Manisalı üreticinin kuraklık tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

Manisalı üreticinin kuraklık tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2018 11:58

Manisalı üreticinin kuraklık tedirginliği

Haberin Devamı

MANİSA'da son dönemde etkili olan yağışlar barajları doldurmaya yetmedi. Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, bu yıl kar yağmadığı için barajların dolmadığını söylerken, Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk de son dönemdeki yağmurun yeterli olmadığını söyledi.

Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, "Önümüzdeki günlerde yağmur devam ederse bu seneyi atlatırız. Son dönemdeki yağışların biraz faydası oldu. Ancak bu yıl kar yağmadığı için ne kadar yağmur yağarsa yağsın barajlarımız dolmadı" dedi. Vahşi sulamadan biran önce vazgeçilmesini ve damla sulamanın desteklenmesini isteyen Altındağ, "Bir an önce kapalı sistem sulamaya geçilmesini istiyoruz. Vahşi sulamadan kapalı sistem sulamaya geçersek suyumuzu koruyabiliriz" diye konuştu.

Manisa'nın Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk ise, "Kesinlikle son dönemdeki yağışlar yeterli değil. Şu anda Avşar Barajı'nda 20-25 günlük suyumuz var. Bizim sulama sürecimiz 75-80 gün. 3'te 1'lik suyumuz var. Eğer önümüzdeki günlerde yağış olmazsa sıkıntılı bir dönemden geçeceğiz. Şu an itibariyle doluluk oranları kötü. Avşar Barajı'nda doluluk yüzde 20'i civarlarında" dedi.

Üreticinin de sıkıntıda olduğunu ifade eden Türk, yer altı sularına yönlendiğini belirterek, "İlçede atıl durumda olan 16 su pompasını faaliyete geçirdik. Bunlarla vatandaşa hizmet vermeye çalışacağız. Yer altı sularını kullanmak istemiyoruz, ama ne yazık ki mecburuz. Zaten şu anda da 25 pompadan kış sulamasını da yapıyoruz" diye konuştu.

Vahşi sulamaya karşı olduklarını dile getiren Necdet Türk, yaklaşık 1.5 milyon liralık bir damla sulama projesini Kalkınma Bakanlığı'na sunduklarını belirtip, "Bu faaliyete geçerse Avşar Barajı'nda bir senede kullandığımız suyu dama sulama ile 3 sene kullanabileceğiz. 35 bin dekar yer suluyoruz, ama damlama projesi faaliyete geçtiğinde 69 bin dekar yer sulanacak. Atıl vaziyetteki araziler de kullanılmaya başlanacak. Damlama sulamanın hem ekonomiye katkısı olacak hem de su sıkıntısını aşabileceğiz" dedi.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!