Marka şehir vizyonu var

Güncelleme Tarihi:

Marka şehir vizyonu var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2017 22:27

HÜRRİYET gazetesi tarafından Taş Yapı sponsorluğunda, Bandırma Belediyesi, Bandırma Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Borsası desteği ile düzenlenen ‘Bandırma Ekonomi Zirvesi’ne ‘marka kent’ olma vizyonu damga vurdu. Zirvede düzenlenen panelde dünyanın içinde bulunduğu ekonomik durum, reel ekonomi, sanayinin gelişimi ve kurlardaki değişimlerin yatırımlar üzerindeki etkisi gibi konular masaya yatırıldı. Sanayi ve üretim konusunda Türkiye’nin en önde gelen illeri ile Bandırma’nın yarıştığı gelecekte de aynı başarıyı sürdürebilmesi için neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Bandırma’nın il olması konusunda yapılması gerekenlerin altı çizilirken, şehrin sosyal yapısı, üretimi ve turizmiyle ‘marka kent’ vizyonuna sahip olduğu öne çıktı. Panelistlerin yaptıkları konuşmalarda üzerinde durdukları en önemli konu ise Bandırma’nın planlı bir şekilde büyüyerek 30 yıl sonrasında bile aynı şekilde başarılı olması için çalışmalar yapılması gerekliliğiydi. Gerçekleştirilen panele yoğun ilgi gösterilirken, panelin moderatörlüğünü, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent üstlendi. Paneldeki konuşmacılar ise şu isimlerden oluştu: Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Denizbank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya, Hürriyet Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam, Hürriyet Gazetesi Yazarı Jale Özgentürk.

Haberin Devamı

DİJİTAL ALANA YATIRIM YAPIYORUZ

Denizbank Marmara Bölge Müdürü Burak Bozkaya faiz artırımının bankacılık sektörü için olumsuz olduğunu belirterek, Denizbank olarak sundukları yenilik ve çiftçiye verilen krediler hakkında bilgi verdi. Burak Bozkaya, şu konuşmayı yaptı: “Artık cirodan çok verimliliğin öne çıktığını gözlemliyoruz. Bu sadece bizim için değil sizler için de geçerli. Bunun için teknoloji ve ölçek ekonomisini kullanmanın önemine vurgu yapıyoruz. Herkesin üzerine düşen tarafı olacaktır. En çok yatırım yaptığımız alan dijital. Yapay zekaya giden yol haritasına herkesin bakması lazım. Teknoloji alanında yapılan yatırımlar önümüzdeki yıllarda da ön planda olacaktır. Biz de bu alanda yatırım yapmaya devam ediyoruz.”

SANAYİ YETMİYOR ELBİSE DAR GELİYOR

Haberin Devamı

HÜRRİYET Gazetesi Yazarı Jale Özgentürk, Bandırma’ya ilk kez 20 yıl önce geldiğini ve o yıllarda sanayileşmenin ilk adımlarının atıldığını belirtti.

Bugün ise yeni bir hamleye ihtiyaç olduğunu belirten Özgentürk, şunları söyledi: “Bandırma’da sanayi önemli bir noktaya gelmiş. Ancak anlatılanlara göre artık yetmiyor. Yeni bir atılım ihtiyacı doğmuş. Elbise dar geliyor. Bu yeni dönem için yeni bir bakış açısına ihtiyaç var. Dünya sanayi büyük bir dönüşüm içinde ve dijital devrim yaşanıyor. Katma değeri yüksek ve nitelikli yatırımlara yönelmek gerekiyor. Yeni sanayi hamlesinde Bandırma’da buna dikkat etmeli. Şehirin büyümesi Türkiye açısından çok önemli.”

BANDIRMA MARMARA’NIN İZMİR’İ OLABİLİR

HÜRRİYET Gazetesi Yazarı Erdal Sağlam, Türkiye genelinde İzmir’e bir akım olduğunu insanların burada yaşamak istediğini dile getirerek, şu değrelendirmeyi yaptı: “Bandırma’yı Marmara’nın İzmir’i gibi gördüm. Sanayisi atıldı İzmir’in, şimdi canlanıyor. Bandırma’da da sanayi var. Yaşam kültürü Marmara’nın İzmir’i gibi. Bandırma’da Büyükşehir ilişkileri, planlama, arsa ve tarım arazileri ile ilgili çeşitli sorunlar olduğunu gözlemledik. Bandırma’daki idari sorunlar, kurumsallaşamama sorunumuzun uzantısı. Bu sisteme alışmış işadamlarını da saymak gerekir. Kargaşa içinde bir sistem var ve düzeltilmesi gerekiyor. Gelecek kuşakların iş yapabilmesi için Türkiye’nin batı ittifakı içinde kalması ve yöneticilerin gerçekçi olması lazım.”

Haberin Devamı

100 KM ÖTEDEN YÖNETİLEMEZ

HÜRRİYET Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, “Bizim gelişmekte olan ülkelerden, piyasada kalan paralardan, pay çekmemiz lazım. Bunu yaparken fazlaca iç siyaset konuşuyoruz. Ben de bir Bandırmalı olarak şehrimizin Türkiye’nin büyümesi açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir sanayi Türkiye’nin birçok ilinde yok. Erdek, Gönen, Manyas ile birlik havası olduğunu gördüm. Büyükşehir belediyesi ile bölgenin büyümesini engel olduğunu anladık. Bandırma ölçeğinde bir şehir 100 kilometre öteden yönetilemez. Eğer çok uzun yıllar il yapılmayacaksa ki olması lazım, bağımsız ilçe olsun. Bandırma kadar para kazandıran ilçe, il yapılmıyorsa bağımsız ilçe olması gerektiğine inanıyorum.”

Haberin Devamı

SANAYİLEŞME İÇİN ORTAK AKLA İHTİYACIMIZ VAR

ZİRVENİN Bandırma’da düzenleniyor olmasının çok önemli olduğunu dile getiren Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu tür toplantıların sürekli hale getirilmesi gerekiyor. Bizim de bunları iyi dinleyip doğru yönlendirmeler yapmamız gerekiyor. Sanayileşme konusunda ortak aklın ortaya koyulması gerekiyor. Bandırma sanayileşiyor. Biz bir karar vereceğiz; yaşanabilir bir kent mi, yoksa sorunlarla boğuşan, kirlilik sorunları olan bir kent mi yaratacağız?  Bu zirveyi bir ortak akıl yürütme konusunda bir fırsata çevirmek lazım. Bandırma’nın ortak akıl yürüterek potansiyel üreteceğine inanıyorum.”

Haberin Devamı

Bandırma’nın Türkiye’de tarım, turizm ve üretim ile öne çıktığını vurgulayan Günhan Yazar, “Bölgemizde birçok ürün üretilebiliyor. Aynı zamanda hayvancılık da Bandırma ekonomisi açısından çok büyük bir öneme sahip” diye konuştu.

‘ZİRVE’NİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

EKONOMİ Zirveleri ile Türkiye’nin dört bir yanındaki sanayicinin sorunlarını dinlemek ve ortak bir çözüm bulmak için yola çıktıklarını anlatan Hürriyet Reklam Grup Koordinatörü Gürcan Korkmaz, şu bilgileri verdi: “Taş Yapı sponsorluğunda düzenlediğimiz bu organizasyonlara bugüne kadar yüzlerce iş dünyası temsilcisi katıldı. Zirvenin önemi her geçen gün artıyor. Bu zirveleri http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/hurriyet-ekonomi-zirvesi/ adresinden de duyuruyoruz. Anadolu’daki tüm iş dünyasının bize ulaşmak için kobi@hurriyet.com.tr adresine mail atması yeterli olacaktır.”

Haberin Devamı

Marmara Metal ve Makine Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Hakan Sönmez: Bandırma’da Metal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulma çalışmalarına başladık. 2010 yılından beri bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Bandırma’da çevreye duyarlı bir tesis kurmak istiyoruz. Bu konuda bize destek verilmesi gerekiyor. Bandırma Belediyesi ile de bu proje üzerinde çok detaylı fikir alış verişi yapıyoruz.

Bupiliç Entegre Gıda Sanayi Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Kula: Bölgemiz çok önemli bir noktada yer alıyor. İzmr-İstanbul otobanı bitmek üzere Tüm planlarımızı bunun üzerine yapmamız gerekiyor. Bölgemiz yer altı ve yer üstü zenginliklere sahip. Bunları iyi kullanmalıyız. Liman ücretleri de üreticiyi sıkıntıya sokuyor. Bu konuda çalışma yapılmalı.

Çelebi Bandırma Uluslararası Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Mehmet Akif Ersoy: Konumu itibariyle Türkiye’nin en önemli limanlarından biri olan Bandırma Limanı, demiryolu ile denizyolu entegrasyonunun en güzel örneklerinden biri. Rıhtımlarda konteyner, dökme yük, genel yük, proje yükü ve ro-ro gemilerine hizmet veriliyor. Biz de Türkiye’nin kalkınması ve bölgenin büyümesi için çalışmalara ve yatırımlara devam etmekteyiz.

Kocaman Balıkçılık İhracat, İthalat AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Metin Yalçınkaya: Bugün salyangoz, kurbağa gibi Türkiye’de tüketilmeyen ürünleri Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar pek çok ülkeye ihraç ediyoruz. İşimizin çok önemli bir bölümünü ihracat oluşturuyor.

Engin Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Enver Çangal: Bandırma’nın büyüyen bir nüfusu olduğunu görüyoruz. Bandırma’nın geleceği açısından çok önemli gelişmeler var. Bir yıldız parlatıyoruz. Bu yıldızı parlatılırken her şeyi hesaplıyor muyuz? Ulaşım yolları tamamlanıyor mu? Büyüyen bir nüfus bizi ürkütüyor. Bu konular hakkında yapılması gerekneler var. Bunlara önem vermeliyiz.

Bantaş Bandırma Ambalaj Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erdan: Bandırma son dönemlerde öne çıkan bir bölge. Yatırım yapan ve yapmak isteyen sanayi ve yatırımcıları iyi değerlendirmek lazım. Bir de ülkenin de gerçeği olan önemli bir konu var. Eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Bu sadece bizim sorunumuz değil. Bu gerçekleri de göz ardı edemeyiz. Bu konuda yapılması gerekenler var.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bandırma Şube Başkanı Ahmet Çömez: Bandırma Türkiye açısından çok önemli bir konuma gelmiştir. Bugün bizim MÜSİAD olarak benimsediğimiz üç önemli konu vardır. İmalat, istihdam ve ihracat bizim için vazgeçilmez üçlüdür. Bu temelde yapılan tüm çalışmalar Bandırma’ya iyi gelecektir. Biz de üzerimize düşen çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Bandırma Kasaplar ve Besiciler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Çıkar: Tarım Bakanlığı’nın marketlerde et satışını onaylamıyoruz. Bu çare değildir. Bu konuda tek yapılması gereken kendi üretimimizi artırmalı, besicilerimize yem desteği vermeliyiz. Dışarıdan sadece besilik canlı hayvan getirmeliyiz. Karkas et ya da kemiksiz et istemiyoruz. 

ZİRVEYE KİMLER KATILDI?

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Baş

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Alper Sargın

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erol Rüzgar

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Erdoğan Kaya

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özden Sever

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Çenberci

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sönmez Bekdemir

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çömez

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fikri Çıpa

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Paçalı

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Göksel Karlahan

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Şener

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Onur Çon

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Tüm

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cevahir Çakmak

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Bozkuş

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kozlucalı

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Çağrı Ersoy

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Ataç

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Osman Erşan

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özbek Birav

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Can Gülmezgil

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şaban Sıvacı

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Çakmak

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özbek

Kocaman Balıkçılık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman

Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları yetkilisi Eşref Özdemir

Bandırma Özel Hastane Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Sevinç

Bantaş Bandırma Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erdan

Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi yetkilisi Şerif Nur Baykal

Bupiliç Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Kula

Ekin Ata Nakliyat Müdürü Mulla Avcı

Eti Maden Bandırma Fabrikaları Müdürü Münir Yahşi

Hicri Ercili Kiymevi Madde Genel Müdürü Murat Ercili

Hidrojen Peroksit Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Düzmekik

Kurtsan Medikal Genel Müdürü Kurtulmuş Temur

Kyzikos Yatırım Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Celil Görener

Mauri Maya Sanayi yetkisili Deniz Pala

Mirap Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Kafal

Paksan Makina Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ülbe

Yemmak Makina Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Yırtımcı

Yemtar Makina Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Çolak

Çelebi Bandırma Limanı Genel Müdürü Mehmet Akif Ersoy

Torunlar Gıda Şube Müdürü Faruk Torun

A.B Gıda Şube Müdürü Kadir Akçalı

Canel Münip Çoker Madencilik Müdürü Enver Eren

Edinler Gıda Şirket Müdürü Ahmet Edin

Baha Tarımsal Müdürler Kurulu Başkanı Bahadır Ölçüm

Bandırma Has Un Fabrikası Müdürü Öztürk Toru

Bandırma Mermer Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Öztürk

BAKMADAN GEÇME!