Meclis'te mesai başlıyor: Başkanlık haftası

Güncelleme Tarihi:

Mecliste mesai başlıyor: Başkanlık haftası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2016 21:51

Afyonkarahisar’daki AK Parti kampında yapılan değerlendirmelerin ardından, başkanlık sisteminine ilişkin Anayasa değişikliği çalışması start alıyor. Bakanlar Kurulu ve grup toplantısını iptal eden AK Parti, bu hafta Başbakan Yıldırım başkanlığında hız kesmeden çalışacak. Teklifin, kasımın ilk haftası Meclis’e getirilmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Binali Yıldırım, hafta sonu Afyonkarahisar’da yapılan AK Parti istişare kampında bakan ve milletvekilleriyle anayasa çalışmalarını değerlendirirken, “Bu hafta Bakanlar Kurulu ve grup toplantıları yapılmayacak. Anayasa teklifi ile ilgili çalışılacak” dedi. Yıldırım, “tam başkanlık”, “yarı başkanlık”, partili cumhurbaşkanlığı” gibi seçenekler konuşulurken araya girdi ve espriyle, “3 seçenekten bahsediliyor. Yarı başkanlık, partili Cumhurbaşkanlığı, başkanlık sistemi. Bize yarım yakışmaz olacaksa tam olsun” mesajı verdi.

SON RÖTUŞLARI YAPILACAK

Başbakan Yıldırım’ın, “Süreci ben yöneteceğim” dediği anayasa değişikliği çalışmasına ilişkin bilgi veren AK Parti kaynakları, “Geçmişte zaten bu konuyu çalışmış ve bir taslak da oluşturmuştuk. Şimdi bunun son rötuşları yapılacak” dedi. Yıldırım’ın belirleyeceği dar bir ekibin çalışmaya ilişkin son rötuşları süratle yapmasının ardından teklifin de kasım ayının ilk haftasında Meclis’e sunulacağı belirtiliyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, hedeflerinin tam başkanlık olduğunu, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığının kenarda tutulduğunu söyledi.

Haberin Devamı

MHP İLE GÖRÜŞÜLECEK

AK Parti kaynakları, teklif Meclis’e sunulmadan önce MHP ile görüşülebileceğini belirtirken, CHP ile bir görüşme olup olmayacağı ise henüz netleşmedi. AK Parti kulislerinde, teklifle ilgili yapılan değerlendirmelerde başkanlıkla ilgili farklı geçiş formülleri üzerinde de duruluyor. Bunların arasında baharda olası bir referandumun ardından başkanlık seçimi ile birlikte parlamento seçiminin de yapılması ya da geçici bir madde ile Cumhurbaşkanı’nın mevcut yetkileriyle ya da başkanlık yetkileri ile 2019’a kadar görevine devam edip, iki dönem görev yapması, öngörülen başkanla ilgili ilk dönem seçiminin o tarihte gerçekleştirilmesi seçenekleri de gündemde.

YA BAŞKANLIK YA PİŞMANLIK

AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu, kampta yaptığı sunumda, “Ülke koalisyonlardan, iki başlılıklardan çok sıkıntı çekti. Parlamenter sistem öyle bir sistem ki biriktirir biriktirir bir günde bitirir. 15 yıllık emek 3 ayda biter, geçmişte böyle oldu. Oraya dönülmek istenmiyorsa başkanlık sistemine geçilmelidir. Başkanlıkta parlamento daha etkili. Bakanlar da dışarıdan seçildiği için parlamento daha rahat olacaktır, hem denetim hem de kendi yasama çalışmaları açısından. Ya başkanlık ya pişmanlık; başkanlığa geçilmezse pişmanlık olur. Gün gelir dizine vurursun” görüşünü savundu. Kuzu, geçmişte Turgut Özal ve Süleyman Demirel için de böyle olduğunu savunarak, “Köşk’e çıkıp sonra bu görevden düşünce başkanlığı savundular ama olmadı” dedi.

Haberin Devamı

BARAJ KALKABİLİR SÜRPRİZİ

Kuzu, Hürriyet’e, bu hafta başkanlık sistemi için ara vermeden çalışılacağını belirterek, “Tam başkanlığı savunuyoruz. Başkanlık sisteminde iki parti öne çıkacak. Sol ve sağ partiler; konjonktür böyle. Ama bu ‘Diğer partiler Meclis’e giremez’ demek değil. Baraj da yüzde 1.5-3’lere doğru çekilebilir hatta tamamen de kalkabilir. Sonuçta bu iki partili bir sisteme gider ama baraj aşağıya çekileceği için diğer partiler de Meclis’te yer bulur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!