Mısır yerine pamuğa destek

Güncelleme Tarihi:

Mısır yerine pamuğa destek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 12, 2016 11:41

MANİSA Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, kentte tekrar pamuğu teşvik etmek için devletin 75 kuruş prim desteği vereceğini belirtti. Özkasap, mısıra ise artık destek verilmeyeceğini de açıkladı.

Haberin Devamı


Manisa'nın en önemli tarım ürünü olan beyaz altın olarak adlandırılan pamuk, tarımda tekrar yapılanma sayesinde devlet tarafından desteklenerek hem prim hem de alım garantisi verilecek. Üreticiyi tekrar pamuğa teşvik etmek için önemli adımlar atıldığını kaydeden Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, 2017 için Akhisar ve çevresinde pamuk ekim alanlarının belirlendiğini ve ciddi şekilde devlet tarafından destekleneceğini duyurdu.


PAMUĞA 75 KURUŞ PRİM
Pamukta uygulanan kotaların ve ithal iplik fiyatlarının Manisa'da pamuk ekimini bitirme noktasına getirdiğini hatırlatan Özkasap, "2017 yılı için Akhisar bölgemizde ciddi bir pamuk ekimi yaşanacak. Şu an primi de 75 Kuruş olarak açıklandı. Üretici bu fiyatlardan memnun. Primle beraber pamuk fiyatlarından da memnun. Mısır, pamuktan sonra bir alternatif oldu ama mısırın katma değeri pamuk kadar yüksek değil. Tarım Bakanlığı bu konuda ciddi çalışmalar yaptı. Bu konuda da Sayın Başbakanımız Ödemiş'te açıklamalarını yapacaktır. Diyor ki ' Mısır bu bölgeye ekilmeyecek. Eğer ekersen pirim vermeyeceğim ve ofis de senin mısırını almayacak. Bunun kararını sen ver' diyor, 'Ekersen ekebilirsin' diyor. Ama 'Pamuk ekersen 75 Kuruş pirim vereceğim sana, destekleme yapıp pamuğunu alacağım' diyor.2017 yılında Akhisar, Akselendi ve Gölmarmara çevresinde mısırı terk eden üreticiler pamuk ekecek" dedi.
Arazi toplulaştırması konusunda da önemli adımların atıldığını ifade eden Özkasap, Manisa ovasında çok fazla makineli tarım yapılamadığını belirtip, "Bunun için tarımda topraklarımızda bir toplulaştırma gerekiyor. Benim 5 dönüm arazim var yanımda Mehmet'in 5 dönümüyle birleştireceğiz. 20-25 dönüm yapacağız, o oradan toplulaştıracak, bu buradan toplulaştıracak. Devlet 'Bunu siz yapmazsanız biz yapmak zorunda kalacağız' diyor. Bir taraftan pamuk ekelim diyorsun, makineli tarım yapamıyorsun. Onun için bu toplulaştırmanın da Manisa'mız için önemli olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
Özkasap son olarak Manisa ovasının korunması için 'büyük ova' kapsamına alındığını belirtip, kamu yararı dışında tarım arazilerinde tesis kurulmasının yasaklandığını bildirdi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!