Manisa'da "yediveren inciri" hasadı başladı

Güncelleme Tarihi:

Manisada yediveren inciri hasadı başladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2016 09:40

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, Turgutlu'nun 5 mahallesinde yetişen "yediveren inciri"nin hasadına başlandığını söyledi.

Haberin Devamı

Şenol, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ege bölgesinde sadece Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yetişen ve yıl içinde bir ağaçtan 7 kez meyve alınması nedeniyle "yediveren inciri" adı verilen incirin Osmancık, Yayla, Dalbahçe, Avşar ve Kurudere mahallelerinde ticari amaçlı yetiştirildiğini belirtti.

Mart, nisan ve mayıs aylarının yağışlı geçmesinin yanı sıra don ve dolu olaylarının yaşandığına işaret eden Şenol, bu durumun incir üretimini etkilediğini rekoltede yüzde 40'a varan düşüş beklediklerini ifade etti.

Şenol, üreticilerin durumdan memnun olmadığına dikkati çekerek "Rekoltesi düşük olan ürün sezona kilosu 5 ve 6 liradan başladı. Ancak 15 günde bu fiyatlar 2 ile 3 liralara kadar geriledi. Mahallelerimizde toplanan ürünler Turgutlu Hali'ne getiriliyor. Günde yaklaşık 20 ton ve üzeri incir geliyor. Halde toplanan incirler büyük oranda İstanbul, Ankara bölgesine gönderiliyor." dedi.

Haberin Devamı

Daha önceki yıllarda yediveren incirinden hasat öncesinde para kazanıldığını söyleyen Şenol, şunları anlattı:

"Yediveren inciri erginleşmeden önce yani süt inciri dediğimiz dönemde toplanarak daha çok Almanya, Hollanda, ve Belçika'ya ihraç ediliyor. Kozmetik ve çikolata sanayisinde kullanılıyordu. Ancak bu yıl rekoltenin yüzde 40'lara kadar gerilemesi üzerine ihracatçı firmalar bölgeye gelmedi."

Osmancık Mahallesi Muhtarı Salim Çetin ise hava sıcaklığı nedeniyle hasadın erken başladığını belirterek "Geçtiğimiz yıl haziran ayının 20’sinde başlayan hasadımız, eylül ayına kadar sürmüştü. Ancak bu yıl havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle hasat dönemine bu yıl erken girildi. Tek dileğimiz en alt seviyelere kadar düşen fiyatların yükselmesi ve az olan ürünün iyi paralara satılmasıdır.”diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!