Manisa'da 477'inci kez halka mesir saçılacak

Güncelleme Tarihi:

Manisada 477inci kez halka mesir saçılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 13:43

Manisa'da 477'inci kez halka mesir saçılacak

Haberin Devamı

MANİSA'da bu yıl 477'inci düzenlenen Uluslararası Mesir Macunu Festivali'nde, Sultan Camisi ve külliyeleri ile civardaki yüksek binalardan, yarın (pazar) 6 ton mesir macunu halka saçılacak.

UNESCO Somut Olmayan Kültür Mirasları arasında yer alan Manisa'nın geleneksel Uluslararası Mesir Festivali bu yıl referandum nedeniyle bir hafta ertelendi. Kültür ve Turizm Bakanı Nebi Avcı'nın gelebileceği belirtilen festivalde, yarın saat 12.00'de Valilik önünden başlayıp, Sultan Camii'nde tamamlanacak geleneksel mesir korteji yapılacak. Saat 13.30'da Ayşe Hafsa Sultan tarafından Merkez Efendi'ye temsili berat verilmesi töreni ve geleneksel mesir macunu saçım töreni başlayacak.

43 NOKTADAN SAÇIM YAPILACAK

Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, festivalin kardeşlik, birlik ve beraberlik duygularını ön plana çıkardığını dile getirdi. Mesir saçım noktasını 37'den 43'e çıkardıklarını belirten Tanık, "Bu yıl 6 ton mesir macunu tarihi Sultan Camisi, kubbeleri ve çevresinden saçılacak. Mesir saçımı için hazırlıklarını bitirmek üzereyiz. Saçım yapılacak 43 noktadan 16'sı tarihi Sultan Camisi'nin kubbelerinde olacak. Diğer 27 saçım noktası ise çevredeki binalarda olacak" dedi.

MESİRİN TARİHÇESİ

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi “Muhteşem Süleyman' olarak tarihe geçen Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan Manisa'da bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharatların karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camis'nin kubbe ve minarelerinde halka saçılmasını buyurur. Halk her yıl, 21 Mart'ta Sultan Camisi'nin önünde kendiliğinden toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur. 1539'dan buyana on binlerce insan Sultan Camii etrafında toplanır, doğanın uyanışının, baharın gelişinin, bereket ve bolluğun başlangıcını, sevincini yaşar.

MESİR MACUNUNUN ÖZELLİKLERİ

Mesir macununun genel özellikleri, hoş lezzeti ve kokusudur. Diğer özellikleri arasında ağrılara, sancılara, soğuk algınlıklarına, hazımsızlıklara, iştahsızlığa ve ağız kokusuna karşı kullanılır. İnanışa göre macundan yiyen kimseyi bir yıl boyunca zehirli hayvanlar sokmaz. Macunu yiyen gelinlik kızlar o yıl içinde evlenir. Çocuğu olmayanların mesir macunundan yerse çocukları olur.

41 ÇEŞİT BAHARAT VAR

Tarçın, karabiber, yeni bahar, karanfil, çörek otu, hardal tohumu, anason, kişniş, zencefil, tarçın çiçeği, zerdeçal, Hindistancevizi, rezene, kebabiye, sinameki, sarı halile, vanilya, darıfülfül, kakule, havlıcan, zulumba, hıyarşembe, safran, iksir, kimyon, galanga, çam sakızı, mirsafi, meyan balı, şamlı şaşlı, limon kabuğu, kremtartar, zağfiran, udülkahır, çöpçini, eskir, tiryak, ravend, limon tuzu, tekemersini tohumu, günbalı.

Mehmet Hakkı ÖZBAYIR / MANİSA, (DHA)

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!