Manisa'da hızlı tren güzergahı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Manisada hızlı tren güzergahı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2016 19:12

Manisa'da hızlı tren güzergahı tartışması

Haberin Devamı

Nermin UÇTU / MANİSA, (DHA)- ANKARA ile İzmir arasındaki ulaşımı 3.5 saate indirecek olan Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi'nin Manisa güzergahı, kentte tedirginlik yarattı. Projenin şehrin dışından çevre yoluna paralel geçmesi beklenirken, Manisa kent merkezinden geçmesi için acele kamulaştırma kararı alınması şaşkınlıkla karşılandı. Manisa Mimarlar Odası ve Manisa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, bu karardan dönülmezse hattının şehri ikiye böleceğini söyledi.
Ankara-İzmir arasındaki demiryolu yolculuğunu 14 saatten 3.5 saate indirecek olan Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi'nin Manisa bölümündeki güzergah, tartışmalara neden oldu. Bakanlar Kurulu tarafından alınan ve 1 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulan kararda, Manisa'nın Salihli, Şehzadeler ve Yunusemre sınırları içerisinde kalan bazı mahallelerdeki ada ve parsellerin acele kamulaştırılması istendi. Yukarı Çobanisa'da 70, Şehzadeler Şehitler Mahallesi'nde 34, 2. Anafartalar Mahallesi'nde 4, Horozköy Mahallesi'nde 119, Kuşlubahçe'de 16, Evrenos Mahallesi'nde 6 parsel, alınan kararla kamulaştırılacak. Ancak Manisalılar, şehrin içinden hızlı tren güzergahının geçmesine tepki gösterip, kamulaştırma çalışmaları başlamadan projenin çevre yoluna alınmasını istedi.
"ŞEHRİ BÖLMEYİN"
Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, yüksek hızlı demiryolu için geçen 1 Ağustos'ta acele kamulaştırma kararlarının alındığına dikkati çekerek, şehrin ikiye bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Kamulaştırmaların başlamadan tepki konulması gerektiğini dile getiren Zeyrek, "Bakanlar Kurulu tarafından alınan bir karar var. Ankara-Polatlı-Afyonkarahisar-Uşak-İzmir Demiryolu Projesi kapsamında Ulaştırma Denizcilik Haberleşme Bakanlığı tarafından acele kamulaştırmalar kararlaştırıldı. Bununla birlikte kamulaştırılacak alanlar, parseller belirlendi. Bu parseller Manisa'nın merkezinde Öğretmen Evi'nden başlayıp İmam Hatip Lisesi'ni de içeren alandır. Burada evler de var. Bunlar da kamulaştırılacak. Şehir zaten büyümeye çok kısıtlıydı. Çevre yoluyla sınırlandırılan bir imar hattı vardı. Böyle bir demiryolunun şehrin içinden geçmesi demek şehrin ikiye bölünmesidir. Şehir ikiye bölündüğünde daha da kısıtlı bir imar alanı olacak. Bunun kesinlikle önlenmesi gerekiyor. Burada milletvekillerine çok iş düşüyor. Manisa'nın geleceği açısından kesinlikle bu kararın değiştirilmesi gerekiyor. Hızlı tren hattının çevre yoluna paralel geçmesi yani şehrin dışında olması gerekiyor. Ayrıca TOKİ-3'ten başlayıp Salihli'ye giden ikinci bir hatta olacak. Bu plan olduğu gibi yapılırsa şehir ikiye bölünecek. Eğer bölünürse tren yolunun altı ve üstü olmak üzere iki sosyal olgu oluşacak. Tren yolunun altındaki alanlar değersizleşecek. Zaten büyüyemeyen, gelişemeyen Manisa'da daha dar alanlar ortaya çıkacak. Düşmesi istenen ev kiraları daha artacak. Kesinlikle Manisalılar buna karşı çıkmalı. Yapılan yanlıştan biran önce dönülmeli" diye konuştu.
"İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"
Manisa Büyükşehir Belediyesi'nden de hızlı tren güzergahıyla ilgili açıklama geldi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, ilk günden bu yana hızlı trenin şehir içinden geçmesine karşı olduklarını söyledi. Konuyla ilgili Karayolları Bölge Müdürü'nün de yer aldığı TCDD Genel Müdürlüğü'nde bir toplantı düzenlediklerini belirten Yalçınkaya, bu toplantıda da hızlı trenin çevre yolu dışındaki hattan, yani şehrin dışından geçmesi fikrinin gündeme geldiğini ifade etti. Yalçınkaya, "Kamulaştırma kararı çıkması üzerine bizzat TCDD Genel Müdürlüğü'nü arayarak bilgi aldım. Oradan bize 'Hattın çevre yolu bölgesinden geçeceği, aksilik çıkması durumunda şehir içi için de planlamanın yapıldığı' şeklinde yanıt verildi. Yüksek hızlı tren güzergahının çevre yolundan geçmesi zorunludur. Biz Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuyu takip ediyoruz ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. Hazırlanacak projenin Gediz Kavşağı'na çözüm üretecek ve Hızlı Tren İstasyonu ile Otogar'ın birbirine entegre olacağı bir proje olmasını takip edeceğiz" diye konuştu.
MİLLETVEKİLİ ÖZDAĞ, "ÇEVRE YOLUNDAN GEÇECEK"
Projenin şehir içinden geçecek kısımlarına ilişkin Bakanlığın aldığı kamulaştırma kararına rağmen AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, hızlı tren hattının çevre yoluna paralel geçeceğini açıkladı. Özdağ'ın açıklamaları kafaları karıştırırken, Manisalılar acele kamulaştırma kararı alınmasından dolayı tedirgin oldu. AK Partili Özdağ, "Yüksek hızlı tren hattı Manisa'da çevre yolunun kenarından geçecek. Otogarın olduğu yerde bir gar olacak. Oradan İzmir'e hat devam edecek. Aynı zamanda Menemen-Manisa, Manisa-Alaşehir banliyö hattı devam edecek. Projeyle ilgili yapım çalışmaları hızla devam ediyor. 2017 yılı sonuna kadar Ankara-Afyonkarahisar hattı, 2019 yılı sonuna kadar da Afyonkarahisar-Manisa-İzmir hattı tamamlanmış olacak" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!