MEB Müsteşar yardımcısından Finlandiya-Türkiye karşılaştırmalarına eleştiri

Güncelleme Tarihi:

MEB Müsteşar yardımcısından Finlandiya-Türkiye karşılaştırmalarına eleştiri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2016 15:43

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, Türkiye ile Finlandiya’nın eğitim sistemini karşılaştıranları Twitter hesabından eleştirdi. İki ülkenin hiçbir açıdan benzer olmadığını vurgulayan müsteşar yardımcısı Demirci, bunun medyada konu hakkında konuşanlar için kolay tüketilen bir kıyas malzemesi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İki ülkenin ekonomik ve siyasal yapısı hakkında bilgiler paylaşan MEB Müsteşar Yardımcısı Ercan Demir’in konu hakkındaki Tweet’leri şöyle:
“Türkiye Eğitim Sistemi ile Finlandiya eğitim sisteminin mukayesesi ekranlarda arz-ı endam edenler için en kolay tüketilen mikyas malzemesi. Mukayese başlı başına doğru olana ulaşmak adına işlevsel bir araçtır, velakin mantıki zeminler üzerinde yapıldığı takdirde. Eğitim, her şeyi etkileyen bir etki kuvvetine sahip olduğu gibi her şeyin de etkisine açık bir edilgenlik hüviyeti taşır. İki ülke kıyasında ekonomik, sosyal, siyasal, demokratik, demografik, jeopolitik parametrelerin  dikkate alınmadığı bir mukayese ebterdir. Eğitim odaklı Türkiye-Finlandiya mukayesesinde unutulmaması gereken temel parametreler mukayesenin neticeleri açısından önem arz eder. Ekonomik mukayese; Finlandiya’da kişi başı GSMH 35 bin Dolar, Türkiye’de 10 bin Dolar. Finlandiya nüfusu 5.5 milyon, Türkiye 78 milyon. Finlandiya’da Eğitime Gayri Safi Yurtiçi Hasılada ayrılan oran yüzde 12, Türkiye’de yüzde 4.3. Finlandiya’da toplam 550 bin civarındaki öğrenci için ayrılan bütçe 20 Milyar Euro, Türkiye’de 18 milyonu aşkın öğrenci için 76 Milyar Lira. Finlandiya demografisi itibari ile haddinden fazla homojen, Türkiye ise eğitimin uygulanabilirliği açısından  gayet heterojen. Finlandiya buzul ikliminde donmuş siyasal bir gerçeklikte ve jeostratejik keyfiyeti monoton bir iklimde, Türkiye’de ise her güne bir hadise. Velhasıl ucuzculuk mukayesede de mesele eğitim ise eğer israfa sebeptir.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!