Mart kedisi gibi

DUYGUSAL insanların yaşadığı bir ülkeyiz. Dışımızda gelişen her şey bizi inanılmaz etkiliyor. Konyaspor-F.Bahçe maçındaki Anelka’nın faullü golü dün İnönü Stadı’ndaydı.

Aslında golün faul olması hikaye. Olay, F.Bahçe’yi durdurmak. İşin daha başka ilginç yanı; bu dört büyükler mart kedisi gibi. Hem hallediyorlar, hem bağırıyorlar. Kendilerinden biri yaptı mı, çok iyi. Diğerlerini aptal yerine koyuyorlar.

Şöyle bir geçtiğimiz 10 yıla bakın, o bildiri yayınlayan G.Saray, Beşiktaş ve Trabzonspor, hakemlerle birlikte neler kazanmışlar? Büyükler hep kazanıyorlar. Daha fazla kazanan şampiyon oluyor. Arada küçükler badem oluyor. Zavallılar ne bağırabiliyorlar, ne ses getirebiliyorlar? Yıllardır bu oyun, aynen sürüyor. Geçen yıl Aziz Yıldırım, ‘Biz futbolun sahada oynandığını zannediyorduk’ diyerek bunu net bir şekilde söylemişti. Neyse biz gene maça dönelim...

Ailton hazır değil

Ailton
mükemmel bir golcü. Eğer ceza alanı içinde topla buluşturabiliyorsanız, iki randevudan birini gol yapıyor. Ama Ailton hazır değil. Şu andaki vücudu, adalesi, beynin istediğini yapamıyor. Onun için de otomatik pilota atıyor, sakatlanıyor. Hangi teknik adam böyle bir oyuncuyu istemez. Ama yönetici de sabırsız, seyirci de. Rıza 5 maç oynatmadı mı, topun ağzına geliyor. Ama Rıza haklı. Futbol öyle bir oyun ki, en ufak bir laubaliliği ve dikkatsizliği kaldırmıyor. Şemsiye terse dönüveriyor.

Beşiktaş’ta mesela A.Hassan geçtiğimiz yıllardaki A.Hassan değil. Sebebini kendi bulacak. Mesela bir Kleberson, her şeyi ile mükemmel bir oyuncu. Adamın iş ahlakının mükemmel olduğunu görmek için özel hayatına girmeye ve antrenmanlarını izlemeye gerek yok. Maçta ayan beyan belli. Çağdaş, üzerinde durulursa iyi şeyler yapacak gibi. Gökhan zaten yükselmeye çok müsait. Sergen’den faydalanabildiğin kadar faydalanacaksın. Nerede ‘ben yoruldum’ diye elini kaldıracak, o zaman dışarı alacaksın. Dün akşam o serbest vuruşu, dünya futbolunda nadir oyunculardan biri yapardı.

Youla’dan yararlanacaksın

Youla
iyi bir oyuncu. Ona sabretmek ve iyi kullanmak lazım. Geniş alanda çok faydalı. Gol vuruşları mükemmel olmayabilir ama en az iki kişiyi uğraştırıyor, alıp götürüyor. Onun boşalttığı alanlardan yararlanmak lazım.

Rıza’nın işi kolay değil. Çünkü o, öncelikle yerli bir teknik direktör. Onun için de rakiplerine göre geriden başlıyor. Ama bildiğim Rıza, kolay pes etmez. Onun da iş ahlakı mükemmeldir. O futbolcu, ben hakem olarak çok maça çıktık. Bir insanın bir insanı tanıması için 90 dakikalık maç bulunmaz bir nimettir. Oyuncuların karakterini en ince ayrıntılarına kadar takip eder. Rıza da hakemliğini yaptığım düzgün oyuncuların başında gelirdi. Biraz sabırla onun Beşiktaş’ta çok iyi işler yapacağını göreceğiz. Ama her zaman olduğu gibi Türkiye’de bir yönetici sorunu var. Zaman zaman ‘11 futbolcu ithal olsun’ diyorlar. Zaman zaman ‘ithal hakem olsun’ diyorlar. Aslında ben de onlara şunu söylüyorum: ‘Bütün bunların yerine birkaç tane ithal yönetici getirirsek işi başında çözmüş oluruz. Hem de çok daha hesaplı bir çözüm olur.’

Samsunspor enterasan bir takım. Bazen çok iyi işler yapıyorlar, bazen çok kötü. Onlar da birtakım arayışlar içindeler. Bir değişime girmişler.
Yazarın Tüm Yazıları