Manisa'da sanayideki düşük verimli elektrik motorları yenilenecek

Güncelleme Tarihi:

Manisada sanayideki düşük verimli elektrik motorları yenilenecek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2015 01:41

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonluğunda yürütülen 'Sanayide Kullanılan Verimsiz Elektrik Motorlarının Dönüşümü Programı' kapsamında pilot illerden olan Manisa'da 24 büyük fabrikanın elektrik motorlarının envanteri hazırlandı. Bakanlığın yapacağı tespitin ardından Manisa sanayisinde kullanılan düşük verimli motorlar yenilecek.

Haberin Devamı

Manisada sanayideki düşük verimli elektrik motorları yenilenecek

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 10. Kalkınma Planı'nda da yer alan 'Sanayide Enerji Verimliliği'ni sağlamak için ilk adımı attı. İlk olarak elektrik tüketiminin büyük bir kısmının gerçekleştirildiği elektrik motorlarının dönüşümü planlandı. Bu kapsamda, "Sanayide Kullanılan Verimsiz Elektrik Motorlarının Dönüşümü Programı" ile gerçekleştirilen çalışmalardan biri olan İmalat Sanayinde Kullanılan Elektrik Motorlarının Envanterinin Çıkarılması'na yönelik projede pilot il olarak Manisa seçildi. 2015 Ağustos ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülen projeyle ilgili çalışmalara dün (Perşemse) itibariyle başlandı.
Konuyla ilgili bilgi veren Manisa İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Erbil Kalmış, "Manisa merkez başta olmak üzere Akhisar, Turgutlu, Salihli ilçelerimizde tespit ettiğimiz bazı sanayi kuruluşlarımızın müdürleri ile ortaklaşa çalışarak, fabrikalarındaki elektrik motorlarının envanterini çıkarmaya başladık. Fabrikalarımıza, elinizdeki elektrik motoru sayısı kaç tane? Bunların gücü kaç kilovatr? Kaç yıldır fabrikanızda bu motorlar var? En son ne zaman revizyon yapıldı? Motoru ne zaman değişti? sorularını yöneltiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ENVANTER BAKANLIĞA SUNULACAK

Fabrikalarda çıkarılan elektrik motorları envanterinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na takdim edileceğini kaydeden Kalmış, "Eğer Türkiye'deki elektrik motorlarının verimliliği puan arttırılarak, daha verimli hale getirilirse bir barajımızın bir yıllık üretimine denk gelecek tasarrufu sağlamış olacağız" dedi.

24 FABRİKA ÜZERİNDE DENENDİ

Projedeki amacın şu anki aşamasının 'Biz kaç kişiyiz' olduğunu belirten kalmış, "Şu an Manisa'da yeni açılan fabrikalarımızın tümünün elektrik motorları sıfır kilometre. Bunun yanı sıra diğer illerde de sonuç bu şekilde. Fakat, bunun yanı sıra elektrik faturası yükünü azaltmaya çalışan, eski olmasına rağmen içerisindeki elektrik motorlarının yenileyen fabrikalarımız var. Uygulamayı aralarında Vestel gibi Manisa'da büyük olan 24 firma üzerinde denedik. Projeyi önemsiyoruz. Bu işte bir katma değer var" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!