Manisa'dan pamuk teşviğinin en az 1 lira olması için çağrı

Güncelleme Tarihi:

Manisadan pamuk teşviğinin en az 1 lira olması için çağrı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 22, 2016 15:57

Manisa'dan pamuk teşviğinin en az 1 lira olması için çağrı

Haberin Devamı

Ersan ERDOĞAN/MANİSA, (DHA) - MANİSA 118 No'lu TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, ilde mısır ekilmesiyle toprak verimliliğinin düştüğünü, çoraklaşma başladığını söyledi. Kentte pamuk üretiminin teşvik edilmesinin şart olduğunu belirten İnceler, açıklanacak pamuk priminin 1 TL'den az olmaması gerektiğini vurguladı.
Manisa 118 No'lu TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı Cemal İnceler, yönetimiyle birlikte basın toplantısı düzenledi. İnceler, Türkiye'de pamuk ekim alanlarının 800 bin hektardan 420 bin hektarlara gerilediğini belirterek, şöyle dedi:
"Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC) 2015 raporlarına göre Türkiye'nin dünya sıralamasında ekim alanı yönünden 9'uncu, lif verimi yönünden 2'inci, üretim miktarı yönünden 7'inci, tüketim miktarı yönünden 4'üncü, pamuk ithalatı yönünden 5'inci sırada olduğu görülmektedir. Ekim alanı yönünden arka sıralarda olmamıza rağmen, tüketimde ve ithalatta ön sıralardayız. Bu durum pamuk üretiminin teşvik edilmesiyle düzeltilebilir. Ekim alanları 800 bin hektardan, 420 bin hektarlara gerilemiştir. 1995'ten 2015'e kadar ülkemiz toplamında yüzde 42, Ege Bölgesi'nde ise yüzde 63 ekim alanı azalmıştır. Manisa'da bu azalış yüzde 90'lara ulaşmıştır. Ülkemizde 2015 yılında üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 49.2 seviyelerine düşmüştür. Bu veriler, pamuk üretiminin mutlaka teşvik edilmesi gerektiğini göstermektedir."
"TOPRAKLAR ÇORAKLAŞTI"
Pamuk için mevcut fiyat ve prim desteklerinin yeterli olmadığından üretim yapılmadığını söyleyen İnceler, şöyle konuştu:
"Bölgemizde pamuk üretiminden vazgeçilmesi sonucu, yoğun olarak mısır ekimi yapılmıştır. Mısır fiyatları her yıl düştüğü için üreticiler para kazanamaz hale gelmişlerdir. Sürekli mısır ekilmesi nedeniyle toprak verimliliği giderek düşmüş ve çoraklaşmalar başlamıştır. Bu olumsuz tablonun düzeltilebilmesi için bölgemizde mutlaka pamuk üretiminin teşvik edilmesi şarttır. Yeni açıklanan Milli Tarım Projesi içinde, bölgemiz pamuk havzası olarak gösterilmiştir. Bu iyi bir gelişmedir. Bölgemizde üretilen pamuğun lif kalitesi ve verimi dünyada ön sıralardadır. Bu avantajı kullanmamız gerekmektedir. Bir an önce yeni teşvik ve primler arttırılarak açıklanmalı ve 2016-17 yılında pamuk üretiminin artışı sağlanmalıdır."
EN AZ 1 LİRA OLMASI İÇİN ÇAĞRI
Pamuk için verilecek teşviğe de değinen İnceler, "2023 hedeflerinin öngörüldüğü bugünlerde açıklanacak pamuk primi, 1 Türk lirasından az olmamalı. Primler en geç nisan ayında ödenmelidir. Primler enflasyon oranı doğrultusunda arttırılmalıdır. Piyasada regülatör görevi yapan kooperatifler desteklenmeli ve etkili hale getirilmelidir. Pamuk üretiminin artması neticesinde ülkemizden döviz çıkışı olmayacak, üretimde ürün çeşitliliği dengelenecek ve çiftçimiz ürettiği üründen para kazanacaktır. Ayrıca dünyanın en verimli ovaları içinde yer alan Manisa Havzası çoraklaşmayacaktır" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!