Maneviyat ayı

Yarın Ramazan’ın ilk günü. Müslüman toplumlar için şenlikli olduğu kadar kutsal anlamları da olan bu ayda, günahlarımızın affedilmesi ve nefsimize hükmetmeyi bir kez daha tecrübe etmek için oruç tutacağız.

Müslümanlık geleneğinde Ramazan ayı boyunca, sadece mide rahatsızlığı, şeker, yüksek tansiyon gibi birçok hastalığı olanların, ilaç kullanmak durumunda kalanların ve hamilelerin sağlık açısından sakıncaları olduğu için, bu ibadetten dinimizce de muaf tutulduğunu biliyoruz.

Oruç tutacakların uymaları gereken başka kurallar da var. Herhangi bir güzel kokulu çiçeği koklamak, koku sürünmek, görüntüsüyle insanı çeken cezbeden herhangi bir şeye bakmak, kötü söz, küfür, çocuk ya da karısını dövmek, kavga etmek, dedikodu yapmak, açık saçık giyinmek, içki içmek gibi uzayıp giden, Ramazan kuralları vardır. Böylece Müslümanların bütün dünyevi alışkanlıklardan uzaklaşıp, tamamen maneviyat dünyasıyla iç içe olması amaçlanmıştır.

Günümüz temposu ve şartlarında bunlardan bir ya da birkaçını ihmal ediyor olsak ta, diğer hepsi gibi, oruç ibadeti de Allah ile kul arasındadır ve vasıtası kalptir. Temiz kalple yapılan her tür ibadetin yerini bulacağına inanıyorum.

Kabaklı cive

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 25 dakika

Malzeme listesi

1 çay bardağı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

3 diş sarımsak

2 adet çarliston biber

2 adet orta boy kabak

2 adet orta boy domates

2 su bardağı pirinç

3 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz, karabiber, kuru fesleğen

Zeytinyağını geniş ve büyük bir tencereye koyup, orta ısılı ateşin üzerine oturtun.

İncecik doğranmış soğanları ve dövülmüş sarımsakları ekleyerek 2-3 dakika. kavurun.

Çok ince kıyılmış biberleri de ekleyip 1 dakika. daha çevirin. Yıkanmış ama kabuğu soyulmamış olan kabakları tavla zarı doğradıktan sonra tencereye aktarın. Üzerine, kabuğu soyulmuş ve küp doğranmış domatesleri ilave edip, bir dakika. kadar kavurun. Bu arada iyice yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve 3 bardak suyu da tenceredeki harcın üzerine aktarın. Tuzu, karabiberi ve kuru fesleğeni ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Sebzeli pilav kaynamaya başlayınca ocağın altını iyice kısıp, 5 dakika daha pişirin. Ocaktan alıp, limon suyunu sıcakken üzerinde gezdirdikten sonra, tencerenin kapağını tekrar kapatarak demlenmeye bırakın. 10-15 dakika. dinlenen civeyi hafifçe karıştırarak, alt üst ettikten sonra servise sunun.

Fındıklı elmalı alinda keki

8 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi 45 dakika

Malzeme listesi

4 adet yumurta (oda sıcaklığında)

2 su bardağı toz şeker

1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)

2 adet orta boy tatlı elma (rendelenmiş)

2 tatlı kaşığı tarçın

1 paket kabartma tozu

2 su bardağı un

Derin bir kabın içinde, yumurtayla toz şekeri 3-4 dakika kadar mikserle çırpın. Üzerine, rendelenmiş elmayı, dövülmüş fındığı, tarçını ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın. son olarak, unu azar azar ilave ederek iyice harmanlayın. Her tarafı yağlanmış orta boy bir fırın kabına hazırladığınız bu kek karışımını aktarın. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında kek iyice kabarıncaya kdar, 40-45 dakika pişirin. Keki fırından alıp soğuyunca dilimleyerek servise sunun. İsterseniz, içine fındık içi yerine ceviz içi de koyabilirsiniz.
Yazarın Tüm Yazıları