Mavi Balina-2014 Fiili Deniz Davet Tatbikatı

Güncelleme Tarihi:

Mavi Balina-2014 Fiili Deniz Davet Tatbikatı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2014 12:21

- Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen tatbikata, çok sayıda ülkenin deniz kuvvetleri unsuları ve gözlemcileri katılıyor - Tatbikat kapsamında gözlemcilere ve basın mensuplarına brifing verildi - Mavi Balina-2014 Tatbikatı'nda tamamen Türk mühendisler tarafından yapılan "TCG Büyükada" korveti ve "Yakamoz Sonar Sistemi" görücüye çıkıyor - Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaycı: "Mavi Balina-2014 Tatbikatı, dost ve müttefik ülkeler arasında dayanışmayı arttırmak ve birlikte çalışabilirlik imkanı sağlamak maksadıyla katılan kuvvetlere deniz harekatının gerektirdiği harekat çeşitlerine uygun eğitim imkanı vermekte ve bu konulara yönelik planlama ve icra yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmakta"

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenen "Mavi Balina-2014 Fiili Deniz Davet Tatbikatı" 12 ülkenin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Donanma Komutanlığı tarafından planlanan ve bu yıl 4. kez gerçekleştirilen tatbikat kapsamında gözlemcilere ve basın mensuplarına Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'nde demirli bulunan TCG Büyükada korvetinde brifing verildi. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ve Aksaz Deniz Üssü Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat'ın da yer aldığı brifingde, tatbikatın önemi, amacı ve safhaları hakkında bilgi aktarıldı.

Deniz Kuvvetleri Güney Görev Grup Komutanı Tuğamiral Cihat Yaycı, verdiği brifingde Mavi Balina-2014'ün denizaltı savunma harbi eğitimi ihtiyaçları da dahil olmak üzere, deniz harekatının gerektirdiği eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilen ve Türkiye ev sahipliğinde 2 yılda bir icra edilen bir davet tatbikatı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Tatbikatın, 6-14 Kasım'da Türkiye ile dost ve müttefik ülke deniz kuvvetleri unsurlarının katılımıyla çok uluslu olarak gerçekleştirildiğine işaret eden Yaycı, "Mavi Balina-2014 Tatbikatı, dost ve müttefik ülkeler arasında dayanışmayı arttırmak ve birlikte çalışabilirlik imkanı sağlamak maksadıyla katılan kuvvetlere deniz harekatının gerektirdiği harekat çeşitlerine uygun eğitim imkanı vermekte ve bu konulara yönelik planlama ve icra yeteneklerinin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır" dedi.

Yaycı, Türkiye dahil 12 ülkenin yakın ilgi göstermesi ve yüksek katılım oranı sağlanmasının, bu tatbikatın eğitim değerinin ne kadar yüksek olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Brifingde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yaycı, tatbikatın 2 yıl öncesinde planlandığını ve Doğu Akdeniz'deki, Güney Kıbrıs kaynaklı gerilimle alakalı olmadığını bildirdi.

- "Kendi yaptığımız gemiyle katılıyoruz"

Brifingin yapıldığı TCG Büyükada'nın tamamen Türk Deniz Kuvvetleri'nin mühendisleri ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kendi imkanlarıyla üretildiğini vurgulayan Yaycı, "Heybeliada sınıfı olan bu korvet, son derece modern bir savaş gemisi yapabileceğimizin en güzel göstergesi. Kendi yaptığımız gemiyle tatbikatta yer almak bizim için büyük bir onur ve gurur vesilesi. Ayrıca bu gemide Türk mühendislerinin ürettiği son derece üstün özelliklere sahip sonar sistemi kullanılıyor" diye konuştu.

- Tatbikat 4 safhadan oluşuyor

Haberin Devamı

Mavi Balina-2014 Tatbikatı, 4 safhada gerçekleştirilecek. Tatbikatın ilk safhası limanda icra edilecek eğitim öncesi toplantıları ve sosyal etkinlikleri kapsıyor. Entegrasyon eğitimlerinden oluşan tatbikatın ikinci safhasında unsurların koordineli denizaltı savunma harbi, denizaltı ve deniz hava harekatı icra edilecek. Tatbikatın bu safhasında katılımcılara gerçekçi koşullarda eğitim imkanı sağlanacak. Tatbikatın üçüncü safhasında jenerik senaryoya dayalı serbest oyun, son safhada ise Antalya'da liman ziyareti yapılacak.

- Tatbikata katılan unsurlar

Tatbikatta, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının yanı sıra NATO kuvveti olarak NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2), ABD ve Pakistan deniz kuvvetleri unsurları iştirak ediyor. NATO Deniz Komutanlığı'ndan TCG Kemalreis, USS Leyte Gulf, FGS Neidersachsen, ESPS Juan De Borbon, ESPS Reina Sofia ve HMCS Toronto kruvazörleri ve fırkateynleri, ABD Deniz Kuvvetleri'nden USS Cole muhribi ve bir deniz karakol uçağı, Pakistan Deniz Kuvvetleri'nden PNS Alamgir fırkateyni ve bir deniz karakol uçağı, NATO Deniz Komutanlığı'ndan süratli analiz timi tatbikatta yer alıyor. Ayrıca Pakistan, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Gürcistan, Kuveyt ve Lübnan'dan 10 gözlemci tatbikatta bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!