Manisa'dan işadamlarına arabuluculuğu kullanın çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Manisadan işadamlarına arabuluculuğu kullanın çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2017 18:20

Manisa'dan işadamlarına arabuluculuğu kullanın çağrısı

Haberin Devamı

MANİSA Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek ve Arabulucular Derneği Başkanı Mehmet Başoğlu, kentteki işadamlarına arabuluculuk sistemini anlattı. Başsavcı Şimşek, 5 yıl sürecek işçi işveren anlaşmazlığı ve ticari davaların arabuluculuk yöntemiyle 1 haftada sonuçlanacağını belirterek, işadamlarına arabuluculuk yöntemini tercih etmelerini tavsiye etti.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren işadamlarına, yaşadıkları işçi işveren uyuşmazlığı, alacak davaları, ticari uyuşmazlıklar ve şirketler arası uyuşmazlıklar için arabuluculuk yöntemi anlatıldı. Manisa OSB'de düzenlenen toplantıya; Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, Manisa OSB Başkanı Sait Türek, Manisa Arabulucular Derneği Başkanı Mehmet Başoğlu, Avukat Ebru Nomer ve işadamları katıldı. Toplantıda konuşan Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, yargıda en fazla şikayetin uzun yıllar süren davalar olduğunu belirterek, arabuluculuk yöntemi ile bu sorunun çözülebileceğini söyledi. Türkiye'de arabuluculuğun yeni yeni kullanılmaya başlandığına dikkati çeken Şimşek, "Türkiye'de adaletin çok geciktiği eleştirisi var. Ancak arabuluculuk yöntemiyle iş hukuk ve ticaret hukuku alanındaki hemen hemen özel hukuk alanındaki her şeyi kapsıyor. 3 yıl sürecek bir dava arabuluculuk yöntemiyle 1 hafta gibi kısa bir sürede tamamlanıyor. İki taraf arasındaki dostluk sürüyor. Zaman ve maddiyat açısından işadamları için arabuluculuk yöntemi çok önemli" dedi.

1 AYDA 3 BİN BAŞVURU

Manisa Arabulucular Derneği Başkanı Avukat Mehmet Başoğlu ise arabuluculuk yöntemiyle çözdükleri ticari anlaşmazlıklardan işadamlarına örnek verdi. Sanayideki işadamlarının özellikle işçi işveren davası, ticari anlaşmazlık gibi davalarda arabuluculuk yönteminden faydalanabileceğini belirterek, "Ülkemizde her yıl 1.5 milyon dava açılıyor. Bu davaların yaklaşık yüzde 20'si işçi, işveren davalarıdır. Toplamda ise davaların yüzde 70 yüzde 80'i ticari ilişkilerden kaynaklanan davalardır. Bu sorunları çözmek için mahkemeye gidildiğinde en az 3-4 yıl harcanır. Hem de iki taraf için masraf yükü ağırdır. Harç, yargılama gideri, bilirkişi gideri gibi masraflar çıkar. Davanın sonunda her iki tarafta sonuçtan memnun olmaz. Oysaki arabuluculuk yöntemi kullanıldığında taraflar hem zaman hem de maddi anlamda tasarruf sağlar" diye konuştu. Mehmet Başoğlu, arabuluculuğun tanınması ile birlikte ilginin arttığını ve sadece 2017 yılı ocak ayında 3 bin başvuru yapıldığını duyurdu.

Konuşmaların ardından işadamları arabuluculuk yöntemi ile ilgili merak edilenleri sorup yanıtlarını aldı.

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!