Market arabaları

Geçenlerde Anadolu yakasında oturan bir arkadaşımı ziyarete gittim.

Haberin Devamı

Evinin bulunduğu sokağın başındaki süpermarketten çıkan insanlar çekti dikkatimi. Kimileri ellerinde poşetlerle, kimileri de market arabalarıyla çıktı. Bir süre izledim ve gördüm ki evlerine market arabalarıyla gittiler.
Birkaç yıl önce yapılan bir araştırmaya göre, marketlerde bulunan alışveriş arabalarının neredeyse yarısı kayboluyor. Bir tanesinin değeri ortalama 120 TL olan bu arabaların dışarıya çıkarılmaması için kilitli araba sistemi başlatıldı. Kilitli araba sistemi, genellikle büyük marketlerin uyguladığı bir sistem. Zincirlerle birbirine bağlı arabaları almak için 1 TL’yi arabanın yanındaki boşluğa atmanız gerekiyor. Paranızı ancak arabayı yerine koyduğunuzda geri alabiliyorsunuz. Peki market dışına çıkarılan arabaların akıbeti ne oluyor? Bazıları otomobillerin yanında öylece duruyor, bazıları evlere götürülüp sebze-meyve sepeti olarak kullanılıyor, bazılarıysa şaşırtıcı biçimde pikniklerde mangal olarak kullanılıyor!
Yaptığım araştırma sonunda, market arabalarının tekerleklerinin sokaklarda kullanılmaya uygun olmadığını da öğrendim. Yani bir kez sokağa çıkarılan market arabası eskisi gibi iyi performans veremiyor.
Market arabalarını, kullanılmasına izin verilen yerler haricinde taşımamak gerekiyor. Aksi halde saygısızlık etmiş, başkasının malına el koymuş oluyoruz.

Haberin Devamı

HINGILIŞ - GINGILIŞ

Hamuru hazırlamak için unu derin bir kaba koyun. Tuzu serpip yaş mayayı elinizle parçalayarak ilave edin. Bir taraftan yoğurmaya başlarken, bir taraftan da suyu yavaş yavaş ekleyin.
Kulak memesi yumuşaklığında ve elinize yapışan bir hamur elde etmelisiniz. Hamuru toplayıp üzerine nemli bir mutfak peçetesi örtün ve oda sıcaklığında en az bir saat bekletin.
İç harcını hazırlamak için balkabaklarını soyup kuşbaşı et formunda doğrayın. Üzerine çıkacak kadar suyla yumuşayıncaya dek haşlayıp süzün.
Yağ ve incecik yemeklik doğranmış soğanları bir tavaya koyun. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 5-6 dakika kadar kavurun. Tuz ve toz biberi katıp süzdüğünüz kabakları ilave edin. Karıştırmaya devam ederek 4-5 dakika daha kavurup ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
Dinlenen ve kabaran hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları hafifçe unladığınız tezgahın üzerinde tabak büyüklüğünde açın.
Yufkaların içine kabaklı içten koyup yayın ve D şeklide katlayıp uçlarını bastırın. Yanmaz yapışmaz tavada ya da sacda önlü arkalı pişirin. Her iki yüzünü tereyağıyla yağlayıp servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi

Hamuru için;
- 1 kg un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Kibrit kutusu büyüklüğünde yaş maya
- Aldığı kadar su
İçi için;
- 1 kg tatlı balkabağı
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 50 gr tereyağı ya da bitkisel margarin
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı  tuz
Ayrıca;
- 30-40 gr tereyağı

Yazarın Tüm Yazıları