Markette ilaca isyan ettiler

Güncelleme Tarihi:

Markette ilaca isyan ettiler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2011 15:36

14 Mayıs Eczacılık Günü nedeniyle, İstiklal Caddesi’nde düzenlenen yürüyüşte, Sağlık Bakanlığı’dan ilaç ve bitkisel ürünlerin internet üzerinden veya marketlerde satılmasına karşı harekete geçmesi istendi.

Haberin Devamı

Eczacılar ve eczacılık fakültesi öğrencileri, saat 12.30’da Tünel’den ‘İlaçta reklam öldürür’, ‘İlaç markette satılamaz’ diye sloganları ile yürüyüşe başladılar.

Eczane dışında ilaç satışına dikkat çekmek için, ‘Yut gitsin’ adını verdikleri şekerleri temsili ilaç gibi dağıttılar. Yaşanacak sorunlara dikkat çekmek için bu sırada hazırladıkları şarkıyı topluca söylediler.

Şarkıda, "Birgün birgün bir çocuk, Markete girmiş kimse yok, Gezmiş gezmiş rafları, Şeker de sanmış ilacı. Yemiş yemiş bitirmiş, Akşama doğru bir sancı, Hani benim eczacım, Markete düşmüş ilacım." denildi.

YÜRÜYÜŞTEN KARELER / FOTO GALERİ

"TEHLİKE GÖZLER ÖNÜNDE"

Taksim Meydanı’nda konuşma yapan İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Semih Güngör de şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Tüm uyarılarımıza rağmen, bitkisel adı altında birçok ürün denetimsiz olarak satılmaya devam etmektedir. Gerçek bir sağlık hizmeti alamayan insanlarımız bu tür ürünlerle kendini tedaviye yönlendirilmektedir. Ne yazık ki, Bartın’da reklamını gördükten sonra, internetten aldığı altın çilek ekstrelerinden kullanan bir kişi dün hayatını kaybetti. Son yıllarda yaşanan benzer ölümler, Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirmelidir. Bu ölümler ilaç reklamının tehlikelerini de gözler önüne sermektedir. Son olarak reçetesiz ilaçların radyo ve televizyonlarda reklamının yapılamasına izin veren düzenleme yasalaştı. İlacın yerinde ve dozunda kullanılmadığında bir zehir olduğunu, reklamının serbest olduğu ABD’de zehirlenmeye bağlı ölümlerde ilk sırayı ilaç zehirlenmelerinin aldığını defalarca anlattık. İlaç reklamının serbest bırakılması halkımıza yapılacak en büyük kötülüklerden biridir."

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nı da eleştiren Semih Güngör de "Bu yurttaşlarımız için paran kadar sağlık, biz eczacılar için daha fazla çalışma saatleri, daha fazla sorumluluk, daha fazla ödeme kesintisi, mesleğinden uzaklaştırılarak bilgisayar başına mahkum edilme, mesleğinin elinden alınması tehdidi anlamına gelmektedir. Her geçen gün SGK’nın geri ödeme kapsamından çıkarılan ilaç sayısı artmaktadır. Tezgah üstü kategorisine sokulacak bu ilaçlara hastalar cebinden ödeme yapmakta, parası olmayan hastanın ulaşması imkansız hale getirilmektedir" dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!