Marmaris'te arıcılardan "vergi cezası" tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Marmariste arıcılardan vergi cezası tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 13:54

-Kovanlarını taşımakta kullandıkları kamyon ve kamyonetlere geriye dönük 50 bin lirayı bulan vergi cezaları kesilmesi arıcıları kızdırdı -Kesilen cezaların eski model olan araçlarının değerinin bir kaç katı olduğunu belirten arıcılar, cezaların iptal edilmesini istedi - Mahalle Muhtarı Şahin: - "Arıcıların kullandıkları arabaların çoğu eski model. Satmaya kalksalar, kesilen cezayı karşılamaz"

Haberin Devamı

MUĞLA (AA) - Marmaris'te arıcılar, kovanlarını taşımak için kullandıkları araçlarına, ticari amaçla kullandıkları gerekçesiyle 50 bin lirayı bulan vergi cezalarının kesilmesine tepki gösterdi.

Muğla bölgesinde en fazla çam balı üretiminin yapıldığı yer olan ve yaşayanlarının neredeyse tamamının bu yolla geçimini sağladığı Osmaniye Mahallesi'nde arıcılar, kesilmeye başlayan vergi cezaları nedeniyle tepkili. Mahalle meydanında toplanan arıcılar, basın toplantısı yapıp, cezaların iptal edilmesini istedi.

Mahalle halkının yaklaşık yüzde 95'inin geçimini arıcılıktan sağladığını belirten mahalle muhtarı Mehmet Şahin, bankadan aldıkları kredilerle ayakta durmaya çalıştıklarını söyledi. Şahin, arıcılıktan çok fazla para kazanamadıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Arıcılık yapan birisinin mutlaka kendi aracını kullanması gerektiğini dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Araçlarımızı sadece kendi işimizde kullanıyoruz. Başkalarının kovanlarını veya eşyalarını taşıyarak bir ticari faaliyette bulunmuyoruz. Buna rağmen ticari amaçla kullandığımız gerekçesiyle bize ceza kesiyorlar. Şu ana kadar köyümüzdeki 3 kişiye vergi cezası geldi. Herkese geleceğini söylüyorlar. Arıcıların kullandıkları arabaların çoğu eski model. Satmaya kalksalar, kesilen cezayı karşılamaz."

- Ceza 40 bin, aracın değeri 15 bin

Ceza gelen arıcılardan Hayrettin Aydın ise Maliye memurlarının kendisini arayarak araçları ne amaçla kullandıklarını sorduğunu anlattı. Araçları kovanların naklinde kullandıklarını söylediklerini aktaran Aydın, "Daha sonra bir tutanak tuttular ve araçlarımızın vergiye tabi olacağını söylediler. 2009'dan bu yana yıllık 8 bin 60 liralık ceza kestiler. Toplamda kesilen ceza 40 bin lirayı geçiyor" dedi.

Çok fazla arısı olmadığını ve bu işten para kazanamadığını vurgulayan Aydın, "Kamyonetim de eski model zaten satmaya kalksam 15 bin lira etmez. Mağdur durumdayız ve bu cezaları ödeme şansımız yok. Bu cezaların iptal edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!