MERSİN HABERLERİ

MAŞPATDER, Mersin yemek kültürünü tescilleyecek

DHA
15 Nisan 2016 - 17:35Son Güncelleme : 15 Nisan 2016 - 17:36

MAŞPATDER, Mersin yemek kültürünü tescilleyecek

DHA

MERSİN Aşçılar Pastacılar ve Turizmciler Derneği (MAŞPATDER) Başkan Yardımcısı Murat Baziki, kentin yemek kültürünü tescillemek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenleyen Murat Baziki, adı Mersin ile özdeşleşen tantuninin Akdeniz mutfağının bir ürünü olmadığını, Akdeniz mutfağının daha çok bitkisel ürünlerin yoğunlukta olduğu yemeklerin temsil ettiğini savundu. MAŞPATDER Yönetim Kurulu Üyesi Figen Erdoğuş ile birlikte konuşan Murat Baziki, "Şu anda Mersinle özdeşleşen yemekler aslında Akdeniz mutfağını çok fazla yansıtmayan yemeklerdir. Akdeniz Mutfağı sebze, çeşitli otlar, deniz ürünleri ve özellikle de sağlıklı yaşam için tercih edilen zeytinyağının eksik olmadığı sağlıklı bir mutfaktır. Ama Mersin denilince ilk akla gelen Tantuni, Akdeniz kültürüne uymayan bir yemek çeşididir. Biz dernek olarak Akdeniz mutfak kültürünün geliştirilmesi ve tescili için çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

KİTAP HAZIRLAYACAKLAR
Yapmayı planladıkları çalışmaları anlatan Baziki, şunları kaydetti:

"Aşçılık mesleğinin saygınlığını artırarak, üyelerimizin mesleki eğitimlerini yapmak istiyoruz. Aşçı ve pastacı üyelerimizin reçetelerinden oluşan bir yemek kitabı yaptırmayı hedefledik. Bir yayın organı çıkararak, Mersin'in eşsiz mekânlarını, tatlarını, mutfak sanatçılarını tanıtmak istiyoruz. Yemek ve pasta yarışmaları düzenleyerek Mersin'imizin sesini yurt içinde ve yurt dışında tanıtacak faaliyetlerde bulunacağız. Dernek ofisimizde kapsamlı örnek teşkil edecek bir mutfak oluşturmak, sektörde iş ve vasıflı eleman bulma konusunda kurumsallaşmak, amatör aşçı ve pastacılara hobi kursları açmak istiyoruz."
KADINLARA DİKKAT ÇEKTİ

Meslekte aşçı denildiği zaman akla ilk olarak erkeklerin geldiğini anlatan Figen Erdoğuş ise, şunları söyledi:
"Amacımız kadınlarımızın her konuda her dalda başarılı olacağını göstermek. Şuan Türkiye'de mutfakta çalışan kadın sayısı çok çok azdır. İşverenlerimizin mutfakta erkeklerin yapabileceği her işi kadınlarında yapabileceğini bilmesi gerekiyor. Beyaz önlüğümüzü giydiğimiz zaman , aşçı pastacı ne olursa oldun erkeklerden daha iyi bu işi yapabileceğimizin bilinmesini istiyorum. Bizim dernek olarak amaçlarımızdan birisi de bu. Şuan Türkiye'de dernek başkanlarımızdan sadece 2'si kadın ve birisi de bizim Mersin'de. Derneğimiz kadınların seslerini duyurabileceği bir alan olacaktır."

MERSİN, (DHA)
(15.04.2016), (FOTOĞRAFLI)
 

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Mersin haberleri Hürriyet yerel haberler sayfasında. Haber ajanslarının Mersin ilinden MAŞPATDER, Mersin yemek kültürünü tescilleyecek hakkında ilettiği tüm haberler hurriyet.com.tr farkı ile sizlere ulaştırılıyor. Bu haber ilk olarak 15 Nisan 2016 tarihinde saat 17 35’de yayınlandı. Son dakika gelişmesi oldukça MAŞPATDER, Mersin yemek kültürünü tescilleyecek haberi güncellenecektir.

    İSTANBUL NAMAZ VAKİTLERİ
    21 Ağustos 2017, Pazartesi
    • İmsak
      04:20
    • Guneş
      06:12
    • Öğle
      13:18
    • İkindi
      17:05
    • Akşam
      20:03
    • Yatsı
      21:40
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı