Manisa'da kayıt dışı istihdama ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

Manisada kayıt dışı istihdama ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2017 17:52

Manisa'da kayıt dışı istihdama ceza yağdı

Haberin Devamı

MANİSA'da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürlüğü tarafından kayıt dışı istihdama yönelik yapılan denetimlerde 2017 yılının ilk 10 ayında

sigortasız bin 710 işçi çalıştırıldığı tespit edilip, işyerlerine toplam 5 milyon lira idari para cezası verildiği bildirildi. SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, denetimlerdeki asıl amaçlarının ceza kesmek değil, firmaları kayıtlı işçi çalıştırmaya yönlendirmek olduğunu söyledi.

SGK Manisa İl Müdürü Yavuz Kurt, kayıtdışı istihdamla mücadele, sahte sigortalılık ve çocuk işçilikle ilgili olarak yazılı açıklamada bulundu.

Kurt açıklamasında, Türkiye'de kayıtdışı istihdam oranının 20 yıl önce yüzde 54 seviyelerindeyken bu oranın şimdi yüzde 32'ye gerilediğini söyledi.

Türkiye'de şu an aktif çalışan sayısının 21 milyonu, emekli aylığı alanların sayısını ise 12 milyonu aştığına dikkati çeken Kurt, şöyle devam etti:

"Yalnızca 2016 yılında hastanelere yapılan müracaat sayısı 480 milyon civarında. Tüm bu sosyal güvenlik harcamalarının finansmanı ve sistemin sürdürülebilirliği için kayıtlı istihdam olmazsa olmazımızdır. Bu amaca yönelik olarak ülkemizdeki iş gücü maliyetlerini makul seviyelere çekmek için son yıllarda önemli adımlar atıldı. Teşvik uygulamalarıyla işverenimizin prim maliyetleri düşürüldü. İşçisini sigortalı çalıştıran ve primini düzenli ödeyen her işverenimiz bu teşviklerden faydalanabiliyor. İŞKUR aktif işgücü piyasasına yönelik istihdamı arttırıcı politikalarıyla işsizlikle etkin bir mücadele yürütüyor. İş gücüne katılım arttığı oranda SGK'nın prim gelirleri de doğal olarak artıyor. İş gücü piyasasından sigortasız çalışma olgusunu söküp atabilirsek daha güçlü ve dirençli bir ekonomi ve daha iyi hizmet eden bir SGK mümkün olacaktır."

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRANA CEZA YAĞDI

Kayıt dışı işçi çalıştıran firmalara yönelik yapılan denetimler ve kesilen cezalar konusunda da bilgi veren Kurt, "Bu yılın ilk 10 ayında yapmış olduğumuz denetimlerde bin 710 kişinin sigortasız çalıştırıldığı tespit edilerek, kayıt altına alındı. Ayrıca, sahtke sigortalı olduğu belirlenen 3 bin 286 kişi yakalandı. 35 adet danışıklı boşanma olayı tespit edildi. 16 yabancı kaçak işçi, 6'da çocuk işçinin yasadışı çalıştırıldığı belirlendi. Kayıt dışı, sigortasız işçi çalıştıran çeşitli firmalara toplam 5 milyon lira idari para cezası kestik. Yalnızca polisiye tedbirlerle kayıtdışıyla mücadele edilemeyeceği inancındayız. İşverenlerimize de her zaman ve öncelikle rehberlik etme taraftarıyız. Ancak, sigortasız işçi çalıştırmakta ısrar edenlerle mücadele etmek, primini düzenli ödeyen tacirimize, esnafımıza ve elbette alın teriyle ekmeğini kazanan işçilerimize borcumuzdur" dedi.

Kurt, denetimlerdeki asıl amaçlarının ceza kesmek değil, firmaları kayıtlı işçi çalıştırmaya yönlendirmek olduğunu da söyledi.

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!