Masum hatalar kilo aldırıyor

Güncelleme Tarihi:

Masum hatalar kilo aldırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2017 14:36

Sağlıklı beslenmenin moda olduğu yıllardayız. Hemen hemen herkes bu akımdan az biraz bile olsa etkileniyor, beslenmesinde daha sağlıklı seçimlere yöneliyor. Bu elbette mutluluk verici ancak sağlıklı gıdalar söz konusu ise sınırsız tüketme özgürlüğü düşüncesi en sık yapılan hatalardan bir tanesi.

Haberin Devamı

Sağlıklı beslenmeye çalışıyor ama yine de istediğiniz forma ulaşamıyorsanız yada kilo kaybetmeye çalışırken duraksama dönemine girdiyseniz gözden kaçan bir şeyler olabilir!

İşte Diyetisyen Elif Erkin’e göre hiç fark etmeden tükettiğiniz, kilonuzu olumsuz etkileyebilecek bazı besinler…

Light ürünler

Marketten satın alırken üzerinde light ifadesi bulunan ürünler de kalori içeriği sıfır değildir. Light ürünlerin enerjisi referans ürüne göre %25 oranda kalorisi azaltılmıştır. Yani light diye seçtiğiniz üründen 100 kalori yerine 75 kalori alıyorsunuz demektir. Bu bir avantajdır ancak gözden kaçırmamamız gereken bir nokta var. Daha az kalori içermesi nedeniyle sınırsızca tüketilebileceği anlamı taşımaz. Örneğin, 1 paket diyet bisküvi yaklaşık iki dilim ekmeğe eşdeğerdir.

Haberin Devamı

Enerji içeriği olmadığı düşünülerek bir ya da iki paket tüketildiğinde light ürün olmasına rağmen kilo artışını tetikleyecektir.

Salata sosları

Diyet yaparken en çok tercih ettiğimiz, sağlıklı ve düşük kalorili “salata”larımıza eklenen soslar bir anda onları kalori bombasına dönüştürebilirler. Diyetime uygun, kalorisi dengeli ve doğru bir tercih yaptım diye düşünürken, fark etmeden neredeyse bir ana yemekten daha kalorili ve yağlı salatalar yiyebilirsiniz. Bu nedenle sosları kullanırken miktar ve çeşidine dikkat edilmelidir çünkü salata sosları kalorilerde çok önemli değişiklikler yapabilirler. Bu nedenle salataya sos ilave ederken üç kişilik bir salata yapıyorsanız sadece üç tatlı kaşığı zeytinyağı, sınırsız sirke ve limon ilavesi ve iki-üç tatlı kaşığı nar ekşisi ilavesinin üzerine çıkmamaya çalışın.

Meyve suları ve meşrubatlar

Asitli içeceklerin zararlı olduğunu hepimiz biliyor ve kabul ediyoruz ancak masum gördüğümüz meyve suyu yada limonata gibi içeceklerde içerisinde bulunan şeker nedeniyle kilo artışına, özellikle karın bölgesinde yağlanmaya, kolestrol seviyesinde yükselmeye sebebiyet verebilir. Elbette el yapımı taze meyve suyu ve limonatalar ; C vitamininden zengin olmaları nedeniyle duruma ve kişiye göre sağlıklı besinler grubunda da değerlendirilse dahi doğru miktar seçimini bilmek gerekiyor. Yemeğin yanında enerji değerini çok da fark etmeden tükettiğimiz bu tip içecekler ortalama üç-dört dilim ekmeğe eşdeğer kaloriye sahip. Bu nedenle öğünle birlikte; ayran, maden suyu ve su tüketmekte fayda var.

Haberin Devamı

Kuru meyve ve kuruyemişler

Fındık, ceviz, badem, kaju gibi kuruyemiş karışımları akşam öğünlerinden sonra ya da diğer ara öğünlerde tüketilen en sağlıklı ara öğün seçeneklerinden. Doğru miktarının sağlığa faydası saymakla tükenmese de fazlası bir o kadar zararlıdır. Çünkü yağ içeriği sağlıklı olmasına rağmen kalori değeri oldukça yüksek değere sahiptirler. Avuç ya da kâse ölçüsü yerine sayarak günde 10-15 adet tercihin üzerine çıkılmamalı. Kuru meyveler ise yine vitamin, mineral ve posadan oldukça zengin olup glisemik indeks dediğimiz şeker içeriği yüksek meyvelerdir. Günlük taze meyve porsiyonumuz ile değişim yaparak dengelemek önemlidir.

Kremalı veya aromalı kahveler

Haberin Devamı

Kahve, doğru tercihlerle değerlendirildiği süre içerisinde zihinsel fonksiyonları destekler ve yüksek antioksidan kapasiteye sahiptir. Hatta kahve tüketimi metabolizmayı hızlandırır, iştahı baskılar bu nedenle kilo vermek isteyenler için oldukça keyifli bir seçimdir. Fakat kahveyi doğru şekilde seçtiğimiz sürece. Kahvenizde kullanılan şeker şurupları, sos ve kremalar bir kupa kahveyi yüksek kalorili bir öğüne eşdeğer olacak şekilde 400-500 kaloriye kadar çıkarabilir. Bu nedenle kahve tercihini krema ve şurup ilavesi olamadan sade ya da sadece süt kullanarak yaptırmanız daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!