğunu yazdı.
Mediapart’ın ‘25 piskopos cinsel istismarların üstünü örttü’ başlığını kullandığı özel haberde, 5’i hâlâ görevde olan 25 piskoposun, arkalarında 339 mağdur bırakan 32 rahibi sistematik şekilde koruduğu ve suçlarına engel olmadıkları yazıldı.

ÖDÜL GİBİ CEZA

Kilise tarafından yer değiştirme ve pasif görevlere atama gibi taktiklerin sıkça kullanıldığı ve bunun suç işleyen din görevlilerini koruma amaçlı olduğu iddia edilen haberde, Kanada tarafından çocuklara cinsel taciz suçundan 20 yıl önce hakkında yakalama emri çıkarılan rahip Rivoire’nin, Fransa’da Strazburg bölgesinde görevli olduğu da aktarıldı.
Haberde ayrıca daha çok 2000’li yıllarda meydana gelen olaylar sonrasında, bahsedilen rahiplerin görev yerlerinin değiştirilerek skandalın üzerinin örtüldüğü belirtildi.
Haberde, 1990 yılından itibaren cinsel taciz olaylarına karışan 90’dan fazla rahibin sorgulanıp cezalandırılmak yerine ülke dışında görevlendirildiği, olayların adli makamlara aksettirilmediği, ‘ödül olarak değerlendirilen’ yer değiştirmelerde favori bölgenin ise Afrika olduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

SUÇUNU KABUL ETMİŞTİ

Fransa’da Ocak 2016’da Bertrand Virieux isimli kişi, kilisede yaşadığı taciz skandalı hakkında 45 yıl sonra itiraflarda bulunmuştu. Daha sonra çok sayıda mağdur ortaya çıkarak Virieux’ün başkanlığını yaptığı ‘Hür Söz’ isimli derneğe katılmıştı. Bernard Preynat isimli rahibin kurbanı olduğunu söyleyenlerin sayısının artmasıyla skandal ülke çapında duyulmuştu.
Lyon Katolik Kilisesi Kardinali Philippe Barbarin, Preynat’ın suçlarını örttüğü gerekçesiyle sorgulanmıştı. Barbarin, 2009’da hakkında suçlamalar olan Preynat’ı görevden almak yerine başka bir bölgeye atamış, papaz altı ay sonra da eski görev bölgesine geri dönmüştü. Preynat, hakkındaki suçlamaları kabul etmesine rağmen 2015’e kadar görevinin başında kalmaya devam etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!