Mardinspor'un gözü İsveç 1'inci liginde

Güncelleme Tarihi:

Mardinsporun gözü İsveç 1inci liginde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2009 13:01

Kürt diasporasının merkez üssü İsveç'te, kadrosunda 7 Mardinli sporcu bulunan DalKurd futbol takımı birinci lige çıkmayı neredeyse garantiledi.

Haberin Devamı

Sabah gazetesinin haberine göre: İsveç şimdiye kadar Türkiye, İran, Suriye ve Irak'tan bu ülkeye sığınan Kürt aydın, yazar ve siyasilerin yurdu konumundaydı. Kürt edebiyat ve siyasetinin ikinci adresi İsveç, şimdi de Kürt futbolunun merkezi olmaya hazırlanıyor. Bunun nedeni de İsveç futbol liglerinde 5 yıldır fırtınalar estiren Kürt takımı DalKurd. Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Girmeli köyünün muhtarı Ramazan Kızıl'ın kurduğu ve kadrosunda 7 Mardinli sporcunun yer aldığı takım, 2004'ten beri girdiği bütün ligleri birincilikle tamamladı. Beş yılda sadece üç kez yenilgi yüzü görmüş. Takımın antrenörlüğünü 41 yaşındaki Hırvat Bernhard Brcic yapıyor. Antrenörü ise İsveçli Adreas Norrstöm. Takımda onu aşkın ulustan oyuncu var. En ünlü oyuncuları ise daha önce Juventus ve Bayern Münih'te oynamış Bosnalı Nedim Haliloviç.

Haberin Devamı

ŞİMDİDEN TARİHE GEÇTİ

Avrupalı Kürtlerin gurur kaynağı DalKurd, bu üstün performansıyla şimdiden İsveç futbol tarihine adını yazdırdı. İsveç ligler tarihinde bir sezonda en çok gol atan takım. Her yıl birer engeli aşarak gelen Kürt takımı, bu yıl İsveç ikinci liginde mücadele ediyor. Şu an grubunda lider. En yakın rakibine attığı puan farkı 12. Ve ligin bitmesine de sadece yedi maç var. Cumartesi günü ikinci sıradaki Upsala deplasmanından da beraberlikle döndü. Avrupalılar, bir fenomen haline gelen DalKurd takımı üzerine tam sekiz bölümlük bir belgesel hazırlıyor. Bir buçuk yıldır takımın her maçını kaydediyorlar. Futbolcuların antrenmanlarını izliyor; yönetici ve ateşli seyircilerle ardı arkası gelmeyen görüşmeler yapıyorlar.

'BİZ BİR SPOR KULÜBÜYÜZ'

DalKurd'un başarı hikayesi kadar dikkat çeken özelliklerinden biri de takımın adeta "Mardinspor"u aratmaması. Çünkü DalKurd'un kurucusu ve menajeri dahil futbolcularının çoğu Mardinli. Daha doğrusu Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Girmeli köylüleri. Takımı, 17 yıl önce İsveç'e giden Girmeli muhtarı Ramazan Kızıl ve arkadaşları kurmuş. Takımın menajeri ise Girmeli köyünden Elvan Cicen. Gazetemize konuşan 41 yaşındaki Cicen Kürt basın ve televizyonlarının ilgisizliğinden yakınıyor: "PKK'lılar bizim KDP'li olduğumuzu; KDP'liler de (Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin liderliğindeki Kürdistan Demokratik Partisi) fanatik PKK taraftarları olduğumuzu düşünüyor. Oysa biz bir spor kulübüyüz."

Haberin Devamı

ANTALYA'DA KAMP OLASILIĞI

Sahaya sarı, kırmızı, yeşil ve beyaz renklerden oluşan formayla çıkan ve formalarının üstünde Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin resmi bayrağını taşıyan DalKurd'un menajeri Türkiye'de kampa girmek konusuna olumlu yaklaşıyor. "Sadece ben değil tüm yönetim sıcak bakıyor. Ve önümüzdeki yıllarda bunun gerçekleşme olasılığı çok yüksek" diye konuşuyor. DalKurd Başkanı Kızıl'ın en büyük hedefi ise ileri yıllarda Avrupa kupa maçlarında bir Türk takımıyla eşleşmek. Çünkü başkan, eşleştikleri Türk takımının Kuzey Irak'taki Kürt yönetiminin resmi bayrağını formalarında taşıyan DalKurd'a karşı sahaya çıkıp çıkmayacağını çok merak ediyor. Para sorunu bulunmayan DalKurd'un İsveç'in Borlange kentinde bulunan 20 bin metre kare arazisine 1 milyon 200 bin euroluk tesisler yapılacak. Önümüzdeki yıl bitmesi planlanan tesisler, bölgedeki Kürtlerin kültürel ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde tasarlanıyor. DalKurd kulübünün, çeşitli kategorilerde tam 12 takımda 105 futbolcuları bulunuyor. Bunların 30'u kız. İki kız futbol takımları var.

Haberin Devamı

'Bu yıl yenilgi yüzü görmedik'

DalKurd menajeri Elvan Cicen, berabere kalsalar bile futbolcularının üzüntüden kahrolduğunu belirtiyor. 2004'te kurulan DalKurd'un adı Dalarna'nın ilk hecesi 'Dal' ile 'Kurd' kelimesinin birleştirilmesiyle oluşmuş. A takımı dahil tüm kategorilerde toplam 105 sporcu bulunuyor. Bunların otuzu kız.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!