Marinyn pastayla, assam sütle iyi gider

Güncelleme Tarihi:

Marinyn pastayla, assam sütle iyi gider
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 00:00

Siyah çay dünyada sadece Hindistan, Kenya, Sri Lanka, Uzakdoğu ve Türkiye topraklarında yetişiyor. Yılda 200 bin ton çay içilen ülkemizde, çay denince akla hemen Karadeniz, özellikle de Rize geliyor. Ancak son zamanlarda Türkiye’de yetişenlerin dışındaki türlere de ilgi göstermeye başladık. Yeni yeni açılmaya başlanan çay butiklerine, dünyanın dört bir yanından yaklaşık 40 çeşit çay geliyor.

Haberin Devamı

İstanbul Teşvikiye’deki Tikina, Göztepe’deki Kahve&Çay, İstanbul, Antalya ve İzmir’de şubeleri bulunan Sir Winston Tea House bunlardan bazıları. Çay bitkisi, yetiştiği bölgenin coğrafi koşullarından etkilendiği için tatlar arasında da belirgin farklar oluyor. Her birinin

türlerine göre değişik demleme süreleri var. Özel butiklerde satılan çaylar dört gruba ayrılıyor: Sade siyah, aromalı siyah, Çin ve aromalı yeşil çaylar. Vücuda faydalı özellikleri yeni anlaşılan yeşil çay, son dönemin en popüler içeceği. Özellikle de portakal ve mango aromalı olanları... Siyah çayı aromalı sevenler, en çok portakallı ve çikolatalı türlere rağbet ediyor. Çay gurmeleri, ürünün yılın hangi zamanında toplandığına, kaç metre yüksekte yetiştiğine, büyük-küçük yapraklı olduğuna dikkat ediyor. İyi bir çay 600 metreden daha yüksek yerlerde yetişiyor.Yurtdışından gelen çayların bu gibi özelliklerini satın alırken öğrenmeniz mümkün.

Çin çayları Sindirime yardımcı

Yeşil çay üretimine en uygun çay bitkisi Çin’de yetişiyor. Ama siyah Çin çayları da var. Yeşil çay, siyah çayla aynı bitkiden elde edilse de daha az işlemden geçtiği için rengi yeşil, tadı da buruk kalıyor. Antioksidan özelliğe sahip ve çeşitli vitaminler içeriyor. Tayvan’da yetiştirilen Gunpowder’ın (Türkçe’de barut anlamına geliyor), toplandıktan sonra yaprakları sarılıyor. Tadı hafif, çok açık renkli bir yeşil çay. Naneli yeşil çaylar bu türden üretiliyor. Siyah Çin çayına Congu deniyor ve Güneydoğu Çin’de yetişiyor. Yumuşak bir tadı olan bu çay, az miktarda tein içerdiği için çok da sağlıklı. Sindirime yardımcı olduğundan öğleden sonra ve akşamları içilmeye çok uygun.

Formosa Oolong

Haberin Devamı

Çayların şampanyası

Demlendiğinde kehribar rengine dönüştüğü için, çayların şampanyası olarak anılıyor. Tayvan’da yetişiyor ve yılda bir kez toplanıyor. Daha çok öğleden sonra içilmesi tavsiye ediliyor. Yapısındaki kafein miktarı, siyah çayın yarısı kadar olduğu için kafeinden kaçınmak isteyenler ile kalp, damar rahatsızlığı olanlar tercih edebilir.

Seylan çayı

En çok tüketilen tür


Sri Lanka adasında üretilen Seylan çayı, sade siyah çayın en bilinen ve tüketilen türü. Kendinden aromalı ve yumuşak tadı sayesinde günün her saatinde içmeye uygun. Yılın her mevsimi toplanabiliyor. Ne kadar yüksekte yetiştirilirse, o kadar kaliteli çay elde ediliyor. Çok da bereketli, bir kilogram seylan çayından 530 bardak çay demleniyor.

Darjeeling

Tadı üzüme benziyor


Kuzey Hindistan Himalayaları’nda yetişen Darjeeling, dünyanın en kaliteli çaylarından biri. Baskın çiçek aroması, üzüme benzetilen tadı ve açık rengiyle bildik çaylardan biraz farklı. İlkbaharda toplanan çay açık renkli, yazın toplanan daha koyu renkli oluyor. Bir kilogram darjeeling’den 300 bardak çay çıkıyor.

Assam

Sütle iyi gider


Hindistan’ın kuzeyindeki Assam bölgesinde yetişiyor. Koyu renkli, güçlü bir tadı ve kokusu var. Sabahları içilecekse süt eklenip, yumuşatılması tavsiye ediliyor. İyi renk verdiği için çay harmanlarında kullanılıyor. Assam çayı demlendiğinde köpüklenebilir ve ışığı yansıtır.

Marinyn

Pastanın yanında için


Kenya yaylalarında 1500-2750 metre yükseklikte yetiştiriliyor. Tatlı, kokulu ve koyu bir çay. Harmanlarda çok sık kullanılan bir tür. Tat olarak Assam’a benziyor. Beş çayında sütlü olarak hazırlanıp içiliyor çoğunlukla. Çikolatalı pasta ve tatlılarla çok yakışıyor.

EN SEVİLEN HARMANLAR

İngiliz kahvaltı çayı:
Hafif olmasına özen gösterilen İngiliz çayı, çoğunlukla Hindistan ve Seylan çaylarının harmanından oluşuyor. Kenya ve Türk çaylarının harmanından elde edilen çeşidi de var. Güne iyi başlamak için, kahvaltıda içiliyor.

Earl Grey: İsmini 1830’da Çin’e yaptığı gezide bu çayı keşfeden İngiliz asilzadesi 2. Earl Grey’den alıyor. Seylan’da yetişen kokulu bir siyah çay. İçine bergamot aroması katılıyor. İyi renk veriyor ve ferahlatıcı bir tada sahip.

Gurunchka: Seylan’da yetişen çeşitli siyah çayların karışımı olan Gurunchka’da turunçgil ve bergamot aroması da yoğun olarak hissediliyor. Sabahları içilebilen en hafif siyah çay. Buzlu olarak içilmesi tavsiye edilir.

Çay demlerken

 Taze soğuk su kullanın.

 Daha iyi bir demleme ısısına ulaşmak için demliği ısıtın.

 Çayı dikkatlice ölçün; fazla çay koymak hem ekonomik değildir hem de çay acı olur.

 Suyu kaynadığı anda demliğe ekleyin.

 Çayı pişirmeyin. Kaynamış suya çay ekleyerek, siyah çayları 5-6, yeşil çayları 2-3 dakika bekletmek yeterli. 

Altı fincan çay elde etmek için üç-dört çorba kaşığı seylan, iki kaşık darjeeling, bir-iki kaşık earl grey, bir kaşık yeşil çay yeterli. 

Çayı sütlü içecekseniz, fincana önce sütü koyun.

 Çayı kuru, hava almayan bir kapta muhafaza edin.

 Darjeeling ve assam gibi narin çaylar ile yeşil çayları altı ay içinde tüketin.

 Yeşil çayı, altlığı olmayan fincanla, siyah çayı ise altlıklı fincanla servis edin.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!