Meclis'te yeniden: 330 ittifakı

Güncelleme Tarihi:

Mecliste yeniden: 330 ittifakı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 21:07

Anayasa değişikliği sonrası yapısı değişen Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) için 13 üyeden 7’si bu hafta TBMM’de belirlenecek. Genel Kurul’da bugün yapılacak seçimin ilk turunda 367 oy şartı arandığından, AK Parti-MHP ittifakının ikinci turda 330 barajını tutturarak üyeleri seçmesi bekleniyor. CHP grubu oylamalara katılmayacak.

Haberin Devamı

GENEL Kurul’da bugün başlayacak oylamalarda, 3’ü Yargıtay üyeleri, 1’i Danıştay üyeleri, 3’ü hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından 7 üye seçilecek. Son 3 üyeden en az birinin avukat veya akademisyen olması gerekiyor. Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, 7 üyenin 3 katı olan 21 adayı geçen hafta belirlemişti. Genel Kurul’daki ilk oylamada her üyelik için en az 367 oyun bulunması gerekiyor. İkinci turda ise 330 şartı aranacak. İki oylamada sonuca ulaşılamazsa her üyelik için en fazla oy alan iki aday arasından ad çekme yöntemi uygulanacak.

KURAYA KALMAYACAK

AK Parti (316)- MHP (36) oylarının toplamı 352’ye ulaşıyor. İlk turda her üyelik için ayrı ayrı olmak üzere 7 gizli oylama yapılacak. MHP’den Anayasa değişikliğine karşı çıkan muhalif birkaç milletvekilinin de oylamaya katılmama veya geçersiz oy kullanma olasılığı bulunuyor. Birinci turda sonuca ulaşma olanağı bulunmayan AK Parti-MHP ittifakının, işi kuraya bırakmayarak ikinci turda seçimi sonuçlandırması bekleniyor. Meclis kulislerinde 7 üyelikten 5’inin AK Parti, 2’sinin de MHP kontenjanından seçileceği ifade ediliyor. 21 aday arasında AK Partili Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı Şerife Taşbaşı, AK Parti Kadın Kolları MKYK üyesi Ülkü Soylu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin avukatı Hamit Kocabey, mevcut HSYK üyeleri Emin Sınmaz ve Alp Arslan ile Yargıtay Genel Sekreteri Yaşar Şimşek de bulunuyor. Tartışmalar ve 7 gizli oylamanın gece yarısına kadar sürmesi durumunda ikinci tur oylamanın yarına bırakılması planlanıyor.

Haberin Devamı

CHP: MEŞRULAŞTIRMAYACAĞIZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, oylamalara katılmama nedenlerini şöyle açıkladı: “Bu yapılan yargının siyasallaşması sürecidir. Tutumumuz net. Bağımsız yargı istiyoruz, cemaat, siyaset ittifakının yargıyı yeniden kötü bir sürece sokmasını istemiyoruz. Yeni bir siyaset cemaat ittifakının yargıda oluşturulduğunu görüyoruz. Oylama bağımlı yargı yaratma projesidir. Parlamentoda bulunup bütün bu eleştirilerimizi dile getireceğiz, kamuoyuna anlatacağız ama oy vererek siyasal yargı oluşturulması girişimini meşrulaştırmayacağız, bu nedenle oy kullanmayacağız.”
HDP’nin de oylamalara katılmayacağı sanılıyor.

Haberin Devamı

HAFTAYA GÖREVDELER

Meclis’teki seçimin ardından 4 üyeyi de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan atayacak. Kurulun doğal üyeleri olan Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı’nın katılımıyla 13 üye tamamlanacak. Anayasa gereği yeni HSK üyelerinin bu ay sonuna kadar göreve başlamaları gerekiyor. Cumhurbaşkanı’nın da yeni üyeleri hızla ataması ve kurulun haftaya oluşturulması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!