‘Martin Schulz, Maliye Bakanlığı’nı istiyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Martin Schulz, Maliye Bakanlığı’nı istiyor’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2017 12:05

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz, Başbakan Angela Merkel’in muhafazakar Hıristiyan Demokrat partisi ile süren koalisyon görüşmelerinde, en önemli bakanlıklardan maliyenin kendilerine verilmesini istiyor.

Haberin Devamı

SPD yönetimi, CDU ile ön koalisyon görüşmelerine başlamayı cuma günü kabul etmişti. Bu adım, 24 Eylül’de yapılan genel seçimlerden beri yaşanan siyasi kilitlenmeyi çözebilir. Kasım ayında iki küçük parti ile koalisyon kurma girişimi başarısız kalan Merkel, SPD ortaklığı ile 12 yıllık iktidarını yeni dönemde de sürdürmeyi umuyor.

SPD üyeleri ise Merkel ile bir daha ‘büyük koalisyona’ girerlerse, seçimde uğradıkları oy kaybının büyümesinden korkuyor. SPD, 2005-2009 ve 2014-2017 arasındaki Merkel hükümetlerinin küçük ortağıydı.

HANDELSBLATT’IN İDDİASI
İş dünyası gazetesi Handelsblatt’ta bugün açıklanacak bir rapora göre Schulz, SPD milletvekillerine son sekiz yıldır Merkel’in bakanı Wolfgang Schaeuble’nin yönettiği Maliye Bakanlığı’nı almaları gerektiğini söyledi. Haberde Schulz’un “Hedef Maliye Bakanlığı’nı almak” dediği ve geçen yıllarda bu bakanlığın ne kadar büyük önem kazandığını vurguladığı belirtiliyor.
Merkel’in muhafazakarları ile SPD Çarşamba günü bir araya gelecekler ve ön görüşmelerin takvimini ve gündemini belirleyecekler.
SPD’nin koalisyona ortağı olması ve Maliye Bakanlığı’nı alması halinde, Almanya’da, Schaeuble’nin yıllardır sürdürdüğü Avrupa maliye politikasının değişmesi beklenebilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!