Matematikçilerin öykü ödülü gecesi

Güncelleme Tarihi:

Matematikçilerin öykü ödülü gecesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2009 00:00

Sekizinci Matematik Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen “Matematiği Keşfetme ve Öğrenme“ konulu 3. Geleneksel Öykü Yarışması sonuçlandı. Sempozyumda düzenlenen törenle ödüller sahiplerini buldu.

Haberin Devamı

Bu yıl, yarışmaya yurt içinden 106 eser katıldı. Sabit Sümer, Nezih Kuleyin, Bahadır Yıldız ve Ahmet Haluk Başaklar’dan oluşan Seçici Kurul, her eseri 9 kategoride ayrı ayrı değerlendirdi.
Yarışmaya İstanbul’dan katılan 10 yaşındaki Beste Yıldırım’ın yazdığı “Bestoş’un Matematik Keşfi” adlı öyküsü Birincilik Ödülü’ne, yarışmaya İzmir’den katılan Cansu Sarı’nın yazdığı
“Bir Ödevin Düşündürdükleri” öyküsü “Dalbaz Akdemi” Özel Ödülü’ne, yarışmaya Kocaeli’nden katılan Ekin Ergen’in “Matematik İhtilali” İkincilik Ödülü’ne, yarışmaya Amasya’dan katılan Sevgi Helin Tilkicioğlu’nun “Kabus” adlı öyküsü mansiyon olarak verilen Özendirme Ödülü’ne değer bulundu.
Yazmak-okumak kardeşliği
Ödül töreni öncesindeki oturumda Oturum Başkanı Ahmet Haluk Başaklar, öykü ile Matematiğin kesişim noktalarına vurgu yaptıktan sonra, Matematikçiler Derneği’nin neden bir öykü yarışması düzenleme ısrarını açıkladı.
Başaklar, “Tüm düşümüz; hepsi hepsi, okuma alışkanlığının günümüzde kan kaybetmesine seyirci kalmak yerine, yazma eylemiyle karşılık verme girişimiydi. Zira, yazmak için önce okumak gerekti, bilmek gerekti, öğrenmek gerekti. Bu ise, araştırmak, soruşturmak, duyurulmuş iki kelimenin ardında sürüklenip gitmemek demekti. Sonrasında da düşlemek, düşünmek gerekti” dedi.
Törende, Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kaya Kılan tarafından toplantının yapıldığı salona da adı verilen Harzemli’nin matematiğe olan katkısıyla ilgili bir sunum gerçekleştirildi.
Yazar Sabit Sümer de tarihi Xantos kentinin bir kesiti ve bu kesite koşut gelişen bir sevda masalını katılımcılarla paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!